Share

cover art for Ensomhet smitter ikke

JungelTelegraf1

Ensomhet smitter ikke

Season 6, Ep. 6

Du føler deg veldig alene i verden hvis ingen kjenner til tankene dine og hvis ingen vet hvordan du har det. Det gjelder reelt sett de som er ensomme fordi de ikke har noen å være med, men også de som føler seg ensomme blant vennene sine fordi de ikke klarer å være seg selv, fordi de synes det er vanskelig å hele tiden føle de blir vurdert og at de er redd for å bli fryst ut hvis de ikke klarer å leve opp til forventninger og sånt.


“Du må tørre å gjøre deg selv synlig. Du kommer til å måtte utfordre deg selv og du kommer til å måtte gå ut av komfortsonen din. Du kommer til å få noen nederlag, men de nederlagene er som regel mindre enn det nederlaget det er å ikke prøve. For det nederlaget du opplever ved å ikke prøve, når du kommer hjem – jeg gjorde det ikke i dag heller, jeg turte ikke i dag heller – den er nesten verre. Hvis du prøver og driter deg ut, så får du i alle fall en følelse av at nå har jeg prøvd, nå har jeg gjort noe. Du føler deg ikke like hjelpeløs lenger”. Lars Halse Kneppe, skolepsykolog og vår go-to huspsykolog snakker med Ari og Ragna om ensomhet og hva som kan hjelpe. 


De som snakker mest om ensomhet er kanskje de som føler seg ensomme blant mange. Det kan være en ekstremt ensom følelse når du sitter blant det som skal være dine ti nærmeste venner og ingen vet hvordan du har det eller ingen kjenner deg. Å føle at ingen kjenner deg er en ganske brutal følelse for da føler du deg helt alene i verden. 


“Vi oppfører oss rundt ensomhet som at det er smittsomt. Vi er redd for å ta kontakt med ensomme mennesker fordi vi er redd for at deres ensomhet skal smitte over på oss. Ved å ta kontakt med en som er alene er du redd for å bli fryst ut og bli alene selv. Du er redd for å miste din sosiale plass”. Lars Halse Kneppe har skrevet boken ‘En ungdomstid på vent’ om oss som har gått på videregående under pandemien og det er en bok som handler veldig mye om ensomhet, det å finne veien tilbake igjen, å finne veien tilbake når du har falt utenfor. Ensomhet er kanskje det jeg har jobba mest med i de siste to årene. Det er kanskje det flest elever tar kontakt for nå om dagen”(Lars Halse Kneppe).


I en undersøkelse for noen år siden så var ensomhet den grunnen flest ungdom oppga når de droppet ut av videregående. Føler du deg ensom?


Takk til Kavlifondet som sponser denne episoden!

More episodes

View all episodes

  • 3. Norges pengebinge vokser

    11:00||Season 9, Ep. 3
    Når Norges pengebinge vokser og verden går til helvete; hvilket ansvar har vi? Og hva er egentlig Oljefondet?  Nicolai Tangen, daglig leder i Oljefondet, gjestet oss på Arendalsuka. “Oljefondet eier 1,5 % i alle verdens selskaper som er notert på børsen”. Hvor går grensen for hva vi investerer i? Etikk vs profitt. Tangen gir også investeringsråd til oss unge og får Jungeltelegraf1s magiske tryllestav hvor du får “all makt i verden og kan endre på en ting, hva velger du?”.
  • 2. Det er ikke din skyld

    33:32||Season 9, Ep. 2
    Når du tar bussen eller trikken forbi Storgata og ser noen av de menneskene som det har gått galt med i livet, de tyngste rusmisbrukerne. Eller du treffer alvorlig psykisk psyke mennesker? Eller tenker på personer fra klassen din som bare forsvant - og som ikke orket å gå på skolen. Tenker du da; hva var det som skjedde? Hva var det som gjorde at det ble sånn? En dårlig barndom koster. Hvis du har hatt det skikkelig dårlig så vil det prege deg. “Det som er ganske vanlig er at du kan slite med å stole på andre, slite med å sove, få mareritt eller tankekjør som kan påvirke skolen og konsentrasjonen der. Det kan være at du synes det er vanskelig å sette grenser, og mange kan tenke at de ikke er verdt bedre, også havner de i nye dårlige relasjoner som igjen skader dem. Det kan være psykisk uhelse, angst og depresjoner. De er lei seg og kan føle at det er deres skyld. Veldig mange tror det er deres skyld og føler mye skam. Det er ikke deres skyld og det er ikke deres skam, men de vet det kanskje ikke fordi vi glemmer å snakke ordentlig med dem. Inga Marte Thorkildsen, samfunnskontakt i Stine Sofies Stiftelse, er vår gjest.På Arendalsuka skal Jungeltelegraf1 dekke arrangementet hvor Stine Sofies Stiftelse og Barns Beste inviterer sentrale myndigheter og politikere til å si noe om hva de vil gjøre med utfordringene som en dårlig barndom gir - når vi har den kunnskapen vi har. “Hvis vi som samfunn vil, kan vi gjøre mye med mye!”
  • 1. Gir personlighetstester fasitsvar?

    01:12:04||Season 9, Ep. 1
    Hva er egentlig personlighet? og hvor mye påvirkes personligheten din av omgivelsene? Mariama og Jonas har tatt en personlighetstest og får kanskje vite mer om hvem de er og hvordan de er, av vår “huspsykolog” og personlighetspsykolog Anders Gravir Imenes. Personlighetstester prøver å rangere og forstå mange ulike trekk for å si noe om de meningsfulle forskjellene mellom mennesker. Det er 5 faktorer som er meningsfulle å forstå mennesker på, med 30 ulike skalaer. Hvor glad er du i å være med andre? Hvor omgjengelig og grei er du? Hvor mye plass tar du i sosiale sammenhenger? Selvbevisst? Bekymret? Spenningssøkende? Glad i oppmerksomhet? Sier du ting som de er eller dekker du over? Planmessighet - hvor strukturert er du? Hvor mye viljestyrke har du? Vi har noen følelser, drømmer, håp og ideer som er forskjellige for ulike mennesker, selv om mye er felles. Hvordan kan man utvikle seg og bli den du vil være? Psykologen gir et par tips. “Vi liker ofte de som ligner oss i personlighet eller kanskje enda mer de som er som vi ønsker å være”.“Vi har mulighet for å forfølge det vi brenner for. Interessene er i oss og vi må forholde oss til det. Hva vi elsker er også så forskjellig fra person til person”. Spør deg selv; Hva liker jeg å gjøre? Hvem er jeg? Hvordan er jeg forskjellig fra mennesker rundt meg? Hva er likt? “Det som betyr noe er at man trives med vennene sine og med jobben man er i”. Det gir livskvalitet 🤍
  • 8. "Eksistensiell krise" om sommeren

    45:03||Season 8, Ep. 8
    Hvordan slippe å bruke sommeren på å overtenke? Johanne har masse følelser og en usikkerhet rundt en ny del av livet som nå kommer. Hun er midt mellom to deler av livet og i et litt vakum. Hvordan håndtere denne usikkerheten? «For det første – den usikkerheten har alle kull før deg kjent på!» Det å slutte på videregående er dritskummelt og en veldig rar periode; du har kanskje gledet deg i mange år til å bli ferdig, men når det nærmer seg slutten så blir det litt skummelt, ubehagelig og litt trist. Et vemod som sitter i det. Mye handler om den usikkerheten du beskriver. Du går inn i et vakuum, en stor livsovergang og mange ser bare for seg alt som forsvinner; menneskene man ikke skal se og rammene som forsvinner. Det er jo mye vanskeligere å se for seg det som kan komme inn i livet. Man går nesten inn i en sorgfase som er trist. Rammene for livet endrer seg. Overgangen fra videregående er såpass annerledes at vi ikke greier å se det for oss og da blir det mye skumlere og utrygt. Du hadde ikke følt det sånn hvis du visste hva du skulle og hvordan det kom til å bli. Det kan være lurt å lage avtaler gjennom sommeren og til høsten. Man beholder de man holder på? En rar sommer som gir rom til å tenke litt igjennom hvordan livet har vært, hva du kommer til å savne og du lærer veldig mye om deg selv. Du kan merke hvordan du har forandra deg og hvem du er blitt som mennesker. Det er en sommer for refleksjon. Det blir lettere å være den personen du har blitt når du treffer nye mennesker. Du får litt fri fra den rollen og de forventningene de rundt har til deg. Når du har hatt mye å gjøre og stresset i innspurten av videregående, så tar det tid å lande i sommerferien fordi stresshormonene gir deg følelsen av at du ikke bare kan slappa av. Vi er ganske gode til å gjøre det beste ut av ting og da blir det bedre og bedre. God sommer, folkens!
  • 7. SØVN zzzzzzz

    46:18||Season 8, Ep. 7
    Hvordan finne igjen døgnrytmen når du har snudd døgnet og sliter med å komme tilbake til hverdagen? Søvnekspert og psykologspesialist Ane Wilhelmsen-Langeland er gjest og vi snakker om døgnrytme, hva som er normal søvn, ulike søvnforstyrrelser og ikke minst gode råd for å sove godt og våkne opp uthvilt. Søvn påvirker hvordan du har det, prestasjonene dine og hvor attraktive vi er. Skjønnhetssøvn er altså ikke en myte. Sliter du med søvn, gjelder det å ha en stabil døgnrytme, holde deg våken på dagen og etablere en god vane for kvelden med å gjøre rolige aktiviteter. Kanskje har du en søvntyv du må kvitte deg med? PS! Ungdom har en en annen døgnrytmeklokke enn barn og voksne.Hvorfor snakker vi i søvne eller går i søvne? Vi har også hørt noen syke historier om søvnparalyse. Hvorfor har noen det og andre ikke? Det viktigste er å si at det ikke er farlig og det betyr ikke at du begynner å bli psykotisk eller gal. Ane har skrevet selvhjelpsboken Våkne opp! og deler gratis tips på nettsiden https://vakneopp.no/
  • 6. Hvem prøver vi å imponere? (Jenteprat)

    49:21||Season 8, Ep. 6
    Hva slags forventninger føler dere at vi må leve opp til? Som jente. Er det faktiske forventninger eller noe vi bare føler på? Hvem prøver vi å imponere? Ebba Lindgren som spilte Sofie i TV-serien Lik meg er gjest og sammen med Johanne og Mariama, som er ny programleder, tar de jentepraten om forventninger og vennskap. “Det jeg forventer av meg selv er at jeg skal gjøre mitt aller, aller beste i det jeg driver med, men også det at jeg blir med og er sosial”. Hvor mye sammenligner vi oss selv med andre og de vi ser på sosiale medier? Ebba forteller om hvor forskjellige reaksjoner hun og Hauk, som spilte Leo i Lik meg, møtte etter sex-scenen. Forskjeller som skyldes kjønn og at folk har kjønnsroller støpt inn i hodet. “Det er en tid nå hvor man skal kritisere alt, så ingenting er lov, men da på samme tid må alt være lov. Til og med NRK med Gaute show som kødder med absolutt alt fordi det er blitt så jævlig med cancel culture og alt sånn der, at ingenting er lov lengre så må vi jo få det motsatte, at alt er lov. Jeg vil ikke gå så sterkt som at det blir full polarisering, men det blir veldig mye av begge deler. Derfor tror jeg at hvis vi faktisk skal forandre på kjønnsrollene må vi skjerpe oss litt”. Jenter burde støtte andre jenter, men gjør vi det? Er det egentlig venninnen din hvis hun trekker deg ned? Hva tenker du man skal gjøre med toxic friends? Hva er det viktigste i en venn? 
  • 5. Dine penger og valg

    58:13||Season 8, Ep. 5
    Hvordan få råd til det du ønsker deg og ikke minst faktisk bruke pengene dine på det som betyr noe for deg? En ting er å sette opp et budsjett, men hvordan bruke det i praksis? Og hvor mange timer må du jobbe for å kjøpe deg den buksen? Når er DU rik? Økonom Lene Drange fra Luksusfellen har skrevet boken Snaponomi til ungdom og deler i denne episoden praktiske og nyttige råd og erfaringer om personlig økonomi.Når det er russetid og du har lyst til å dra på interrail og ferie… eller kjøpe deg en ny mobil, føle på friheten ved å bruke penger på det du vil og du er blitt 18 og får anledning til å skaffe deg kredittkort og kjøpe ting på avbetaling. Det er kanskje da det er lett å  snuble og rote til økonomien sin? “Kredittkort er ikke farlig hvis du betaler når du skal, men det er når du ikke gjør det at det blir dyrt”. Hvordan er ditt forhold til penger? Vi snakker også om sparing, BSU og små investeringer du kan teste slik at du får erfaringer som kan gjøre at pengene dine vokser. PS! Johanne får helt “hjerneteppe” når Lene spør hvor mye hun tjener i timen. Riktig svar er kr 185.
  • 4. Smart eller dum?

    01:06:36||Season 8, Ep. 4
    Ari tar praten om menn som ikke lykkes, ikke får pult, ensomhet og et skolesystem som ikke fungerer. Vår “gatepsykolog”, komiker og samfunnsdebattant Yousef Hadaoi har kjent seg som en taper og en som ikke fikset skolen. “Skolen er med på at du går rundt og føler deg som en taper. Hvis du går rundt fra 1. - 10. klasse, føler deg dritt og som en taper – det gjør noe med deg”. Det gikk skikkelig dårlig for flere av vennene hans. Sammen med Anders Gravir Imenes, vår huspsykolog, understreker Yousef at det ikke handler om å være smart eller dum, men at vi har ulike evner. Skolesystemet premierer i stor grad en type.Skolesystemet må endre! To streker under svaret!Les også Yousef Hadaouis VG-kronikk Ensomhet i ulikhetens tid https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/KnOk4X/yousef-hadaoui-vi-trenger-at-mennene-lykkes
  • 3. Når er man mann?

    59:00||Season 8, Ep. 3
    Hva betyr det å være en mann? Ari & Psykologen er på lufta og snakker om maskulinitet, toxic venner, damer, sex og relasjoner. “Hvorfor gidder du å ha en venn som trykker deg ned? Du vil ikke henge med de folka der!”.Hvis du er litt ensom, så er det bare at du ikke har funnet din gjeng. Du er ikke dømt til ensomhet. Finn din crowd! Man må ikke på død og liv beholde vennene sine, kvitt deg med de som er toxic. Så kan de toxic folka henge med hverandre. Vil du bli lykkelig? “Du trenger å forstå deg selv og dine egne behov for å forstå hvordan du blir lykkelig!” sier huspsykologen vår Anders Gravir ImenesPS! Hvordan kan menn kle seg sexy? og hva er det man ikke skal kimse av?