Share

cover art for Sydafrika – med Anna Charlotta Johansson

Idéer som förändrar världen

Sydafrika – med Anna Charlotta Johansson

Season 2, Ep. 29

Vad händer när kampen är över? Det är snart trettio år sedan apartheid föll och Nelson Mandela blev president i Sydafrika. Arvet från fredspristagare som Mandela och Desmond Tutu lever kvar – men problemen löstes inte bara för att apartheid försvann. Skribenten Anna Charlotta Johansson berättar här om ett land med hög potential och stora problem. 


.

More episodes

View all episodes

 • 70. Svamparnas värld - med Anna Rosling

  45:04
  Svamp finns överallt. De kan göra oss friska, sjuka eller berusade. De används inom industrin för att framställa enzym och många vaccin tillverkas med hjälp av svamp. Men allra viktigast är svampen kanske för våra ekosystem – det är tack vare deras nätverk av mycel som de flesta av skogens träd får den näring de behöver. Anna Rosling berättar här om hur svampar fungerar, varför de är både lika och olika allt annat levande – och om den roll de spelar för livet på jorden..
 • 69. Att förändra världen med kemi – med Ben Feringa

  41:01
  Världen står inför stora utmaningar och det är kemisterna som kan lösa dem. För allt ifrån nya material i solceller och batterier till en grönare industri så spelar kemin en nyckelroll. Ben Feringa belönades med Nobelpriset i kemi för sin forskning om nanomaskiner – motorer byggda av enskilda molekyler – och han berättar här om kemins möjligheter, hur man följer sin nyfikenhet för att göra upptäckter och om hur mycket man lär sig av att lyssna på sina studenter..
 • 68. Mörk materia – med Christian Ohm

  46:51
  Det finns för lite materia i vår galax. Astronomer upptäckte för femtio år sedan att gravitationen från de 100 miljarder stjärnorna inte räcker för att galaxerna ska hålla ihop. Och det är inte lite materia som fattas – den materia som syns är ungefär en sjättedel av det som behövs. Den här saknade materien kallas för mörk materia och ingen vet vad den består av, men fysikern Christian Ohm jobbar med att leta efter den.  .
 • 67. Medvetandets gränser – med Pontus Wasling

  48:07
  Finns det ett jag – och vem är det i så fall? Hur människans medvetande fungerar är en av de största gåtorna inom såväl konst som filosofi och vetenskap. Neurologen Pontus Wasling berättar utifrån den senaste forskningen om hjärnan hur vår uppfattning av oss själva byggs upp i hjärnan, och om hur elektriska impulser kan förklara hur vi kan känna, tänka och uppleva världen..
 • 66. Kvantfysik i praktiken – med Göran Johansson

  41:07
  Går det att tänka sig någonting längre bort från ens liv än kvantfysik? Faktum är att trots sitt rykte som obegriplig och mystisk så är kvantfysiken en av de mest användbara vetenskapliga teorier som finns. All elektronik bygger på kvantfysiska tillämpningar – från transistorer till lasrar. Och kanske kan ett av kvantfysikens mest svårgreppbara fenomen leda till en helt ny sorts kvantdatorer. Fysikern Göran Johansson berättar om vad kvantfysik är, hur den kan användas och vad en kvantdator egentligen är bra för. .
 • 65. Kvinna, liv, frihet – med Ala Riani

  41:54
  När Jina Amini dödades av den iranska polisen blev det början på en våg av protester som fortfarande pågår, trots regimens våldsamma attacker mot den egna befolkningen. Amini var inte bara kvinna utan också kurd, vilket gjorde hemma dubbelt utsatt. Gäst i det här avsnittet är Ala Riani, som skrivit boken ”Krigets dotter” om sin egen och sin familjs liv som kurder i Iran och senare på flykt. Hennes berättelse handlar om kurdernas situation i Iran och om hur det präglar en familj och ett folk att leva i förtryck..
 • 64. Upptäckten av Denisovamänniskan – med Mattis Karlsson

  45:07
  Vad är en vetenskaplig upptäckt? När medicinpristagaren Svante Pääbo presenterade upptäckten av en ny sorts människa – Denisovamänniskan – för tio år sedan så uppmärksammades det stort. Men vad betyder det att Svante Pääbo är upptäckare när det krävdes ett nätverk av personer för att slå fast vad det var man hittat? Gäst är Mattis Karlsson som skrivit en avhandling om hur en liten benbit blev till en ny sorts människa..
 • 63. Selma Lagerlöfs Bortbytingen – med Sara Bergmark Elfgren

  44:06
  Kan man älska det man är rädd för? Och kan berättelser om det övernaturliga hjälpa oss att se verkligheten klarare? Selma Lagerlöfs novell Bortbytingen handlar om två föräldrar som får sitt barn stulet av trollen – och om den föraktade trollungen som de trots allt tar hand om. Gäst är författaren Sara Bergmark Elfgren, som förutom flera skräck- och fantasyböcker också har skrivit en scenversion av Bortbytingen..
 • 62. Hur sprids rädsla? – med Armita Golkar

  47:09
  Rädsla är en förutsättning för att överleva. Rädsla kan också hindra oss att leva. Vi är programmerade att urskilja hot genom att lära oss av våra egna erfarenheter men också genom att dra nytta av andras. På så sätt kan rädslor spridas snabbt mellan människor. Men långt ifrån alla våra rädslor är rationella, så var kommer de ifrån och hur kan vi göra oss av med en rädsla som utgör ett hinder i livet? Gäst är psykologen Armita Golkar som forskar om rädsla och social inlärning..