Share

cover art for Højreekstreme kræfter spreder sig i mit land

Zetland

Højreekstreme kræfter spreder sig i mit land

Få første måneds Zetland for 60 kr.


Jasper Fabian Wenzel er fra Tyskland, og han befinder sig for tiden på Zetlands redaktion. I den tid han har været her, har han gravet sig ned i et emne, som han måske som vesttysker har svigtet alt for længe. Nemlig den ekstreme tyske højredrejning.


Indtil for ganske få år siden var der simpelthen ingen landsdækkende medier i øst uden for Berlin, og vesttyske journalister har i stort omfang set bort fra, at noget var ved at skride i øst. Selvom mange østtyskere ikke længere kunne genkende deres liv i de vesttyske medier. Selvom en stor del af befolkningen følte sig glemt.


Foto: Charlotte Schmitz, redigering: Luna Pontoppidan, Zetland

More episodes

View all episodes

  • Danske rigmænd blev lokket med nemme penge. Sådan blev de snøret for 800 millioner kroner

    18:50
    Få første måneds Zetland for 60 kr.Lad os give dig et tilbud: Hvis du giver os 100 kroner lige nu, kan vi give dig 120 kroner tilbage, når året er omme. Er du ombord? Fedt, det tænkte vi nok. Flere hundrede danskere har i hvert fald takket ja til lige præcis dét tilbud fra en dansk forretningsmand, som vi indtil videre vil give dæknavnet Carl. Carl var nemlig god til at bette. Så han oprettede en hemmelig bettingklub med app og det hele, og på ti år voksede bettingklubben til flere hundrede danskere, der smed flere millioner i Carls projekt. Men inden du bliver alt for ivrig, skal vi nok fortælle dig en lille ting: Det var fup. Fuldkommen. Da dét blev afsløret, blev Carl selvfølgelig anholdt. Men pengene kom ikke tilbage. Cirka 800 millioner kroner var forsvundet. 
  • Vi lærer piger om omsorg og drenge om magt. Mød sociologen, der vil ændre barndommens infrastruktur

    23:29
    Få første måneds Zetland for 60 kr.Piger lærer at drage omsorg som børn, og drenge lærer om magt. Det er groft sagt sådan, at den kønsopdelte barndom ser ud anno 2024. Men spørgsmålet er, om det overhovedet ér et problem? Mens piger i det globale syd ikke kan komme i skole, fyldes Zetlands spalter med bekymrede forældre, der snakker om kønskasser. Er det her i virkeligheden et problem for de privilegerede? Nej, siger Cecilie Nørmark, der de seneste 20 år har beskæftiget sig indgående med at formidle kønsforskning til danskerne. For den kønsopdelte barndom kan påvirke nogle helt grundlæggende ting i vores liv, siger hun: vores identitet, vores trivsel og vores læring.
  • Emma Holten vil stække økonomernes magt. Vi ville aldrig have fået velfærdsstaten, hvis vi havde regnet på den først

    16:35
    Få første måneds Zetland for 60 kr.Ifølge foredragsholder og feministisk debattør Emma Holten er velfærdsstaten et eksempel på noget af det, vi mangler i dag: nytænkning og ny værdisætning. For det er først og fremmest økonomer, vi spørger til råds, når der skal træffes store beslutninger. Og i dag glemmer økonomerne faktorer som omsorgsarbejde, natur og miljø, når de udregner økonomiske modeller for vores samfund, mener hun.
  • Vi lever i en verden, hvor syvårige bruger rynkecreme

    28:45
    Få første måneds Zetland for 60 kr.Lige siden Kleopatra badede i æselmælk, har idéen om skønhedsprodukter, der skulle gøre dig yngre, tryllebundet os mennesker. I 1990’erne blev skønhed erklæret et knæfald for patriarkatet, men industrien fik derefter sat omvendt fortegn på søgen efter skønhed med ord som empowerment, self care og body confidence. Skønhed er nu for din egen skyld. Og så er det også blevet for børn. Som kulturskribent oplever Marie Carsten Pedersen sjældent helt nye tendenser. Men i dag fortæller hun alligevel om noget, hun ikke har set før: Børn helt ned til syvårsalderen er begyndt at udfolde deres 12-trins skønhedsrutine på TikTok. De er nemlig blevet den nye målgruppe for skønhedsindustriens fulde produktsortiment og anti-ageing-agenda. Hvad siger det om den tid, vi lever i? 
  • Kan man trykke traumer ud af kroppen? Ny dansk forskning viser nu lovende resultater

    28:10
    Få første måneds Zetland for 60 kr.Dagens historie handler i en vis grad om renselse, nærmere bestemt den mentale renselse. Vi skal nemlig med Simon Gregersen til kropsterapi.Et nyt dansk studie har undersøgt kropsterapi som behandling af PTSD, og resultaterne er lovende. Kropsterapi, som fungerer ved at terapeuten, med sine hænder, finder og løsner klientens spændinger i kroppen, er dog stadig kategoriseret som en alternativ behandling. Men de nye resultater giver forskere blod på tanden for at få mere data på feltet. For behandlingen ser ud til at virke.
  • Udlændingedebatten var død, men hun er blandt dem, der har vækket den til live

    28:38
    Få første måneds Zetland for 60 kr.Du kender nok ikke Eva Gregersen. Det er der i virkeligheden ikke særligt mange, der gør. Men hun er et af de mennesker, der lige nu er med til at forme udlændingedebatten i dansk politik. Hun er blevet sådan en, som ministre, chefredaktører og meningsdannere lytter til. Og hun har en helt særlig fremgangsmåde og et gennemgående spørgsmål.Hun har lyttet til 200 timers radio, haft flere hundrede møder med frivillige i de danske moskéer og lyttet til Islamisk Trossamfunds fredagsprædiken i fritiden. Det er metoden. Og så er der spørgsmålet, som hun er ivrig efter at finde svar på fra danske muslimer: Hvad er deres idealsamfund? Journalist: Mahamad-Bakher SabahFoto: Emil Helms for Zetland
  • Minkavlere er med til at afgøre hinandens erstatningssager

    22:40
    Få første måneds Zetland for 60 kr.Zetlands undersøgende journalist Theis Ehler Molin har gennem de seneste år fulgt sagen om nedlukningen af det danske mink-erhverv helt tæt.Han har skrevet adskillige artikler om det, der kaldes en af nyere tids største politiske skandaler, men alligevel sidder han med en fornemmelse af, at han og andre journalister har sovet i timen. For regningen for nedlukningen af mink-erhvervet vokser nemlig hele tiden. Erstatningerne til minkavlerne overgår allerede langt, hvad nogen havde forestillet sig. Det seneste bud lyder på 29,5 milliarder kroner, og det beløb kan blive større endnu. Hvorfor er mink-regningen eksploderet? Det spørgsmål undersøger Theis i en ny serie. I dagens afsnit er han dykket dybt ned i, hvem der egentlig træffer afgørelserne om erstaningsbeløb. Og svaret, der kom bag på ham, er: Den største gruppe blandt beslutningstagerne er simpelthen minkavlere.
  • En af verdens mest elskede tegnefilm gemmer på en gåde. Jeg satte mig for at løse den

    46:15
    Få første måneds Zetland for 60 kr.En nat for ni år siden sad Zetlands kulturskribent Marie Carsten Pedersen med sin alt for vågne lille datter i armene og så den japanske mesterinstruktør Hayao Miyazakis tegnefilm 'Min Nabo Totoro' for 117. gang. Og pludselig fik Marie øje på noget meget mærkeligt på filmens DVD-kasette. Noget, der slet ikke var, som det burde være. Et mysterie, som hun ikke kunne slippe, og som hun har prøvet at løse lige siden.Det her er fortællingen om Maries jagt på gåden om 'Totoro'. Det handler om Hayao Miyazaki, Asiens svar på Walt Disney, om en gammel mordsag og en atombombe, om at søge efter svar og fare vild. Og om det, der sker i kærlighedsaffæren mellem mennesket og kunsten. 
  • Hvordan lever du lykkeligt i en tid med klimakrise og krig?

    24:31
    Få første måneds Zetland for 60 kr.Hvordan lever man – i en verden af forliste drømme, knuste parforhold og andre former for lidelse – et lykkeligt liv? I en tid præget af krig, klimakrise og trivselskrise virker det på en gang forkælet og altafgørende at tale om lykke.Sådan skriver Zetlands Hakon Mosbech i dagens historie om det gode liv. Og han får hjælp af stjerneforfatter Niels Overgaard, der i en ny bog går på jagt efter lykken hos gamle græske og romerske tænkere – Sokrates, Platon og vennerne – og derefter sætter det hele ind i en moderne tids dilemmaer.“Lykke er et misforstået begreb. Mange tænker på lykke, som om man skal gå rundt og ligne Ole Henriksen i ansigtet fra morgen til aften – se glad ud hele tiden. Eller at lykke handler om at være glad i et særligt øjeblik, fordi man opnår noget genialt. Jeg tror, at lykke snarere skal ses som en dyb tilfredshed med sig selv og sin livssituation,” siger Overgaard.