Ypsilonsamtaler

del

Enver Djuliman

Season 1, Ep. 25

Enver Djuliman er født i Mostar, i nåværende Bosnia-Herzegovina. Han hadde sine barne- og ungdomsår der, i Sarajevo og i Beograd. Han utdannet seg til jurist og jobbet ved sykehuset i Mostar da krigen kom i 1993. Han måtte flykte i sikkerhet med familien og kom til Norge 3. september 1993, det eneste landet i Europa med åpne grenser for dem på den tiden.

I Norge har Enver engasjert seg sterkt i menneskerettighetsarbeid og skrevet flere bøker, blant andre “Forsoning” som kom i 2016. Prosjektet “Bygg broer - ikke murer” inspirerte til etablering av undervisning og utvekslingsreiser for ungdom - og til menneskerettighetsstudier på Høyskolen i Buskerud, nåværende Universitetet i Sørøst-Norge. Enver har siden 1996 jobbet for Den norske Helsingforskomiteen. 

En ny episode av podkasten Ypsilonsamtaler kommer hver torsdag morgen. Alle episodene med en videopresentasjon av hver person, finnes på www.ypilsonsamtaler.no Ta gjerne kontakt med Ivar Flaten på ivar@kirkeligdialogsenter.no med forslag og tilbakemeldinger!

Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten fra Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Som daglig leder og dialogprest inviterer Ivar mennesker til samtaler der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.

Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker og fått et stort nettverk.

Kulturmøtene i internasjonale Drammen er rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.


Utgiver: Kirkelig Dialogsenter Drammen

Produsent og programvert: Ivar Flaten

Musikk: Ole Jørn Myklebust

Vignett/kjenning: Are Tågvold Flaten

Bildet på logoen er tatt av Per Ulleland

Flere episoder

10/8/2020

Signe Myklebust

Season 1, Ep. 33
Signe Myklebust er født i Sykkylven og vokste opp i en aktiv og sosial familie. Hun var med på all slags aktiviteter som foreldregruppen i nabolaget sto sammen om. Da hun var 10, reiste lærerforedrene til Etiopia med hele ungeflokken for å gjøre en jobb Addis Abeba. Der møtte Signe stor fattigdom i nabolaget de bodde. Men folks vennlighet og gjestfrihet var enda større.Etter mange års arbeid med Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon rundt i verden - og senere i Dialogsenteret Emmaus i Oslo, kom hun til Drammen med en fersk mastergrad i diakoni for 10 år siden.Her har Signe vært en vesentlig bidragsyter i utviklingen av dialogarbeidet og bidratt stort til at Fjell kirke er en åpen og utadrettet møteplass. Hun arbeider nå som menighets- og integreringsdiakon i tett samarbeid med Forandringshuset og Kirkelig Dialogsenter. Signes nettverksbyggende evner og engasjement er enestående. Hun har selv vært aktiv i frivillig arbeid i alle år og sier det er en svært viktig del av livet. Kanskje er det derfor hun evner å rekruttere så mange frivillige til prosjektene sine?Både Bassam Allahdin Alshawa og Wajdi Talia, tidligere gjester i podkasten, snakker varmt om Signe fordi hun nettopp viste slik tålmodighet og velvilje da forståelse av norsk hverdagsliv og språk er nær minimum. Hun er en vesentlig årsak til at deres integreringsprosess har vært så utrolig vellykket for dem - og mange andre.-Jeg bodde i Etiopia noen år og forsøkte å lære meg amharisk. Jeg tror ikke folk forstår hvor urimelig det er å kreve at flyktninger i Norge skal snakke norsk på kort tid, sier hun.Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten fra Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Ivar inviterer mennesker til samtaler der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker og fått et stort nettverk.Kulturmøtene i internasjonale Drammen er rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.Utgiver:Kirkelig Dialogsenter DrammenProdusent og programvert:Ivar FlatenMusikk:Ole Jørn MyklebustVignett/kjenning:Are Tågvold FlatenBildet på logoen er tatt avPer Ulleland
10/1/2020

Wajdi Taliaa

Season 1, Ep. 32
Wajdi Taliaakommer fra en liten druserlandsby 1600 meter oppe i fjellene vest for Damaskus på grensen mot Libanon. Der vokste han opp på familiens gård og ble tidlig med i arbeidet med aprikos- og oliventrær, traktorkjøring alt som hører gårdsarbeidet til. Wajdi fikk teknisk utdanning i Damaskus og jobbet med el-installasjoner i eget firma til krigen kom. Militsgrupper herjet, spenningen steg og han ble tvunget til å flytte tilbake i sikkerhet til landsbyen.Les wikipedia omdruserne her..Etter en månedslang, dramatisk reise gjennom Europa, kom han til Norge høsten 2014. Nå bor han med kone og deres 6-årige datter i Drammen, har fast jobb og ser en framtid her.-For to dager snakket jeg med min bror i Syria. Han hadde stått tredøgn i kø for å få kjøpe 20 liter bensin! De mangler alt. Det er faktisk verre der nå enn under krigen, forteller Wajdi.Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten fra Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Ivar inviterer mennesker til samtaler der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker og fått et stort nettverk.Kulturmøtene i internasjonale Drammen er rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.Utgiver:Kirkelig Dialogsenter DrammenProdusent og programvert:Ivar FlatenMusikk:Ole Jørn MyklebustVignett/kjenning:Are Tågvold FlatenBildet på logoen er tatt avPer Ulleland
9/24/2020

Festivalspesial: Ellen Sofie Hovland og Maria Sødahl

Season 1, Ep. 31
Sist uke gikk Drammen Sacred Music Festival av stabelen for 11. gang. Vi har alltid et verbalprogram og dette året hadde jeg gleden av å snakke med Ellen Sofie Hovland i forbindelse med hennes konsert i biblioteket 14. september. Dagen etter viste vi filmen Håp i samarbeid med Drammen filmklubb. Regissør Maria Sødahl introduserte filmen og snakket med meg etter visningen.I denne episoden av Ypsilonsamtaler får du høre begge samtalene og opptak fra konserten.Ellen Sofie Hovland har gitt ut tre plater som alle er nominert til Spellemannspris. Den ene fikk den også. Hun synger om relasjoner, om livets opp- og nedturer med medfølelse og innlevelse. Konserten var den første både for henne og for Drammensbiblioteket på mange måneder og det var tydelig at både publikum og artist koste seg på den flotte scenen. Hovedscenen på biblioteket har vel byens vakreste kulisser med Ypsilon, elva og åsen som “bakteppe”, det perfekte stedet for en Ypsilonsamtale..Maria Sødahl skapte filmen Håp som med Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård i hovedrollene har fått Amandapris og gått sin seiersgang fra festival til festival. Filmen handler om Maria og familiens liv i 10 dager fra hun fikk dødsdom med uhelbredelig kreft fram til operasjonen. Det er vanskelig å gå uberørt fra denne filmen som mer enn helse handler om relasjoner og kjærlighetens kraft midt i krisen.Publikum fikk både filmvisning og et innblikk i Maria Sødahls arbeid med denne svært personlige filmen. Lenge var hun fast bestemt på at hun ikke ville og kunne lage film om dette. Etter noen år gjorde hun det likevel. Det er vi svært takknemlige for!Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten fra Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Ivar inviterer mennesker til samtaler der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker og fått et stort nettverk.Kulturmøtene i internasjonale Drammen er rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.Utgiver:Kirkelig Dialogsenter DrammenProdusent og programvert:Ivar FlatenMusikk:Ole Jørn MyklebustVignett/kjenning:Are Tågvold FlatenBildet på logoen er tatt avPer Ulleland