Vintersportpodden

Share

Olle Dahlin - IBU´s President

Season 1, Ep. 97

I detta avsnitt hade jag äran att samtala med Internationella Skidskytteförbundets (IBU) President, Olle Dahlin. Olle har under hela sitt liv ägnat sig åt idrott och framförallt skidor och skidskytte. Han har en gedigen ledarerfarenhet då han har en lång civil karriär med ansvarsfulla roller framförallt inom pappersindustrin. Med den erfarenheten i kombination med många roller på olika nivåer inom sporten och framförallt skidskyttet ger honom en bra förutsättningar och trovärdighet i sitt uppdrag.


Olle berättar om sin uppväxt och varför han valde skidskytte. Han berättar också att hans bästa idrottsminne var när han bildade skidskytteklubben i Sundsvall/Timrå. Han berättar om de roliga resorna med klubben på nationella tävlingar. Det tycker jag säger mycket om Olle då han har väldigt många minnen från stora tävlingar runt om i världen. Olle älskar verkligen sporten!


Innan Olle tog över som President var han vice President. Tiden innan Olle blev President var det rörigt inom IBU med korruptionsanklagelser mot dåvarande President som suttit vid rodret under väldigt många år. Olle stod i valet och kvalet om han skulle hoppa av eller ta rollen som President och försöka göra skillnad och få upp förtroendet för IBU igen. Han berättar om denna resa och var han vill kommande 4 år. I September 2022 är det omval och allt pekar på att Olle kör ytterligare en mandatperiod vid rodret.


Olle gav ett mycket trovärdigt och seriöst intryck. Jag hoppas att han tillsammans med alla andra Skidskyttar tar vara på den uppsving de har i sporten nu och fortsätter utveckla sporten

More Episodes

9/23/2022

Lars Lagerbäck - 45 års ledarskap i världsklass

Season 1, Ep. 103
I detta avsnitt pratar jag med Lars Lagerbäck som har lång erfarenhet av ledarskap. Han inledde med att berätta om sin uppväxt och varför det blev fotboll och sedan ledare och tränare inom fotboll.Han har en gedigen meritlista inom fotbollen. Han började sin resa inom klubblagsfotbollen i lägre divisioner för att i början av 90-talet ta anställning på Svenska fotbollsförbundet. Sedan har resan rullat på. Han är den enda svenska förbundskaptenen på herrsidan som tagit ett landslag till 5 st raka mästerskap, han gjorde succé med det Isländska landslaget genom att besegra England i åttondelsfinalen i EM 2016 och därmed kvalificera sig till kvartsfinal, han var Nigerias förbundskapten på VM 2010 och många fina år för Norska landslaget. Till detta var han också med att bidra till VM bronset 1994 där han analyserade Brasilien åt Tommy Svensson som var dåvarande förbundskapten.Lars är en mycket klok man med stort fotbollshjärta med stor kunskap och ett tydligt ledarskap. Lars berättar om hans syn på ledarskap och hur han hanterat vissa situationer under sin karriär och reflekterar vad han kunnat göra annorlunda.Vi pratar om talangutveckling där Lars berättar hur han ser på akademier och tidig specialisering. Mycket intressant diskussion.Vi pratade en del om hans val att i princip bara ha tränat landslag före klubblag. Han berättar orsaken till det och att han aktivt gjorde ett val. Jag var tvungen att ställa frågan vilket lag han helst skulle träna om han fick välja fritt.Lars är en otroligt härlig människa att prata med som ger ett lugnt, tryggt och kunnigt intryck. Jag är mycket glad över detta samtal!Stort Tack Lars för att du gästade Vintersportpodden och stort lycka till med allt du tar dig för i framtiden.
9/16/2022

Josef Boumedienne - Chefsscout i NHL och Ass General Manager Tre Kronor

Season 1, Ep. 102
I detta avsnitt snackade jag med före detta hockeystjärnan och numera, Chefsscouten, ass. general manager för Tre Kronor samt ungdomstränaren i Blue jackets, Josef Boumedienne. Josef har många strängar på sin lya, jag fick uppfattningen under vårt samtal att han trivs med det och att han verkligen brinner för ishockey.Han berättade såklart om sin hockeyresa och varför det blev 7 st länder han spelade i. Han berättar också varför han valde att spela för Tre Kronor istället för de Finska Lejonen. Han kunde välja då han har dubbla medborgarskap.Josef gav en bra bild hur en NHL förening jobbar med att scouta spelare för att säkerställa att laget är slagkraftigt i framtiden. Det är ett jobb som kräver stort hockeykunnande och att man gillar att resa runt i världen. Detta har Josef gjort sedan han avslutade sin karriär.Han berättade vidare om uppdraget som assisterande general Manager för Tre Kronor. Han ser fram mot uppdraget och motivera NHL spelarna att representera Tre Kronor i VM, OS etc.En intressant ämne var när Josef berättade om hur han och Nils Ekman var en del i att rädda Brynäs från att bli nerflyttade till Hockeyallsvanskan. Han gav en bild att det är skillnad att leda ett lag under en hel säsong jmf med att få in och coacha ett lag under en matchserie om 7 st matcher. Han berättar om vad de fokuserade på för att få ut allt ur sina spelare.Inte nog med alla uppdrag på elitnivå, Josef är också tränare för U13 i Ohio Blue Jackets. Han berättade hur ungdomshockeyn fungerar i USA jmf med Sverige vilket var intressant.Josef är en härlig kille som är otroligt passionerad och ger raka svar på de frågor jag ställer. Mycket roligt och trevligt samtal.Stort Tack Josef för att du var gäst i Vintersportpodden och att du delade med dig av dina erfarenheter och din kunskap. Stort lycka till med dina uppdrag i framtiden!