Share

cover art for Karin Stolt Halvarsson - Alpinchefens tankar om framtiden

Vintersportpodden

Karin Stolt Halvarsson - Alpinchefens tankar om framtiden

Season 1, Ep. 95

I detta avsnitt av Vintersportpodden pratar jag med Svenska Skidförbundets nya Alpinchef Karin Stolt Halvarsson. Karin har en gedigen bakgrund inom skidåkningen på olika nivåer vilket hon kommer ha stor nytta av i rollen med högst ansvar för den alpina verksamheten, SkiCross verksamheten samt Grässkidåkng.


Vi pratar om Karins bakgrund samt fördelar och nackdelar med att ha haft olika roller inom skidförbundet och skidåkningen. Hon har varit aktiv på elitnivå, åkt i puckelpist landslaget, varit föräldrar till barn inom den alpina sporten, ansvarat för Världscuptävlingar, jobbat med VM i Åre 2007 och 2019, varit nationell chef med ansvar för de nationella frågorna inom skidförbundet. Sedan våren 2022 är nu ansvarig för all verksamhet inom alpint.


Jag tycker samtalet gav mig en bra bild var alpina verksamheten måste utveckla och jobba med för att komma till skidförbundets vision som lyder "Bäst i Världen, Alla på Snö".


Avsnittet ger verkligen an bra bild av vår nya Alpinchef men också en bra bild av hennes fokusområden framåt.


Stort tack Karin för att du delade med dig av din erfarenhet, kunskap och tankar kring alpin skidåkning och stort lycka till med uppdraget!

More episodes

View all episodes

 • 123. Magdalena Forsberg - Mål & Syfte

  01:17:52
  I detta samtal pratade jag med Magdalena Forsberg som är en av Sveriges absolut populäraste idrottspersoner genom tiderna. Hon är ensam om att vunnit Jerringpriset hela 4 gånger. När jag pratade med henne förstår jag hennes popularitet. En mycket ödmjuk, engagerad, positiv och erfaren person som står med båda fötterna på jorden.Vi pratar om hennes uppväxt i Ullånger, hennes skifte från längdskidåkning till Skidskytte och vad som drev henne till det, Wolfgang Pichlers betydelse för hennes framgångar, hennes och Tobias Karlssons bok Hitta Motivationen genom livets toppar och dalar, OS 1998 och hur hon hanterade resultaten som inte var i linje med hennes och andras förväntningar, att ha balans i livet för att det ska vara hållbart, hälsosamt och roligt och mycket mer.När jag förberedde mig inför detta avsnitt slog det mig hur mycket Magdalena varit med om i sitt liv. Dels var hon en mycket duktig längdskidåkare som vid 27-års ålder bytte idrott till Skidskytte där hon fullständigt sopade banan med sina konkurrenter. Hennes resultat är ofattbart bra. Efter karriären har hon hunnit med att vara programledare, expert i svensk- och tysk tv, hon är skogsägare, författare till boken Hitta motivationen: I Livets toppar och dalar, jobbar med sponsorfrågor, föreläser, ambassadör för Cancerfonden, heders doktor vid Mittuniversitetet mm.Magdalena berättar om en vändning i hennes liv då hon bestämde sig för att börja leva Magdalena 2.0, efter en sommar av stor oro för en tumör i en av njurarna. Som tur var visade det sig att tumören inte elakartad. Det var även det som triggade henne att skriva boken tillsammans med Tobias, tidigare var skeptisk mot att skriva en bok. Boken Hitta Motivationen genom livets toppar och dalar är en mycket bra och inspirerande bok som är uppdelad i 6 st delar (Syfte&Mål, Rörelse/Träning, Kost, Återhämtning, Relationer, Tankar) som de nämner som ett Kinaschack. Om det råder balans mellan dessa delar finns det alla förutsättningar till ett roligt och hållbart liv. Föregångaren till Kinaschack modellen är prestationstriangeln där alla tre delar ska vara lika stor (Träning, kost, återhämtning). Den modellen är mer passande under en elitkarriär där färre omständigheter är med i livet. Boken bygger på Magdalenas och Tobias erfarenheter och reflektioner. Jag rekommenderar varmt att ni läser boken för att få massor av inspiration.Jag tackar Magdalena för att hon var gäst i Vintersportpodden och delade med sig av sina kloka tankar, erfarenheter och kunskap. Jag vill också önska henne all lycka i framtiden med alla projekt hon är inblandad i.Foto:saj.se
 • 122. Ingemar Stenmark - Århundradets idrottsman!

  50:58
  I detta jubileumsavsnitt (2 År) samtalar jag med legenden, den fina människan, förebilden och århundradets idrottare (1900 talet), Ingemar Stenmark. Det är för mig en stor ära att få möjligheten att samtala med Ingemar som har varit en stor del av min uppväxt, en person som funnits med mig i tankarna under min karriär och som fick hela Sverige att stanna när han bemästrade pisterna på 70 och 80 talet.Ingemar har precis släppt en dokumentär, Sagan Stenmark där många frågor besvarades. Jag försökte dock hitta andra infallsvinklar på samtalet. Ingemar bjöd verkligen på sig själv och pratade om sin uppväxt i Joesjö och Tärnaby, vikten av sina kamrater och förebilder i byn, sin fantastiska karriär, materialutveckling, hur han är som person, varför han inte valde att satsa på fart, klimatets påverkan på snösporten, hans personlighet och mycket mer. Jag frågade också vilken idrott och yrke Ingemar skulle valt om han inte blivit världens bästa Alpina åkare, ni får svaret i avsnittet. Ja, det var ett härligt samtal som jag längtat efter under mina 2 år som poddare. Ingemar var en person som jag verkligen ville ha med då han har betytt så otroligt mycket för mig, den alpina sporten och även idrotten i stort. Hans sätt att vara som person och idrottsman tilltalar mig väldigt mycket.Vi pratade en del om rekordet på 86 segrar som Michaela Shiffrin är och nosar på. Ingemar ger sin syn på det och hur hon ser på hennes framfart.Detta avsnitt i Vintersportpodden ska ni verkligen lyssna på, jag är stolt och glad att detta avsnitt har blivit verklighet, dessutom är det Vintersportpoddens två - års jubileum.Stort tack Ingemar att du ville vara gäst i Vintersportpodden där du på ett mycket bra sätt delgav mig och lyssnarna dina härliga erfarenheter från livet och karriären. Stort lycka till i framtiden.
 • 121. P-G Fahlström - Utvecklande idrottsmiljöer och Talangutveckling

  01:09:21
  I detta avsnitt samtalar jag med Universitetslektorn i idrottsvetenskap, P-G Fahlström. P-G:s specialistområde är ledarskap, coaching, talangutveckling och utvecklande idrottsmiljöer. För mig är det mycket intressanta områden samt att de dessutom är högaktuella och mycket viktiga ämnen.Vi pratade en hel del om hur en bra och utvecklande miljö ser ut inom idrotten. Vad ska ledare och föreningar tänka på för att skapa miljöer där man ser individen och skapar förutsättningar för idrottslig- och personlig utveckling? Det tycker jag P-G ger bra svar på samt att vi hade härliga diskussioner kring tidig specialisering samt ensidig träning och vad det kan leda till för idrottaren och idrotten i stort. Långsiktighet och mångsidighet var ord som vi kom tillbaka till och som är en förutsättning för utveckling.Historiskt har Sverige haft en modell kring idrott som baserat sig på ideellt arbete som grund. Hur fungerar den modellen i idag och i framtiden?P-G pratar om hur idrotten och dess utövare ser ut idag utifrån fakta vilket är intressant. Hur ska vi få fler att hålla på längre och inse att det skapar förutsättningar för en bättre topp. Behöver det ena utesluta det andra?Vi pratar om föräldrarnas betydelse och roll vilket alltid är en intressant diskussion.Vi pratar om vad som är viktigt i en förening för att skapa goda förutsättningar för utveckling av barn och ungdomar och styrelsens roll, utbildning var en sak vi pratade om men så klart många fler saker.P-G går snart i pension, jag är dock tveksam på om han kan hålla sig borta från idrotten och dess utveckling då han har ett brinnande intresse för idrott och hur den kan utvecklas till det bättre. Jag hoppas P-G fortsätter på något vis och framförallt säkrar att hans kompetens överförs till nya krafter inom idrottsvetenskapen.Stort lycka till i framtiden P-G och tack för att du var gäst i Vintersportpodden och delade med dig av dina tankar, din kunskap och din erfarenhet.
 • 120. Jörgen Nordlund - Tankar för att nå framgång!

  01:10:35
  I detta avsnitt pratar jag med den erfarna alpina tränaren Jörgen Nordlund som idag ansvarar för de svenska alpina slalomdamerna i Världscupen. Han har även jobbat inom Norska alpina landslaget, varit tränare på skidgymnasium, startat ett nytt koncept för skidgymnasieverksamhet, drivit träning för ungdomar i egen regi samt varit verksam inom föreningslivet med sina egna barn. Med andra ord är det en alpin tränare som vet vad han pratar om då han med sin breda och långa erfarenhet har sett alla delar av alpin skidåkning.Vi pratar om tränaryrket i stort och kommer ner på detaljer inom skidåkningen. Han beskriver komplexiteten och berättar hur han och teamet jobbar med åkarnas utveckling. Han beskriver sambandet mellan fysisk träning, mental träning och alpin skidåkning. Alla delar måste vara på plats för att nå toppen och han beskriver det som att gör man inte jobbet inom dessa delar finns inte förutsättningen att bli bäst i världen samtidigt som det inte är en garanti att en åkare blir bäst i världen om de har alla delar på plats.Med Jörgens erfarenhet var det intressant att prata och jämföra Svensk alpin skidåkning med Norska motsvarigheten. Det är en fråga jag funderar på en hel del och fler med mig. Jag tycker resonemanget var bra och intressant och Jörgen hade en ganska tydlig bild av vad vi behöver göra inom svensk skidåkning för att få fler åkare totalt inom den alpina sporten som håller på längre upp i åldrarna och till sist fler som når elitnivån.Jörgen brinner för utveckling och alpin skidåkning. Han berättar om det koncept han startade inom skidgymnasieverksamheten. Det konceptet bygger på att eleven har kvar sin bas hos föräldrarna för att fullt ut kunna fokusera på skidåkningen i stället för allt som kan störa runt omkring. Där gör han en liknelse med framgångarna Norge haft med åkare runt omkring Oslo. Han pratar också om vikten att inte ha tidig selektering och utslagning. Viktigt att tänka långsiktigt och se till den långsiktiga utvecklingen.Vi pratar om strukturen i det Svenska alpina damlandslaget där Jörgen ser en bra bredd med en bra kombination av individer och ålder vilket skapar en bra dynamik. Han berättar om sin syn på att åka fler grenar och Sveriges fartsatsning. Då det i år är VM kommer vi in på hur åkarna laddar upp för VM i februari.Stort tack Jörgen för att du delade med dig av din kunskap och erfarenhet och lycka till med allt du tar dig för i framtiden. Det var ett mycket givande och trevlig samtal för mig och jag är säker att du som lyssnar kommer tycka detsamma!
 • 119. Jens Burman - Vägen mot formen

  01:06:53
  I detta avsnitt av Vintersportpodden samtalar jag med längdlandslagets och Åsarna IK:s längdstjärna Jens Burman. Jens är en av de allra bästa Svenska traditionella skidåkare på herrsidan. Han är dessutom mycket framgångsrik Youtuber och Vloggare. I den Vloggen får man följa Jens i hans vardag där det mesta handlar om träning i olika former. Man får även se vad han pysslar med utöver skidåkningen, det är en underhållande och lärorik podd då man får insyn i träning, resor, tävlingsmomentet, skidpreparering och mycket mer.Jens berättar om sin uppväxt i Rätan och varför han flyttade till Åsarna där han fortfarande är bosatt. Vi pratar om skidskyttarnas upplägg där alla är samlade i Östersund och hur han ser på att i stort sett träna på egen hand i Åsarna. Vi kommer då också in på hans syn på träning i stort men också hur han ser på individuella upplägg vs att stöpa alla i samma form.Jens berättar om valet att stå över Tour de Ski och hur hans strategi till att hitta tillbaka till formen inför resterande säsong. Vi kom in på VM som han ännu inte är uttagen till, det hade han inte riktigt tänkt på. Följer han planen ser han inget hinder att vara en av Sveriges representanter på Nordiska VM 2023 i Slovenska Planica.Vi kommer in på om hur Jens skulle hävda sig i långloppsserien med tanke på att han är en mycket uthållig skidåkare. Han berättar att det är som två olika sporter då man bara stakar inom långlopp vilket inte tilltalar Jens. Däremot öppnar Jens upp om att åka långlopp och dessutom vara framgångsrik om Ski Classics införde Skate på programmet.Det här avsnittet var mycket roligt att spela in då Jens är lättsam att prata med samt att han verkligen bjöd på sig själv och berättade om hans syn på mina frågor.Stort tack Jens för att du delade med dig av dina erfarenheter och stort lycka till resterande säsong och på VM. Kolla in Jens Vlogg på Youtube, mycket bra. Klicka på länken för att komma till vloggen: jens burman - YouTube
 • 118. Emil Persson - Långloppskungen

  01:07:36
  I detta avsnitt samtalar jag med världens för tillfället bästa långloppsåkare, Emil Persson. Han leder den totala långlopps cupen so far denna säsong och han leder Ski Classics ranking som baseras på de senaste 24 månadernas 12 bästa resultat och som rankar både damer och herrar,Emil berättar om sin härliga uppväxt och om hans jultraditioner. Vi kommer sedan in på långlopp och varför han valde det spåret framför traditionell skidåkning. Emil berättar om hans egenskaper och vad han bör utveckla för att bli ännu starkare. Han ger även bra tips till unga lovande men också till motionären som vill bli bättre på stakning. Emil besvarar 6 st snabba frågor som ger er en bra bild av vem han är och vad han tycker om. Emil berättar om sitt träningsupplägg och hur en träningsvecka kan se ut vilket är otroligt imponerande att lyssna till.Jag är alltid nyfiken att höra hur långloppsåkare tänker under loppet och hur snacket går mellan åkarna.Han berättar om målen 2022/2023 samt hur han ser på sin karriär 5 år framåt i tiden.Detta var ett mycket bra avsnitt där Emil verkligen delar med sig av sina erfarenheter, kunskaper och tankar om framtiden.Stort Tack för din medverkan Emil och lycka till i framtiden.
 • 117. Hanna Aronsson Elfman - Alpina Stjärnskottet

  57:57
  I detta avsnitt samtalar jag med Värmländskan och alpina stjärnskottet Hanna Aronsson Elfman. Vi pratar om hennes uppväxt i Karlstad och familjens kärlek till den alpina sporten. Hon berättar om varför det blev alpin skidåkning, jag tycker det var härligt att höra att hon verkligen åkte skidor på många olika sätt som barn och ungdom och inte bara mellan käppar. Vi pratade om det skulle kunna vara en anledning till hennes framgångar nu och den härliga teknik hon har. När vi pratade teknik kom vi in på hennes offensiva åkstil och hur hon ser på att tänka säkerhet för att vinna startposition. Hanna är en otroligt ödmjuk och härlig människa som ger ett otroligt intryck på mig.Hanna berättar om sin utveckling och synen på att det gått så himla bra denna säsong i slalom. Min fundering är varför hennes storslalom gått lite sämre under säsongen. Storslalom är den gren hon tidigare varit mer framgångsrik i tidigare, dessutom JVM Guld mästarinna. Jag var orolig att hon valt att "bara" satsa på slalom och bli en engrens åkare, det bekräftade hon att hon inte ska bli utan fortsätta sin satsning på slalom och storslalom.Jag tycker det var roligt att hon berättade om hur det fungerar i alpina landslaget och lite bakom kulisserna på en tävling. Hur hon besiktar banan, vad tränarna säger innan start och hur landslagskollegorna stöttar varandra. Vi kommer så klart in på hennes träning och hur hon tänker kring hård fysträning kopplat till prestation i backen, det tycker jag är ett intressant ämne.Dagen till ära 29/12 fyller dessutom Hanna år vilket är dagen då detta avsnitt publiceras. Jag och Vintersportpodden gratulerar Hanna på 20-års dagen och dessutom önskar henne all lycka i dagens slalomtävling i Österrikiska Semmering.Stort tack Hanna för att du delade med dig av dina erfarenheter och tankar, mycket trevligt och givande samtal.
 • 116. Simon Robertsson - Glädjen till Ishockey

  36:33
  I detta avsnitt pratar jag med Hockeytalangen från Skellefteå AIK, Simon Robertsson direkt från uppladdningen inför JVM i Ishockey i Kanadensiska staden Halifax. Simon berättar om hans uppväxt med en far som är tränare på elitnivå i ishockey. Min fråga var om han inte hade något annat val än att spela ishockey vilket Simon snabbt avvisade. Det fanns inga krav att spela ishockey. Dock berättar han om glädjen till ishockey och hur han och hans far verkligen hade något gemensamt. Han berättar om hur han trots att han spelar på elitnivå i SHL om hans egna träningar på uterinkarna i Skellefteå och hur han packar sin väska med varm choklad. Det kändes verkligen idylliskt.Vi kommer så klart in på hans karriär och hur hans debut som 16 åring var i SHL och Skellefteå AIK. Han berättar vidare om planerna på NHL ser ut och hur han ser på att vara draftad av St Louis Blues.Avsnittet handlar en hel del om stundande JVM i Kanada som inleds 26/12. Det var väldigt roligt och intressant att få möjligheten att få samtala med Simon direkt från Halifax i Kanada. Han kunde berätta om laget och hur uppladdningslägret går vilket var roligt att lyssna till.Simon brinner verkligen för ishockey och trycker på vikten av att ha roligt i laget och på isen samt att tävlingsmomentet mot lagkamraterna på träningarna driver honom och laget framåt.Intressant avsnitt med Simon som gjorde sin första poddinspelning med Vintersportpodden. Jag är övertygad att det absolut inte är den sista. Jag tror vi kommer få se mycket av Simon Robertsson i framtiden. Lyssna och ta del av Simons tankar om ishockey och så klart ta del av Juniorkronornas uppladdning från insidan.Tack Simon för att du delade med dig av dina tankar och erfarenheter. Stort lycka till på JVM och i din framtida karriär!
 • 115. Wolfgang Pichler - The demon coach

  48:54
  In this episode I talk to the man who has the ability to make gold out of gravel. He has a huge commitment and great passion for sports in general and biathlon in particular. Today's guest in Vintersportpodden is the living legend Wolfgang Pichler.We talked about his childhood in Ruhpolding and why he became so interested in biathlon and endurance sports. He talks about his family and his own sports career.Wolfgang gives a clear picture of his coaching career and how he looks back on it. He talks about what he would do differently today if he had it to do one more time. As you probably know, Wolfgang has a clear leadership style and a clear model that he knows works for success. He talks about how he, together with the biathlon association, has built a good and sustainable organization for the future.Of course, we are talking about his training philosophy, which he is the only one with and which is rooted in Swedish biathlon. I asked the question if he discussed the training plan with the athletes, he had a good explanation and reasoning about that. He talks about the collaboration with Nils van der Poel and their journey together towards the 2022 Olympics.Wolfgang talks about the future of Swedish sports and what we need to be competitive as a nation in the future.An interesting topic for me is how talents should take the step from talent to established world star. Wolfgang could answer that question clearly and without complicating it. He also talk about earley specialization and work out many different sports as young.We talk about this and much more. This episode was incredibly fun, educational and for me exciting as it was the first episode in English.You can probably guess what Wolfgang answered the last question, "one success factor for being successful in sports?Many thanks Wolfgang for sharing your experiences and your great knowledge with me and all the listeners of Vintersportpodden