Vintersportpodden

Share

Frida Westman - Backhoppningens framtidsnamn

Season 1, Ep. 92

I detta samtal pratade jag för första gången i Vintersportpodden med en backhoppare. Frida Westman är 21 år och är Sveriges stora framtidsnamn inom backhoppning. Frida var med på OS 2022 i Peking och kom på 16:e plats, hon slutade som 13:e tjej i totala Världscuppen och hade 6 st topp 10 placeringar den gångna säsongen. Mycket imponerande. Men i samtalet berättar Frida om sina planer och målsättningar i framtiden och det finns inga tvivel på att hon vill nå och etablera sig i den absoluta världstoppen.


Frida är uppväxt i Örnsköldsvik, redan som 18 åring flyttade hon till Norska Trondheim då förutsättningarna i Ö-vik inte var optimala. Nu har hon perfekta förutsättningar med tränare, lagkompisar och backar för att få den utvecklingen hon vill.


Jag tycker det var mycket intressant att prata om Svensk backhoppning, varför kvinnor fick börja tävla i Världscupen och OS så sent, regelverket inom backhoppning och hur en backhoppare tränar fysträning och teknikträning. Frida gav verkligen en bra bild som gav mig en helt annan förståelse för backhoppningen samt vad som krävs för att nå världstoppen. Frida var första Svensk på 28 år att delta i ett OS samt första kvinna i Sverige att delta i ett OS i Backhoppning.


Det ska bli mycket roligt att följa Frida på hennes resa mot hemma VM i Falun 2027. På vägen dit har hon VM 2023, VM 2025, OS 2026 och sedan VM på hemmaplan 2027. Vi pratade hur hon och Svensk backhoppning kan och ska dra nytta av ett hemma VM och vilken betydelse framgångar från hemmaåkare har för att det ska bli en folkfest.


Stort tack Frida för att du delade med dig av hur din satsning ser ut och stort lycka till med din satsning. Jag är övertygad att jag får stå i Falun 2027 och se Frida flyga långt och ta mot den ädlaste valören på torget i Falun!

More Episodes

9/16/2022

Josef Boumedienne - Chefsscout i NHL och Ass General Manager Tre Kronor

Season 1, Ep. 102
I detta avsnitt snackade jag med före detta hockeystjärnan och numera, Chefsscouten, ass. general manager för Tre Kronor samt ungdomstränaren i Blue jackets, Josef Boumedienne. Josef har många strängar på sin lya, jag fick uppfattningen under vårt samtal att han trivs med det och att han verkligen brinner för ishockey.Han berättade såklart om sin hockeyresa och varför det blev 7 st länder han spelade i. Han berättar också varför han valde att spela för Tre Kronor istället för de Finska Lejonen. Han kunde välja då han har dubbla medborgarskap.Josef gav en bra bild hur en NHL förening jobbar med att scouta spelare för att säkerställa att laget är slagkraftigt i framtiden. Det är ett jobb som kräver stort hockeykunnande och att man gillar att resa runt i världen. Detta har Josef gjort sedan han avslutade sin karriär.Han berättade vidare om uppdraget som assisterande general Manager för Tre Kronor. Han ser fram mot uppdraget och motivera NHL spelarna att representera Tre Kronor i VM, OS etc.En intressant ämne var när Josef berättade om hur han och Nils Ekman var en del i att rädda Brynäs från att bli nerflyttade till Hockeyallsvanskan. Han gav en bild att det är skillnad att leda ett lag under en hel säsong jmf med att få in och coacha ett lag under en matchserie om 7 st matcher. Han berättar om vad de fokuserade på för att få ut allt ur sina spelare.Inte nog med alla uppdrag på elitnivå, Josef är också tränare för U13 i Ohio Blue Jackets. Han berättade hur ungdomshockeyn fungerar i USA jmf med Sverige vilket var intressant.Josef är en härlig kille som är otroligt passionerad och ger raka svar på de frågor jag ställer. Mycket roligt och trevligt samtal.Stort Tack Josef för att du var gäst i Vintersportpodden och att du delade med dig av dina erfarenheter och din kunskap. Stort lycka till med dina uppdrag i framtiden!
9/2/2022

Ville Bylin - Jubileumsavsnitt om idrott och livet i stort

Season 1, Ep. 100
Deta avsnitt är Vintersportpoddens 100:e avsnitt och därmed Jubileum! Jag, Ville Bylin som är grundare av Vintersportpodden är mycket stolt över poddens resa och glad för att jag klev utanför trygghetszonen och startade Vintersportpodden. Jag gjorde det som en gäst i podden, Stig Wiklund, har som mantra, "Bli bekväm med det obekväma". Det har jag verkligen anammat.Jag valde att ha det 100:e avsnittet med mig själv som gäst och Vintersportpoddens första gäst, min nära vän, mentala coachen, läraren, föredetta alpina tränaren och framförallt den kloka och sunda människan Mikael Junglind som avsnittsankare och intervjuare. Vi vände helt enkelt på rollerna och det var extra roligt att Mikael var den som var ankare då han var den jag hade som gäst nummer 1. Vi pratar om min uppväxt, min syn på idrott, min karriär och livet efter karriären. Jag ger min syn på vad jag kunnat göra annorlunda och min utmaning med prestationsångest samt mycket mer. Jag måste säga att det var både roligt att bli intervjuad men också lärorikt inför framtida poddar att få erfarenheten att veta hur den som intervjuas känner.Jag vill så klart tacka alla gäster i Vintersportpodden, ni som lyssnar och poddens samarbetspartners. Utan er hade det inte blivit 100 avsnitt och jag hade inte fått möjligheten till den härliga resa jag varit med om och att jag utmanat mig själv.Stort Tack Mikael som intervjuade mig!