Share

Vinskolan

Vinskolan är en podd där far och son Mölstad går igenom vinets A till Ö. Far Mölstad heter Mikael och varit en del av vinsveriges epicentrum i över 30 år. Son Mölstad heter Carl-Johan och har under sitt 30-åriga liv av någon anledni...


Latest episode

 • 76. Sommardrinkar (med och utan vin)

  40:13
  Nu är det sommaravslutning. Och vad är bättre att prata om då än....ganska lite vin? Vi tar oss igenom sommardrinkar – både sånna med vin och sånna utan. För ibland är det ju så att vin inte är det folk vill ha. Ge oss sangria! Skriks det på gatan. Nåja. Glad sommar på er alla, så ses och hörs vi till hösten!

More episodes

View all episodes

 • 75. Mosel

  49:20
  Visste ni att Mosel-dalen har några av världens dyraste vin? Nej just det! Det är bara en kul fakta av massa, massa information om den här diamanten till dalgång i tyskland. Det blir långa tyska namn, schifferjord och såklart smyger romarna in. Hade varit kontraktsbrott annars. Höres!
 • 74. Rhone

  43:03
  Nu tar vi oss till dalen (eller vad vi nu kallar det) som gör några av Frankrikes kändaste viner. Det blir ett klassiskt regionsavsnitt – ni har hört det förr. Det blir historia, vinberättelser, druvor, jordar och kanske mer specifikt med just Rhone – en förklaring till skillnaden mellan den norra och södra delen. För den finns. Spänn öronen.
 • 73. Det här vill experterna se mer av

  36:12
  Det finns ändå ett helt okej vinutbud i Sverige. Trots att allt inte får plats på Systembolaget. Men om vi skulle gå runt bland landets vinexperter och fråga vad som saknas – vad skulle de säga då? Ja, det är precis det som det här avsnittet handlar om. Vi har kollat och tar upp viner, regioner och druvor som pappa (och andra av landets vinexperter) saknar i utbudet på monopolet.
 • 72. Toscana

  49:59
  Toscana! Böljanda landskap, små gulliga byar och såklart lådvis med vin. Vi tar oss igenom hela den renässanska eliten (så småningom) mot all dryck som finns att fukta strupen med från den här regionen. Chianti! Super-Tuscans! Små, små vinproducenter med lång italienska namn!Allt det och mer i veckans avsnitt.
 • 71. Klimatkris

  34:36
  Det är klimatkris. Det är de flesta överens om. Men vad innebär det här egentligen för vinvärlden? För druvorna? Och framförallt: för vinproduktionen?Ja, det visar sig att just vin är extra skört. I bästa fall kommer vinkartan ritas om, i sämsta fall kan vi säga hejdå till drycken vin som vi känner den idag. Lyssna, tänk och lär dig om en av de svåraste situationen vinbönder möter. Nu och i framtiden. Vill du läsa hela rapporten som nämns i podden? Den dyker upp i facebook-gruppen. 
 • 70. Rioja

  46:44
  Nu tar vi oss till en av de mest namnkunniga regionerna i vinvärlden – nämligen Rioja. Det blir en hel del historia, en lagom del vinlagar och såklart en massa om vad och vilka som producerar det vi dricker därifrån. Har du nånsin lust att lägga ut orden vid nästa stökiga middag om Spaniens främsta vinregion, ja, då har du allt du behöver här. Håll till godo och skål på'rej.Några saker som nämns i avsnittet i textform: Billigaste vinet: 89 kr (Crianza) Dyraste vinet: över 3000 kr (Faustino Gran Reserva, 1955)Allmänt vinhus och producenter:López de Heredia och deras vingård Viña TondoniaDon Rafael López de Heredia y Landeta Telmo RodriguezBodegas MugaMarques de Murrieta (Finca Ygay)RodaMarqués de RiscalBaron de Ley