Share

cover art for 328 Bli kjent med manzanilla og fino

Vinmonopolets podcast

328 Bli kjent med manzanilla og fino

Sol, hav, spekeskinke, oliven og tørr sherry. Det er på tide å børste støv av to klassiske og særegne sterkviner som passer til mat. Her blir det litt om jordsmonn, druetypen Palomino, det magiske laget med flor, solera-systemet og litt om en del nye og overraskende regler. Med oss har vi Kjersti Svenning, en erfaren vinsmaker som for noen år siden dro på pilgrimsferd til Jerez - sherryens forjettede land. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

More episodes

View all episodes

 • GJENHØR: 194 Drikketips til grillmaten

  22:05
  Som sommerbonus tar vi gjenhør med relevante episoder. Hva smaker godt til grillmaten?Vi setter drikke til grillmat, både laks, pølser, burgere, spare ribs og entrecôte. Til slutt får du et spennende tips til en saus som passer til grillet kjøtt.- -Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.
 • 365 Blindsmaking: bastarder og fin gelé

  14:40
  Det lukter lyse og mørke bær, og fin gelé! Men det er mer i denne vinen som også har en god munnfølelse og bra friskhet.Vi blindsmaker fra svarte glass og vet ikke hva vi smaker. Det er er vrient, men ikke minst gøy. Hva slags drue er det, hvilket land og hvor gammel er vinen? Polkokk Andreas Ingul, Anne Engrav og Niclas Lundmark må bestemme seg før flasken blir avslørt.  --Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes eller Spotify hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Har du spørsmål? Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no
 • 364 Sommerfesten

  27:11
  Andreas Ingul, vår polkokk, gjester studio og sammen med Anne og Niclas gir han tips om mat og drikke til sommerfesten. Redaksjonen til Vinbladet har vært i hagen til Niclas og laget sommerfest, Andreas disker opp med midtøsteninspirert meze. Når man skal velge drikke til sommerfest og mange retter som tapas og meze, så handler det ikke om de detaljerte mat- og drikkekombinasjonene. Tommelfingerregelen er saftig og frisk drikke til den smaksrike maten, og festen.Oppskrift på alkoholfri sommerpunsjhttps://www.vinmonopolet.no/content/fagprat/artikler-om-alkoholfritt/alkoholfri-sommerpunsjAndreas sine oppskrifter på mezehttps://www.vinmonopolet.no/content/oppskrifter/meze
 • 363 Bli kjent med Argentina

  01:00:15
  Argentina er mest kjent for Malbec fra Mendoza, men dette enorme vinlandet har mer å by på. Niclas Lundmark, Alexander Michaelsen og Trond Erling Pettersen tar en rundtur i Argentina fra Patagonia i sør til Jujuy i fjellene i nord. Vi ser på hva som skjer i vinlandet nå!---Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!
 • 362 Hva skal man drikke til pasta?

  01:07:13
  Variasjonene i pastaretter er så mange at det ikke er mulig å gi et generelt drikketips. Sausen og tilbehøret har mest å si for drikkevalget. Likevel er det verdt å tenke på at teksturen i pasta er ganske glatt. Viner med en glatt munnfølelse passer ofte godt inn. En tommelfingerregel kan være at ferske råvarer i sausen gjør seg godt med ferske aromaer i vinen, og at innkokte sauser ofte smaker godt sammen med viner fra varmere klima. Andreas Ingul, vår polkokk, gjester studio og nerder med Niclas om hva slags pasta som er best, om man kan bruke fløte i carbonaraen og om pastaens historie. Anne gir deg råd om hvordan de ulike sausene påvirker drikkevalget.Oppskrift på pasta vongole, amatriciana og ravioli med spinat og ricotta finner du i Vinbladet 2-2023https://www.vinmonopolet.no/vinbladetDu finner flere drikketips til pasta på vinmonopolet.no
 • 361 Bli kjent med Amontillado, Palo Cortado og Oloroso

  44:45
  Vi har tidligere børstet støv av sherrystilene Fino og Manzanilla, nå fortsetter vi med de oksidative stilene Amontillado, Palo Cortado og Oloroso. Her blir det knekk, ristede nøtter, mørk malt, tobakk og tørket frukt.Med oss har vi Kjersti Svenning, en erfaren vinsmaker som for noen år siden dro på pilgrimsferd til Jerez - sherryens forjettede land.Episode om de lyse stilene328 Bli kjent med manzanilla og finoArtikkel om alle stileneVerdt å vite om sherry--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
 • 360 Calvados

  45:46
  Vi har fått et lytterspørsmål om brennevinet Calvados. Bli med Idar og Niclas på epleslang i Normandie. Les mer om calvados på våre nettsider--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
 • 359 Sider med stil

  41:46
  Synes du siderhylla begynner å bli skremmende stor og uoversiktlig? La oss forenkle den for deg. Da blir mangfoldet av sider lettere å forstå og bruke. Det er ulike måter vi kan sortere sider på. I butikkhyllene og i nettbutikken vår sorterer vi på opprinnelsesland og underområder. Eplesorter eller produksjonsmetode er andre måter å sortere på. Vi har delt sideren inn i sensoriske forskjeller, først og fremst de aromatiske forskjellene. En slik inndeling er spesielt nyttig når vi skal finne riktig sider til ulike matretter. Polkokken Andreas har laget retter til tre av stilene, mens Anne og Niclas har smakt ulike sidere til.Les mer om siderstilene: https://www.vinmonopolet.no/content/fagprat/artikler-om-sider-sake-mjod/siderstilerOppskrifter:Krabberøre med ramsløk, eple og friterte potetkurver'Klippfisksalat med potetSvinenakke av ullgris med sidersaus, kål, eple og hasselnøtter
 • 358 Urettferdig blindings - Bingolotto og moden frukt

  22:46
  Vinkelner Nikolai Haram Svorte besøker oss i studio igjen og stiller sporty opp på blindings. Tom har skjenket i svaret glass og vi drar til Middelhavet med salt sjø og varmende sol, men er det riktig? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.