Share

cover art for Villmarksrådet #17

Villmarksliv

Villmarksrådet #17

Season 2023, Ep. 64
Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #17

Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste.

Episode 17 av Villmarksrådet er ute. Her formidler Knut Brevik og Dag Kjelsaas svar på spørsmål som har kommet inn til rådet.

Villmarksrådet, episode 17 hører du her:Våre eksperter

Villmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.

Takk for at du lytter!

HØR OGSÅ: Thor Gotaas og Marius Nergård Pettersen snakker om koier og koieboka


Lev livet villere!

Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.

Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.


Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!

More episodes

View all episodes

 • 17. To kjønn - evolusjonens største gåte - med Glenn-Peter Sætre

  50:33
  To kjønn og evolusjonsteori - med Glenn-Peter SætreGlenn-Peter Sætre er en prisbelønnet biolog. Han er professor i evolusjonsbiologi ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo. Han har blant annet forsket på artsdannelse og hybridisering. Her lytter du til episoden med Glenn-Peter Sætre:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere episoder fra Podkasten VillmarkslivHør også: Kuldespesial - derfor fryser duBli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 16. Villmarksrådet #30 | Våpen, Nøtteskrike, Treblekroker, Elgmager, Kråker

  28:07
  Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #30Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. I Villmarksrådet episode 30 får du høre om følgende tema: Hva bør man gjøre med et uregistrert våpen/børse (Lee-Enfield)? Kan man levere uregistrerte våpen til politiet uten å få straff? Kan man plombere våpen og behold det? En lytter lurer også på om hvorfor kråkene flyr samme strekning hver morgen og hver ettermiddag. Hva er dette kråketrekket? Hva bør jeg gjøre for å få andre arter når jeg fisker, for eksempel flyndre eller kveite? spør en lytter. Kan man jakte på nøtteskrika? Og hva smaker egentlig nøtteskrike? Dag Kjelsaas har selvsagt smak og kan gi deg svaret. Dag Kjelsaas deler også tips om du vil jakte på skarv - og kjøp av våpen. Andre tema i dagens sending er hva man kan kreve for et gevir og hvorvidt gullsjakalen yngler i Norge. Dag Kjelsaas tipser også hva man kan gjøre med bøyde treblekroker. En lytter lurer også på hvor mange mager elgen har.Villmarksrådet, episode 30, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere Villmarksrådet-episoder finner du herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Termos - alt du trenger å vite om termosenLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 15. Termos - alt du trenger å vite om termosen

  24:45
  Slik fungerer termosenHvordan virker egentlig en termos? Holder termosen lenger på varmen om du forvarmer den? Og, hvem fant egentlig opp termosen. Dette og mer til snakker vi om i denne episoden om termos, der vi også tar med resultatene av en test av termoser Villmarksliv gjorde for en tid tilbake.Her lytter du til episoden om termoser:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere episoder fra Podkasten VillmarkslivHan fant opp termosenBriten James Dewar var den første til å lage et glasskar med doble vegger skilt av luft, men det var et selskap med navn Thermos som er årsaken til at termos nettopp heter termos. Thermos er fortsatt et kjent varemerke – som nettopp selger termoser fortsatt.Hør også: Kuldespesial - derfor fryser duBli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 14. Villmarksrådet #29

  30:28
  Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #29Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. I Villmarksrådet episode 29 får du høre om følgende tema: Hvordan får man reven til å ta åtet når man driver med revejakt? En leser lurer på hvor det har blitt av Vipa og det spørres om det finnes bestemte nasjonale fredningstider for ørreten. Bettabellene til Villmarksliv er også tema, og Dag Kjelsaas har personlig erfaring med at huggtabellene faktisk virker. I tillegg er vi innom harejakt med rifle, sjøorm, jaktrett på egen grunn og hvorvidt lengden på fiskestangen har noe å si for kastelengden.Villmarksrådet, episode 29, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere Villmarksrådet-episoder finner du herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Slik blir Camp Villmark 2024Lev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 13. Slik blir Camp Villmark 2024

  30:03
  Camp Villmark 2024Camp Villmark har blitt samlingsstedet for alle som er opptatt av friluftsliv, jakt og fiske. Her får du litt av historien bak messa – som nå er i ferd med å bli en festival – og hva du kan forvente av Camp Villmark 2024.Camp Villmark går i år av stabelen for 40. gang. Camp Villmark ble startet av Finn-Erik Bredesen og gikk under navnet Villmarksmessa. I 2014 ble konseptet overtatt av Norges Varemesse, som senere flyttet fra Sjølyst til Lillestrøm, der de nå heter Nova Spektrum.Hør episoden om Camp Villmark med Per Anders Iversen her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsEkstraforestilling med Lars MonsenPer Ivar Andersen, prosjektleder for Camp Villmark, forteller i denne episoden om en episode der Lars Monsen trakk full ut og folk på bakerste rad mumlet om at de ikke fikk se han som var grunnen til at de kom til Camp Villmark.– Jeg var rimelig fersk i jobben og sjekket med Lars Monsen hva vi skulle gjøre. Ta det med ro, dette fikser jeg, sa Lars – og ba de som ikke fikk plass om å komme igjen om to timer til nytt foredrag. Det løste en knipe for meg, sier Per Anders Iversen i dag.Fra messe til festivalDet er ikke bare Lars Monsen som drar folk, for også Jens Kvernmo trakk fulle hus i 2023.– Foredragene er en utfordring, for vi har noen som drar 500–1000 tilhørere og så har vi noen ekstremt smale foredrag der kanskje bare 10–15 er interessert, så det er en utfordring for oss som arrangør, sier Iversen. Han er ikke redd for at internett og netthandel skal ta livet av denne typen messer.– Vi blir mer og mer som en festival og akkurat nå har vi faktisk solgt flere helgepass enn dagsbilletter, så mange setter av tid og bruker hele helga på Camp Villmark. Det gjør meg litt stolt, sier Iversen.Kårer «Årets Villmarking»Et av mange høydepunkt er kåringen av «Årets Villmarking». Er bidrar både publikum og en jury. Tidligere vinnere inkluderer navn som Lars Monsen, Børge Ousland, Tursøstre, Tonje Blomseth, Jens Kvernmo og fjorårets vinner Bengt-Are Barstad.Skal du på Camp Villmark, tar gjerne turen inn om Villmarksliv. Du finner oss i Hall D. Datoen for Camp Villmark 2024 er 15.–17. mars. Dørene åpner hver dag klokken 10.PODCAST: Norge på langs med Lars MonsenStøtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 12. Villmarksrådet #28

  33:50
  Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #28Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. I Villmarksrådet episode 28 får du høre om følgende tema: Fang og slipp, avkroking av fisk, du får svar på om kjøttmeisen spiser kjøtt og hva som er best agn til musefella? En leser spør også om det er flere fjølelger enn stangelger i Nord-Norge? En mysisk heksering, isfiske av røye og bruk av levende agn er vi også innom. En lytter lurer også på hva som kan gjøres mot en glupsk fuglehauk som forsyner seg av småfugl på fuglebrettet. Du får også høre om gluggjakt på rev og bruk av lys. Og, hva gjør man under elgjakta når losen glir over i naboterrenget?Villmarksrådet, episode 28, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere Villmarksrådet-episoder finner du herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Kamerautstyr for frilufts- og naturfotograferingLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 11. Slik overlever ville dyr og fugler vinteren – og dette kan du gjøre for å hjelpe

  40:52
  Hvordan overlever ville dyr og fugler vinteren?Når høsten kommer, må ville dyr og fugler forberede seg på vinteren. De må sørge for å ha nok mat og energi til å overleve de kalde månedene.Våre ville dyr og fugler har flere strategier for å overleve vinteren. Noen drar til «Granka» for å leve og bo i et varmere land, mens andre tyr til metoder som vintersøvn, dvale eller på andre måter reduserer aktivitetsnivået og energiforbruket i den kalde årstiden.Episoden om hvordan dyr og fugler overlever vinteren finner du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere episoder fra Podkasten Villmarksliv finner du herEndrer kostholdetElg, hjort og rådyr endrer kostholdet sitt om vinteren. De må av naturlige årsaker spise mer kvist og bark, som ikke på langt nær er like næringsrike som maten de kan spise sommerstid. Andre dyr samarbeider for å overleve vinteren, som hoggormen som samler seg i et frostfritt bol under bakken. Ekorn kan også bo flere sammen for å holde på varmen.Hva kan vi gjøre for å hjelpe ville dyr og fugler om vinteren?Fôring av elg, hjort og rådyr er ikke lov, men man kan søke om nødfôring. Noen steder der det samles mye hjort, kan trær felles slik at dyra kan beite på disse, mens småfuglene kan man legge ut mat til. Er det dyp snø, bør hunder holdes i bånd.Hør også: Kuldespesial - derfor fryser duBli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 10. Villmarksrådet #27

  30:51
  Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #27Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. Episode 27 av Villmarksrådet er ute. Her formidler Knut Brevik og Dag Kjelsaas svar på spørsmål som har kommet inn til rådet.Villmarksrådet, episode 27, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere Villmarksrådet-episoder finner du herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Norge på langs - med Hans Viktor PedersenLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 9. Ull eller kunstfiber - hva er best og hva er forskjellene?

  35:11
  Ull eller kunstfiberHva er best til hva – ull vs. kunstfiber. I denne episoden snakker vi om hva forskning viser om både varme, tørketid og komfort.Ull eller kunstfiber er en evig diskusjon blant turfolk. Langt de fleste sverger til ullundertøy, som ulltrøyer, ullsokker og ulltruser – hvert fall i den kalde tiden, selv om det nå finnes ulltøy som også kan brukes i den varme årstiden. Kunstfiber har på den andre siden vært foretrukket når man har høy belastning, svetter mye og ikke minst har mulighet til å vaske tøyet etter bruk. En materialtype skal du hvert fall holde deg unna til friluftsbruk, og det er bomull.Episoden om ull eller kunstfiber hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere episoder fra Podkasten Villmarksliv finner du herVarmer ull best?Det har forskere sett på og resultatene på fra den undersøkelsen snakker vi mer om i denne episoden om ull og kunstfiber.Tørker ull seint?Men hva med tørketid? Kunstfiber tørker fort, mens ull tørker sakte – sies det. Her ble det gjort et forsøk for Villmarksliv for en tid tilbake – og svaret vil kanskje overraske deg.Vi ser også på hvorfor vi ønsker at fuktigheten skal transporteres bort fra kroppen og hva forskning sier oss er det beste plagget når det kommer til fukttransport.Lag på lagVi snakker også om hva forskningen viser om lag-på-lag-prinsippet, der flere tynne lag isolerer bedre enn få tykke lag. Vi er også innom vask av ullplagg, der ullvask ikke bare handler om temperatur.Hør også: Kuldespesial - derfor fryser duBli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!