Share

cover art for Slik overlever ville dyr og fugler vinteren – og dette kan du gjøre for å hjelpe

Podkasten Villmarksliv

Slik overlever ville dyr og fugler vinteren – og dette kan du gjøre for å hjelpe

Season 2024, Ep. 11
Hvordan overlever ville dyr og fugler vinteren?

Når høsten kommer, må ville dyr og fugler forberede seg på vinteren. De må sørge for å ha nok mat og energi til å overleve de kalde månedene.

Våre ville dyr og fugler har flere strategier for å overleve vinteren. Noen drar til «Granka» for å leve og bo i et varmere land, mens andre tyr til metoder som vintersøvn, dvale eller på andre måter reduserer aktivitetsnivået og energiforbruket i den kalde årstiden.

Episoden om hvordan dyr og fugler overlever vinteren finner du her:Endrer kostholdet

Elg, hjort og rådyr endrer kostholdet sitt om vinteren. De må av naturlige årsaker spise mer kvist og bark, som ikke på langt nær er like næringsrike som maten de kan spise sommerstid. Andre dyr samarbeider for å overleve vinteren, som hoggormen som samler seg i et frostfritt bol under bakken. Ekorn kan også bo flere sammen for å holde på varmen.

Hva kan vi gjøre for å hjelpe ville dyr og fugler om vinteren?

Fôring av elg, hjort og rådyr er ikke lov, men man kan søke om nødfôring. Noen steder der det samles mye hjort, kan trær felles slik at dyra kan beite på disse, mens småfuglene kan man legge ut mat til. Er det dyp snø, bør hunder holdes i bånd.

Hør også: Kuldespesial - derfor fryser du


Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.

Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.


Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!

More episodes

View all episodes

 • 35. Villmarksrådet #37 | Rovdyr, Kart og kompass, navigasjon, gå seg vill

  29:20
  Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #37Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. I Villmarksrådet episode 37 får du høre om følgende tema: Hva gjør du om du går deg vill? Navigasjonstegn dag og natt, som sola, polarstjerna, maurtua, vegetasjon med mer. Vi snakker også om hvordan man bruker kart og kompass. I tillegg disktuerer vi hva som er smart å ha i sekken dersom man først kommer på villspor. Vi er også innom den store rovdyrkrigen, da myndigheten ønsket å utrydde alt av rovdyr.Villmarksrådet, episode 37, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere episoder i Villmarksrådet finner du herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Båltips med Dag Kjelsaas - slik får du fyr på båletLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!
 • 34. Kniv med Øystein Køhn | Norske knivtradisjoner

  40:24
  Norske knivtradisjoner med Øystein KøhnØistein Køhn har skrevet fem bøker om kniv - og kan det meste som er verdt å vite om kniver og norske knivtradisjoner.Kniven er en viktig del av norsk friluftsliv. I denne episoden snakker Knut Brevik med knivekspert Øystein Køhn. Han har gitt ut fem bøker om temaet og han har vært redaktør for magasinet Knivbladet i over 30 år.I tillegg til norske knivtradisjoner, får du også høre mer om hvilke krav man bør sette til en kniv, hva de ulike delene heter, ulike knivtyper og ikke minst ulike produksjonsteknikker. Du får også tips til sliping og oppsett av kniv og du får høre historien om da Øystein Køhn deltok i et verdensrekordforsøk i å lage verdens største kniv.Hør også: Møt «Årets Villmarking 2024» Bjørn Henrik Stavdal JohansenBli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 33. Villmarksrådet #36 | Håv, kløv på hund, kanadarøya, brushaneleik

  29:02
  Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #36Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. I Villmarksrådet episode 36 får du høre om følgende tema: Du får tips til håv og håving av fisk. Vi snakker om hvordan kanadarøya kom til Norge og vi er innom brushaneleik. Du får også høre om hvordan du kan ta vare på fisken på tur og vi tipser om bruk av kløv på hund.Villmarksrådet, episode 35, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere episoder i Villmarksrådet finner du herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter! Send gjerne inn dine spørsmål til Villmarksrådet.HØR OGSÅ: Eivind Astrup - vår ukjente polarheltLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 32. Møt Årets Villmarking 2024 - Naturveilederen - Bjørn Henrik Stavdal Johansen

  43:35
  Møt Naturveilederen - Bjørn Henrik Stavdal JohansenBjørn Henrik Stavdal Johansen er kanskje bedre kjent som Naturveilederen. I denne episoden får du høre han snakke om sin vei inn i friluftslivet, om tap av natur og ikke minst om noen av sine egne, store naturopplevelser. Hør også: Villmarkstips med Jens Kvernmo og Dag KjelsaasBli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 31. Tryggve Gran - Flygeren som skjøt ned Göring?

  01:29:15
  Flygeren som skjøt ned Göring?Tryggve Gran (1888–1980) levde et eventyrlig liv. Fra å delta på det norske landslaget i landslagets aller første landskamp i 1908, til å være den som muligvis skjøt ned Hermann Göring under kamper i 1. verdenskrig.Han var også med på den legendariske – og tragiske – ekspedisjonen til Rober Scott i kampen med Roald Amundsen om å bli den første som beseiret Sydpolen i 1911/1912. Gran fikk ikke være med i det endelige framstøtet mot Sydpolen, et forsøk som endte med at de fem frøs i hjel på vei tilbake. Etter å ha funnet det norske flagget på polpunktet. Tryggve Gran var den som fant den ihjelfrosne Robert Scott, mannskapet og teltet, og han gikk på Scotts ski tilbake til leiren.Første som fløy over NordsjøenTryggve Gran var den første i verden som fløy over Nordsjøen med fly, og han deltok på Englands side som kampflyger i første verdenskrig. Han fløy aktivt i fem år og overlevde. Gjennomsnittlig overlevelsestid for en flyger, var 14 dager.Hvem skjøt ned Göring?Det er også mye som tyder på at han skjøt ned Hermann Göring. De to sammenlignet flydagbøker etter krigen. Da fant de ut at de var i samme luftslag og Gran skjøt ned et fly – Göring ble skutt ned, forteller sønnen til Gran, Hermann Gran.Podkasten Villmarksliv – Påskespesial 2024I påsken 2024 kan du høre følgende episoder fra Podkasten Villmarksliv:28. mars 2024: Hans Børli29. mars 2024: Jens Munk30. mars 2024: Eivind Astrup31. mars 2024: Tryggve GranLytt gjerne til episoden seriene Norske eventyrere og eventyrlige historier fra påsken 2022 og påsken 2023.Hør også: Roald Amundsen - kappløp med dødenBli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.(Foto: Gustav Borgen)
 • 30. Eivind Astrup - Den ukjente polarhelten

  55:28
  Polarpioneren Eivind AstrupChristianiamannen Eivind Astrup deltok i to ekspedisjoner til Grønland, ledet av amerikaneren Robert E. Peary. Eivind Astrup var superkjendis i sin tid, men er i dag lite kjent. I den første av de to ekspedisjonene med Peary kartla de Grønlands nord- og østlige deler, ikke minst takket være Astrups innsats. Han var den første som kombinerte bruk av ski med hundesleder, en kombinasjon som med hell også ble brukt av Roald Amundsen noen år senere da Sydpolen ble beseiret.Kartla GrønlandDen andre ekspedisjonen til Grønland ble langt på vei ødelagt av bedervet pemmikan, og både Astrup og flere andre av deltagerne ble syke. Likevel gjennomførte Eivind Astrup og vennen Kolotengva en ekspedisjon for å kartlegge nordsiden av Melville Bay – det eneste av vitenskapelig verdi fra ekspedisjonen. Eivind Astrup har åpenbart følt en nær tilhørighet til de grønlandske inuittene, og han både omtalte og skrev om dem med stor respekt. Han samlet også inn et stort etnografisk materiale for å dokumentere deres levevis og kultur.LandesorgDet var i mange år stor usikkerhet rundt dødsfallet til Eivind Astrup. Han reiste til Folldal julen 1895, og selv om han ble funnet død første en måned senere, er det antatt at han skjøt seg selv med en pistol tredje juledag på Hjerkinn. Det vakte landesorg da Astrups død ble kjent, og flere tusen mennesker fulgte kista til Vår frelsers gravlund i Oslo.Podkasten Villmarksliv – Påskespesial 2024I påsken 2024 kan du høre følgende episoder fra Podkasten Villmarksliv:28. mars 2024: Hans Børli29. mars 2024: Jens Munk30. mars 2024: Eivind Astrup31. mars 2024: Tryggve GranLytt gjerne til episoden seriene Norske eventyrere og eventyrlige historier fra påsken 2022 og påsken 2023.Hør også: Hjalmar Dale - læremesteren til Helge IngstadBli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.(Foto: Daniel Georg Nyblin/Nasjonalbiblioteket)
 • 29. Jens Munk - en av vår tids største polarpionerer

  58:49
  Jens Munk – en av våre aller største polarpionererJens Munk (1579–1628) er kanskje en av de største i norsk polarhistorie.Jens Munk vokste opp i Arendal i det vi må anta var et privilegert liv for sin tid. Faren, Erik Munk, var lensherre og styrte over store landarealer i Sør-Norge. Etter at faren kom i unåde hos kongen, ble fengslet og mistet alt av jordisk gods og verdier, endte den ugifte moren, Jens og broren Nils opp i Fredrikstad.Til sjøs som 12-åringEtter noen års skolegang, drar Jens til sjøs. Her lever han et omflakkende liv, til han ender opp som skipper på egen skute og senere som sjøkaptein for den dansk-norske kongen. Jens Munk er flere turer nordover langs norskekysten og ved en anledning så langt nordøst som til Novaja Semlja.Jakten på NordvestpassasjenDet er likevel den kongelige jakten på Nordvestpassasjen Jens Munk skal bli husket for. I 1619 drar han ut med to skip og 64 mann. Året etter er det Jens Munk og to andre som på mirakuløst vis klarer å komme seg levende tilbake til sivilisasjonen.Til å fortelle historien om Jens Munk, har vi med oss historiker Rune Blix Hagen.Podkasten Villmarksliv – Påskespesial 2024I påsken 2024 kan du høre følgende episoder fra Podkasten Villmarksliv:28. mars 2024: Hans Børli29. mars 2024: Jens Munk30. mars 2024: Eivind Astrup31. mars 2024: Tryggve GranLytt gjerne til episoden seriene Norske eventyrere og eventyrlige historier fra påsken 2022 og påsken 2023.Hør også: Historien om Fridtjof NansenBli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.
 • 28. Hans Børli - skogens dikter

  58:12
  Hans Børli - tømmerhogger og dikterHans Børli er en den dag i dag en av våre mest folkekjære diktere. I denne episoden snakker vi med Ingun Aastebøl fra Anno Museum og venn Bjørn Andresen, begge i Hans Børli-selskapet, om oppveksten og livet til Hans Børli. Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune, lengst sør i Hedmark fylke. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. Da krigen kom, deltok han aktivt i kampene, og ble tatt til fange av tyskerne.I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige.Ivrig jegerDa freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans framtidige arbeidsplass, som tømmerhogger. Hans Børli omtalte seg selv i unge år som «Eidskogs ivrigste jeger», men etter 1948 tok han i stor grad avstand fra jakt.Skogens dikterHans Børlis blir ofte omtalt som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Men han ga selv uttrykk for at tankene hans strekte seg lenger – til politikk, til fremmede kulturer og eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død. Børli skrev 22 diktsamlinger og er den dag i dag en av Norges mest folkekjære diktere. Vi snakker med Ingun Aastebøl fra Anno Museum og venn Bjørn Andresen, begge i Hans Børli-selskapet.Podkasten Villmarksliv – Påskespesial 2024I påsken 2024 kan du høre følgende episoder fra Podkasten Villmarksliv:28. mars 2024: Hans Børli29. mars 2024: Jens Munk30. mars 2024: Eivind Astrup31. mars 2024: Tryggve GranLytt gjerne til episoden seriene Norske eventyrere og eventyrlige historier fra påsken 2022 og påsken 2023.Hør også: Polare tragedier - med Odd Harald HaugeBli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.(Foto: Ivar Aaserud/NTB)
 • 27. Påskespesial 2024

  34:39
  Slik blir Podkastens Villmarksliv påskespesial 2024For tredje år på rad byr Podkasten Villmarksliv på en serie podkastepisoder med kobling til villmarksliv, polare områder, jakt og sportsfiske. I 2022 viet vi påskespesialene til norske polarhelter som Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. I for var vi innom flere nåværende og historiske eventyrere. Randulf Valle snakket om Hjalmar Dale, Odd Harald Hauge snakket om polare tragedier og Sigrid Sandberg snakket om polarheltinner.Fra Hans Børli til Jens MunkI år får du fire bonusepisoder med oppstart på skjærtorsdag. Vi skal innom «skogens dikter», Hans Børli. Vi skal snakketom en relativt ukjent dansk-norsk polarhelt; Jens Munk og hans ekstreme ekspedisjon for å finne Nordvestpassasjen – der kun tre av et mannskap på 64 fant veien hjem.Flygeren som skjøt ned GöringVi har også besøk av Herman Gran, som snakker om sin far Tryggve Gran (1888–1980) – et multitalent som deltok i Norges første landskap mot Sverige og muligvis var den som skjøt ned Hermann Göring under kamper i 1. verdenskrig.Og ikke minst skal vi inn om Eivind Astrup. Her har vi besøk av navnebror og grandnevø, Eivind Astrup, som forteller historien om sin grandonkel.Podkasten Villmarksliv – Påskespesial 202428. mars 2024: Hans Børli29. mars 2024: Jens Munk30. mars 2024: Eivind Astrup31. mars 2024: Tryggve GranLytt gjerne til episoden seriene Norske eventyrere og eventyrlige historier fra påsken 2022 og påsken 2023.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.