Share

cover art for Slik får du dyr på post | postjakt, elgjakt, storviltjakt, hjortejakt, rådyrjakt, reinjakt, jakttips

Villmarksliv

Slik får du dyr på post | postjakt, elgjakt, storviltjakt, hjortejakt, rådyrjakt, reinjakt, jakttips

Season 2023, Ep. 48
Postjakt: Slik får du dyr på post

Hvordan få elg, hjort, rådyr og rein til å dukke opp på post der du ønsker? Dette disktuerer Knut Brevik og Dag Kjelsaas i denn episoden av Podkasten Villmarksliv.

Postjakt er en spennende jaktform, men for å lykkes må du får dyra til å dykke opp på en av postene der jegerne venter. I denne episoden snakker Knut Brevik og Dag Kjelsaas om hvilke verktøy jegeren har i verktøykassa. Det kan være lyd, lukt og generelt skape uro for å få satt dyra i bevegelse. Temaet dekker primært hjortejakt, elgjakt, rådyrjakt og reinsjakt i skogsterreng. Tipsene vil også være nyttige for naturfotografer.

Hør episoden om tips til postjakta her:Usikre, men ikke livredde dyr

– Målet er ikke at dyra skal være livredde. Det ønsker vi ikke. Det vi vil er at de skal sette seg i bevegelse, føle at de har kontroll, men urolige nok til at de beveger seg i den retningen vi ønsker, sier Knut Brevik

Lytt for å få flere tips til postjakta. Du får blant annet høre om jakt med drivende hund.


HØR OGSÅ: Dag Kjelsaas om oppstarten av Villmarksliv - jubileumsepisode 1


Lev livet villere!

Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.

Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.


Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!

More episodes

View all episodes

 • 74. Villmarksrådet #22

  31:33
  Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #22Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. Episode 22 av Villmarksrådet er ute. Her formidler Knut Brevik og Dag Kjelsaas svar på spørsmål som har kommet inn til rådet.Villmarksrådet, episode 22, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Norge på langs - med Hans Viktor PedersenLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 73. Ville turgleder med Monsen og Mattis - Hvordan gjøre sure dager til gode dager

  56:43
  Hvordan gjøre sure dager til gode dagerMonsen og Mattis, to av tre kjent fra NRK-serien Monsen, Monsen og Mattis, snakker om turglede, turopplevelser og hvordan man kan gjøre sure dager til gode dager – både på tur, på jobben og hjemme.Jan Monsen og Mattis Thørud er turkamerater og dannet basisen for trioen vi ble kjent med i NRK-serien Monsen, Monsen og Mattis. Kameratene er kjent for å dra på lange turer. Gjerne til steder der det ikke ferdes så mange andre, som til Alaska og Canada, selv om turgleden er like stor om turen kun går til Østmarka eller Nordmarka. I denne episoden av Podkasten Villmarksliv, snakker de også om hvordan man kan unngå konflikter på tur – og hvordan gjøre sure dager til gode dager.Hør episoden med Jan Monsen og Mattis Thørud her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsLars Monsen vekket turgledenBåde Jan Monsen og Mattis Thørud har det til felles at gleden med tur og natur startet tidlig.– For min del startet det med at Lars dro meg med på tur da jeg var seks år. Vi tok toget til Movatn, der gikk vi kun til andre siden av vannet. Lars ga meg en dykkermaske, og jeg lekte i vannet mens Lars fikset leiren, fyrte opp et bål og gjorde klar maten. Vi hadde virkelig en fantastisk tur – og det var nok starten for meg, sier Jan Monsen om hvordan den ni år eldre storebror Lars Monsen tente en villmarksgnist i sin yngre bror.For Mattis Thørud startet det hele med en natur- og turinteressert far.– Vi hadde koie i Østerdalen og det første jeg husker er fra den koia. Da jeg var rundt 7 år, tok far meg med på fjellturer. Vi gikk fra hytte og tok turer med både to, tre og fire overnattinger. Far var flink og sørget for at sekken ikke var for tung – og vi hadde med mye rart i sekken – og koste oss virkelig på disse turene, forteller Mattis.Både Jan og Mattis er i full jobb, men deler med glede egne erfaringer og turopplevelser gjennom foredrag og kurs gjennom firmaet Ville gleder.HØR OGSÅ: Norge på langs - med Lars MonsenLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 72. Villmarksrådet #21

  32:44
  Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #21Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. Episode 21 av Villmarksrådet er ute. Her formidler Knut Brevik og Dag Kjelsaas svar på spørsmål som har kommet inn til rådet.Villmarksrådet, episode 21, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Norge på langs - med Hans Viktor PedersenLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 71. Stolpejakten 2023 - med Marita Hernandez

  42:22
  Marita Hernandez - vinner av Stolpejakten 2023Stolpejakten engasjerer hele Norge. I år har 200.000 personer deltatt. Marita Hernandez er den som har tatt suverent flest stolper i år.Marita Hernandez har satt en solid rekord i Stolpejakten 2023. Hun har vært innom 11222 stolper, noe som er ny rekord i Stolpejaktens historie.Stolpejakten 2023 går mot slutten og ingen har skannet flere stolper enn Marita Hernandez. Hun har skannet nesten 3000 flere enn nummer to og tre på listen.– Jeg hadde ikke et mål om å vinne, men å være mye ute, sier Marita Hernandez. Hun er innom Podkasten Villmarksliv for å dele egne erfaringer fra årets stolpejakt.Målet for året var å ha et prosjekt som bidro til mye aktivitet og friskluft.– Jeg kunne hatt lyst til å gå Norge på langs, men det krever et opplegg rundt logistikk og etterforsyning – og det er vanskelig å kombinere med et vanlig liv.Hør Marita Hernandez snakke om Stolpejakten 2023 her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herStolpejakten krever lite– Stolpejakten består av relativt korte turer, krever ikke mye planlegging eller organisering. Det eneste man trenger er gode sko og mobil for å skanne stolpene, sier hun.Selv har hun vekslet mellom å gå og sykle. Alle turer er logget i treningsappen Strava, og totalt har hun lagt bak seg en distanse som tilsvarer «Norge på langs» to ganger. Metoden har vært løping og sykling.I år har Stolpejakten hatt cirka 200.000 registrerte brukere og de 16.000 stolpene som er satt ut er skannet til sammen 19 millioner ganger.– Stolpejakten er et lavterskel folkehelsetilbud som alle kan delta i, sier hun.HØR OGSÅ: Turen går til Østmarka - med Even SaugstadLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 70. Villmarksrådet #20

  30:58
  Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #20Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. Episode 20 av Villmarksrådet er ute. Her formidler Knut Brevik og Dag Kjelsaas svar på spørsmål som har kommet inn til rådet.Villmarksrådet, episode 20, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Norge på langs - med Hans Viktor PedersenLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 69. Rimelig turutstyr - tips og triks - med Dag Kjelsaas

  26:00
  Turutstyr trenger ikke alltid være dyrtBruker du mye penger på turutstyr? Det finnes mye godt og rimelig turutstyr - om man vet hvor man skal lete og hva man skal se etter. Dag Kjelsaas har testet rimelig turutstyr for Villmarksliv i flere år i en spalte som nettopp heter "Rimelig turutstyr". Her har han testet alt fra superrimlige fjellduker/vindsekker fra tvilsomme nettbutikker til å saumfare billigkrokene både fysisk og på nett - og vært kreavtiv hvor man leter etter rimelig turutstyr.Hør historien rimelig turutstyr her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herRimelig turutstyr med god kvalitetI denne episoden kommer vi også innom hva som kan avsløre kvaliteten på turutstyret. For det er ikke alltid at rimelig betyr dårlig. Det beste tipset om du vil unngå å bruke mye penger på turutstyr du kanskje bruker sjelden: Lån av venner, bekjente eller bruk fjenester som Hygglo eller Finn.HØR OGSÅ: Turen går til Østmarka - med Even SaugstadLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 68. Villmarksrådet #19

  30:57
  Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #19Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. Episode 19 av Villmarksrådet er ute. Her formidler Knut Brevik og Dag Kjelsaas svar på spørsmål som har kommet inn til rådet.Villmarksrådet, episode 19 hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Thor Gotaas og Marius Nergård Pettersen snakker om koier og koiebokaLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 67. Folk og røvere i Oslomarka med Even Saugstad

  47:30
  Markaoriginaler med Even SaugstadEven Saugstad har dokumentert livet til over 20 personer som valgte et litt annerledes liv i Oslomarka. Oslomarka har vært hjem for både folk og røvere opp gjennom tidene. Markatraver, foredragsholder og forfatter, Even Saugstad, har dokumenter livet til over 20 markaoriginaler i boka «Folk og røvere i Oslomarka».– Det er som i Kardemommeby, det er flest folk og kun noen få røvere, forteller Saugstad. Han har dykket ned i kilder, snakket med informanter og gravd i arkiver for å avdekke historien til personer som valgte et litt annerledes liv. Oslomarka-begrepet inkluderer områder som Østmarka, Krokskogen og Romeriksåsen, Lillomarka, Vestmarka med flere.Hør historien om markaoriginalene her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herGreven av Oppkuven og andre originaler i OslomarkaI denne episoden er vi innom noen av de mange som valgte å leve et enkelt, men hardt liv i skogen. Du får høre om Greven av Oppkuven, Signe på Burheim, Abraham Korsgranbråtan, Harald Grande, Korpås-Olsen, Næs-brødrene og noen flere. Boka «Folk og røvere i Oslomarka» får du kjøpt på nett eller i nærmeste bokhandel. Du kan også kjøpe den direkte hos Even Saugstad på Frie Fuglers Forlag.Even Saugstad står også bak Østmarka-bloggen Østafor byen - vestafor Øyern. Filmen «Nybyggeren» om Harald Grande, som i mange år bodde i en enkel hytte i Grefsenåsen i Oslo, kan du se her.HØR OGSÅ: Turen går til Østmarka - med Even SaugstadLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 66. Villmarksrådet #18

  29:18
  Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #18Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. NB! Ny versjon. Vi har fjernet et spørsmål som inneholdt en feil angående oppbevaring av våpen i bil.Episode 18 av Villmarksrådet er ute. Her formidler Knut Brevik og Dag Kjelsaas svar på spørsmål som har kommet inn til rådet.Villmarksrådet, episode 18 hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Thor Gotaas og Marius Nergård Pettersen snakker om koier og koiebokaLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!