Share

cover art for Slik blir rypehøsten

Podkasten Villmarksliv

Slik blir rypehøsten

Season 2022, Ep. 55
Slik blir rypehøsten 2022

Vi går gjennom takseringsrapportene fra hele landet - og oppsummerer forventningene til rypejakta 2022.



Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.


Du kan støtte Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.


Gi oss gjerne en tommel opp og en vurdering der du lytter til Podkasten Villmarksliv.

More episodes

View all episodes

  • 39. Villmarksrådet #39 | Erling Sand, Verre enn minken, fisketips med Dag Kjelsaas, skaller

    35:27
    Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #39Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. I Villmarksrådet episode 39 får du høre om følgende tema: Hvordan fikk flua «Verre enn minken» navnet sitt fra? Vi snakker om Erling Sand, våtfluer og tørrfluer. Du får også høre om hvorfor skaller er så varme. Her er det gjort en test av skaller ved hjelp av en termofot. Tradisjonelt brukes det sennegress i skaller, som er en årsak til at de fungerer så godt i kaldt vær. Dag deler også tips for hvordan man kan få større fisk på kroken, og er innom wobbler, nymre, mark med dupp og forteller om sine gode erfaringer med fiske nært land.Villmarksrådet, episode 39, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere episoder i Villmarksrådet finner du herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Urvinner, jakt viltkjøptt og steinalderdietten - med Eirik GarnåsLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!
  • 38. Slik velger du riktig fjellsko og fjellstøvler

    44:52
    Fjellstøvler og fjellsko - det viktige turutstyretFjellsko og fjellstøvler er viktig turutstyr som må fungerer - og er viktigere til lengre og tyngre turen er. Bærer du tung sekk, setter det også ekstra krav til fjellstøvlene.Fjellstøvler og fjellsko er to begrep som nok brukes litt om hverandre, men fjellstøvler er nok generelt litt tyngre og grovere sko med høyere skaft. Lave modeller kalles også for annmarsjsko er gjerne beregnet for dagsturer og har en myk og fleksibel såle. I samme klasse finner vi terrengjoggesko. Fjellsko med mellomhøyt skaft brukes gjerne til dagsturer eller turer med litt lettere sekk. De litt mer kraftige modellene med høyt skaft og solid, stiv såle og god ankelstøtte er det man gjerne kaller fjellstøvler.Her kan du lytte til episoden om fjellsko og fjellstøvlerSpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsHør flere episoder fra Podkasten VillmarkslivLær eller membran?Gore-Tex eller lær? I denne episoden får du høre mer om fordeler og ulemper ved begge typer fjellstøvler. Ulike såletyper blir også diskutert. I tillegg vil terreng og bruksmønster avgjøre skovalget. Her deler Dag Kjelsaas og Knut Brevik år med erfaring - og noen feil de har gjort.Kjøpe brukte fjellstøvler?Med mindre skoene er ubrukt eller svært lite brukt, anbefales det ikke å kjøpe brukte fjellsko eller fjelstøvler. Det er en av konklusjonene i denne episoden om fjellstøvler og fjellsko i Podkasten Villmarksliv.HØR OGSÅ: Fra en utstyrstesters dagbokStøtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!
  • 37. Villmarksrådet #38 | Rovdyrkrigen, kart og kompass, gps, naturens sportegn

    32:24
    Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #38Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. I Villmarksrådet episode 38 får du høre om følgende tema: Tips til navigasjon, naturens spor- og navigasjonstegn, slik bruker du kart og kompass, tips om man går seg vill. Vi snakker også om "Den store rovdyrkrigen", der myndigheten ønsket å utrydde alt av rovdyr. Vi snakker også om pelsen på gaupe og prikkene på ørreten er unike for hvert individ - som et fingeravtrykk. Vi svarer også på når og hvorfor det ble slutt på spilljakt.Villmarksrådet, episode 38, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere episoder i Villmarksrådet finner du herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Båltips med Dag Kjelsaas - slik får du fyr på båletLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!
  • 36. Historien om fyrstikken

    38:32
    Hvem fant egentlig opp den første fyrstikken?I denne episoden får du historien om fyrstikken. Vi er innom de aller første fyrstikkene, den første sikkerhetsfyrstikken, norsk fyrstikkproduksjon, her under Nitedals Hjelpestikker, og andre norske fyrstikkfabrikker.Nitedals fyrstikker eller Nitedals Hjelpestikker er gjerne det fyrstikkmerket folk flest tenker på om vi spør om navnet på et fyrstikkmerke i Norge. Som navnet kan indikere, så har navnet en forbindelse til Nittedal i Akershus.Den første fyrstikkDet var som med mye annet kineserne som var tidlig ute med å eksperimentere med fyrstikker, men dagens moderne versjon har aner både til Sverige, England og USA. På veien var det en del lidelse. Fyrstikkarbeiderne arbeidet under farlige forhold, der spesielt hvitt fosfor kunne føre til alvorlige, og noen ganger, dødelige lidelser.Fyrstikker og friluftslivFriluftsfolk har som regel et forhold til fyrstikker. Som regel er de nyttige til å få fyr på bålet, primusen eller kubbelyset i koia, men noen ganger kan det å få fyr på bålet være livsviktig. Vi er derfor også innom stormfyrstikker, fyrstikker som tåler vann og andre smarte opptenningsmiddel.HØR OGSÅ: Båltips med Dag Kjelsaas - slik får du fyr på båletStøtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!
  • 35. Villmarksrådet #37 | Rovdyr, Kart og kompass, navigasjon, gå seg vill

    29:20
    Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #37Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. I Villmarksrådet episode 37 får du høre om følgende tema: Hva gjør du om du går deg vill? Navigasjonstegn dag og natt, som sola, polarstjerna, maurtua, vegetasjon med mer. Vi snakker også om hvordan man bruker kart og kompass. I tillegg disktuerer vi hva som er smart å ha i sekken dersom man først kommer på villspor. Vi er også innom den store rovdyrkrigen, da myndigheten ønsket å utrydde alt av rovdyr.Villmarksrådet, episode 37, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere episoder i Villmarksrådet finner du herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Båltips med Dag Kjelsaas - slik får du fyr på båletLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!
  • 34. Kniv med Øystein Køhn | Norske knivtradisjoner

    40:24
    Norske knivtradisjoner med Øystein KøhnØistein Køhn har skrevet fem bøker om kniv - og kan det meste som er verdt å vite om kniver og norske knivtradisjoner.Kniven er en viktig del av norsk friluftsliv. I denne episoden snakker Knut Brevik med knivekspert Øystein Køhn. Han har gitt ut fem bøker om temaet og han har vært redaktør for magasinet Knivbladet i over 30 år.I tillegg til norske knivtradisjoner, får du også høre mer om hvilke krav man bør sette til en kniv, hva de ulike delene heter, ulike knivtyper og ikke minst ulike produksjonsteknikker. Du får også tips til sliping og oppsett av kniv og du får høre historien om da Øystein Køhn deltok i et verdensrekordforsøk i å lage verdens største kniv.Hør også: Møt «Årets Villmarking 2024» Bjørn Henrik Stavdal JohansenBli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
  • 33. Villmarksrådet #36 | Håv, kløv på hund, kanadarøya, brushaneleik

    29:02
    Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #36Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. I Villmarksrådet episode 36 får du høre om følgende tema: Du får tips til håv og håving av fisk. Vi snakker om hvordan kanadarøya kom til Norge og vi er innom brushaneleik. Du får også høre om hvordan du kan ta vare på fisken på tur og vi tipser om bruk av kløv på hund.Villmarksrådet, episode 35, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere episoder i Villmarksrådet finner du herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter! Send gjerne inn dine spørsmål til Villmarksrådet.HØR OGSÅ: Eivind Astrup - vår ukjente polarheltLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
  • 32. Møt Årets Villmarking 2024 - Naturveilederen - Bjørn Henrik Stavdal Johansen

    43:35
    Møt Naturveilederen - Bjørn Henrik Stavdal JohansenBjørn Henrik Stavdal Johansen er kanskje bedre kjent som Naturveilederen. I denne episoden får du høre han snakke om sin vei inn i friluftslivet, om tap av natur og ikke minst om noen av sine egne, store naturopplevelser. Hør også: Villmarkstips med Jens Kvernmo og Dag KjelsaasBli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
  • 31. Tryggve Gran - Flygeren som skjøt ned Göring?

    01:29:15
    Flygeren som skjøt ned Göring?Tryggve Gran (1888–1980) levde et eventyrlig liv. Fra å delta på det norske landslaget i landslagets aller første landskamp i 1908, til å være den som muligvis skjøt ned Hermann Göring under kamper i 1. verdenskrig.Han var også med på den legendariske – og tragiske – ekspedisjonen til Rober Scott i kampen med Roald Amundsen om å bli den første som beseiret Sydpolen i 1911/1912. Gran fikk ikke være med i det endelige framstøtet mot Sydpolen, et forsøk som endte med at de fem frøs i hjel på vei tilbake. Etter å ha funnet det norske flagget på polpunktet. Tryggve Gran var den som fant den ihjelfrosne Robert Scott, mannskapet og teltet, og han gikk på Scotts ski tilbake til leiren.Første som fløy over NordsjøenTryggve Gran var den første i verden som fløy over Nordsjøen med fly, og han deltok på Englands side som kampflyger i første verdenskrig. Han fløy aktivt i fem år og overlevde. Gjennomsnittlig overlevelsestid for en flyger, var 14 dager.Hvem skjøt ned Göring?Det er også mye som tyder på at han skjøt ned Hermann Göring. De to sammenlignet flydagbøker etter krigen. Da fant de ut at de var i samme luftslag og Gran skjøt ned et fly – Göring ble skutt ned, forteller sønnen til Gran, Hermann Gran.Podkasten Villmarksliv – Påskespesial 2024I påsken 2024 kan du høre følgende episoder fra Podkasten Villmarksliv:28. mars 2024: Hans Børli29. mars 2024: Jens Munk30. mars 2024: Eivind Astrup31. mars 2024: Tryggve GranLytt gjerne til episoden seriene Norske eventyrere og eventyrlige historier fra påsken 2022 og påsken 2023.Hør også: Roald Amundsen - kappløp med dødenBli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.(Foto: Gustav Borgen)