Share

cover art for Termisk optikk – vår tids lyddemper! | Riflekikkert, håndkikkert, nattsikte

Villmarksliv

Termisk optikk – vår tids lyddemper! | Riflekikkert, håndkikkert, nattsikte

Season 2023, Ep. 46
Tips til deg som skal kjøpe termisk optikk

Få har bedre kjennskap til termisk optikk enn Tore Harry Halvorsen og Ståle Skjevestad i Jakt & Friluft i Arendal. Årlig selger de hundrevis av enheter. Vi har snakket med dem om hva man som kjøper bør legge vekt på.

–Det er tre typer termisk optikk. Det er riflekikkerter, clip-on som du fester foran på kikkertsiktet ditt og håndkikkerter. Både som spottere med et rør, altså monokulære kikkerter og binokulære kikkerter med to rør. Og disse enhetene registrerer varme. Dermed kan du bruke dem både om dagen og natta.

Hør episoden termisk optikk her:Objektiv, sensor og skjerm

–Det mange ikke vet, er at du aldri kan se gjennom et termisk sikte. Du ser i den. For det er snarere et kamera enn et sikte. Og det kameraet samler varmeinformasjon og setter sammen til et bilde for deg. Et termisk sikte eller kikkert består av tre hoveddeler; et objektiv, en sensor og en skjerm som du ser bilder på. Disse delene er det ulik kvalitet på. Men vel så viktig som kvaliteten på den enkelte delen, er hvordan elementene fungerer sammen. Du kan med andre ord ha to termiske kikkerter med helt like tekniske verdier, som har himmelvid forskjell i ytelse.

–Prismessig spenner de termiske enhetene fra noen få tusenlapper og helt opp i 75 000,- for de dyreste. Bestselgeren koster 22 000,- og siden utviklingen har vært rivende, er denne innstegsmodellen vesentlig bedre enn de siktene folk betalte 75 000,- for tre år tilbake. Fordelen nå, er at de nye modellene kan du oppdatere selv på din kikkert.

–Hva ser du på bildet som enheten lager?

–Du kan se et storvilt på to kilometers avstand. Vi snakker om tre begreper; det er deteksjon – de ser at det er et vilt på la oss si to kilometer, så er det identifikasjon på en tredjedel av denne avstanden – du ser da at det eksempelvis er en hjort på 700 meters avstand og til sist mer spesifikt ser du om det er en kolle eller en bukk på en tredjedel av denne avstanden igjen – altså rundt 200 meters avstand. Termiske sikter er altså ikke noe for langholdskyting og i praksis snakker vi 100-150 meter maksimalt.

Innskyting av termisk kikkertsikte

Hva med innskyting av termisk kikkertsikte?

–Det å skyte inn en termisk riflekikkert er enkelt. Du bruker en varmepose du fester til ei skive på 100 meter, sørger for at siktet er grovinnstilt, og hvis du da skyter og får et hull 25 cm til venstre og 25 meter for høyt, går du inn og flytter siktekorset dit treffpunktet er. Du vil kunne skyte inn en termisk kikkert med ulike våpen, kalibre og kuler, og bytte mellom disse og få samme treffpunkt gang på gang. Du bare merker de ulike innstillingene i kikkerten.

HØR OGSÅ: Jakt, skyting og syn - hør mer om øyeoperasjon, kontaktlinser, briller og progressive glass

More episodes

View all episodes

  • 71. Stolpejakten 2023 - med Marita Hernandez

    42:22
    Marita Hernandez - vinner av Stolpejakten 2023Stolpejakten engasjerer hele Norge. I år har 200.000 personer deltatt. Marita Hernandez er den som har tatt suverent flest stolper i år.Marita Hernandez har satt en solid rekord i Stolpejakten 2023. Hun har vært innom 11222 stolper, noe som er ny rekord i Stolpejaktens historie.Stolpejakten 2023 går mot slutten og ingen har skannet flere stolper enn Marita Hernandez. Hun har skannet nesten 3000 flere enn nummer to og tre på listen.– Jeg hadde ikke et mål om å vinne, men å være mye ute, sier Marita Hernandez. Hun er innom Podkasten Villmarksliv for å dele egne erfaringer fra årets stolpejakt.Målet for året var å ha et prosjekt som bidro til mye aktivitet og friskluft.– Jeg kunne hatt lyst til å gå Norge på langs, men det krever et opplegg rundt logistikk og etterforsyning – og det er vanskelig å kombinere med et vanlig liv.Hør Marita Hernandez snakke om Stolpejakten 2023 her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herStolpejakten krever lite– Stolpejakten består av relativt korte turer, krever ikke mye planlegging eller organisering. Det eneste man trenger er gode sko og mobil for å skanne stolpene, sier hun.Selv har hun vekslet mellom å gå og sykle. Alle turer er logget i treningsappen Strava, og totalt har hun lagt bak seg en distanse som tilsvarer «Norge på langs» to ganger. Metoden har vært løping og sykling.I år har Stolpejakten hatt cirka 200.000 registrerte brukere og de 16.000 stolpene som er satt ut er skannet til sammen 19 millioner ganger.– Stolpejakten er et lavterskel folkehelsetilbud som alle kan delta i, sier hun.HØR OGSÅ: Turen går til Østmarka - med Even SaugstadLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
  • 70. Villmarksrådet #20

    30:58
    Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #20Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. Episode 20 av Villmarksrådet er ute. Her formidler Knut Brevik og Dag Kjelsaas svar på spørsmål som har kommet inn til rådet.Villmarksrådet, episode 20, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Norge på langs - med Hans Viktor PedersenLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
  • 69. Rimelig turutstyr - tips og triks - med Dag Kjelsaas

    26:00
    Turutstyr trenger ikke alltid være dyrtBruker du mye penger på turutstyr? Det finnes mye godt og rimelig turutstyr - om man vet hvor man skal lete og hva man skal se etter. Dag Kjelsaas har testet rimelig turutstyr for Villmarksliv i flere år i en spalte som nettopp heter "Rimelig turutstyr". Her har han testet alt fra superrimlige fjellduker/vindsekker fra tvilsomme nettbutikker til å saumfare billigkrokene både fysisk og på nett - og vært kreavtiv hvor man leter etter rimelig turutstyr.Hør historien rimelig turutstyr her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herRimelig turutstyr med god kvalitetI denne episoden kommer vi også innom hva som kan avsløre kvaliteten på turutstyret. For det er ikke alltid at rimelig betyr dårlig. Det beste tipset om du vil unngå å bruke mye penger på turutstyr du kanskje bruker sjelden: Lån av venner, bekjente eller bruk fjenester som Hygglo eller Finn.HØR OGSÅ: Turen går til Østmarka - med Even SaugstadLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
  • 68. Villmarksrådet #19

    30:57
    Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #19Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. Episode 19 av Villmarksrådet er ute. Her formidler Knut Brevik og Dag Kjelsaas svar på spørsmål som har kommet inn til rådet.Villmarksrådet, episode 19 hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Thor Gotaas og Marius Nergård Pettersen snakker om koier og koiebokaLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
  • 67. Folk og røvere i Oslomarka med Even Saugstad

    47:30
    Markaoriginaler med Even SaugstadEven Saugstad har dokumentert livet til over 20 personer som valgte et litt annerledes liv i Oslomarka. Oslomarka har vært hjem for både folk og røvere opp gjennom tidene. Markatraver, foredragsholder og forfatter, Even Saugstad, har dokumenter livet til over 20 markaoriginaler i boka «Folk og røvere i Oslomarka».– Det er som i Kardemommeby, det er flest folk og kun noen få røvere, forteller Saugstad. Han har dykket ned i kilder, snakket med informanter og gravd i arkiver for å avdekke historien til personer som valgte et litt annerledes liv. Oslomarka-begrepet inkluderer områder som Østmarka, Krokskogen og Romeriksåsen, Lillomarka, Vestmarka med flere.Hør historien om markaoriginalene her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herGreven av Oppkuven og andre originaler i OslomarkaI denne episoden er vi innom noen av de mange som valgte å leve et enkelt, men hardt liv i skogen. Du får høre om Greven av Oppkuven, Signe på Burheim, Abraham Korsgranbråtan, Harald Grande, Korpås-Olsen, Næs-brødrene og noen flere. Boka «Folk og røvere i Oslomarka» får du kjøpt på nett eller i nærmeste bokhandel. Du kan også kjøpe den direkte hos Even Saugstad på Frie Fuglers Forlag.Even Saugstad står også bak Østmarka-bloggen Østafor byen - vestafor Øyern. Filmen «Nybyggeren» om Harald Grande, som i mange år bodde i en enkel hytte i Grefsenåsen i Oslo, kan du se her.HØR OGSÅ: Turen går til Østmarka - med Even SaugstadLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
  • 66. Villmarksrådet #18

    29:18
    Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #18Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. NB! Ny versjon. Vi har fjernet et spørsmål som inneholdt en feil angående oppbevaring av våpen i bil.Episode 18 av Villmarksrådet er ute. Her formidler Knut Brevik og Dag Kjelsaas svar på spørsmål som har kommet inn til rådet.Villmarksrådet, episode 18 hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Thor Gotaas og Marius Nergård Pettersen snakker om koier og koiebokaLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
  • 65. Norge på langs med Hans Viktor Pedersen | Planlegging, Ruten, Etapper, Utstyr

    48:17
    Slik er det å gå Norge på langs – med Hans Viktor Pedersen134 dager brukte Hans Viktor Pedersen på sin «Norge på langs»-tur. Hør hans erfaringer fra denne klassiske langturen.Norge på langs er en langtur som stadig flere velger å gå. 14. mai startet Hans Viktor Pedersen på ruta som skulle ta han til Nordkapp. 134 dager senere, kunne han omsider ta av seg ryggsekken for siste gang på den turen – og nyte utsikten og mottagelsen på Nordkapplatået.Hør historien om Hans Viktor som går Norge på langs her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastHør direkte på PC-en herNorge på langs: Planlegging og rutevalgRuta Hans Viktor valgte å gå er den klassiske fjellruta som også kalles Nordryggen. Hans Viktor brukte mye tid på å planlegge hver dagsetappe. Tid han raskt fant ut var bortkastet.– Alt etter noen dager, så fant jeg ut at dagsplanen røk – og jeg måtte i større grad ta ting spontant underveis, sier Hans Viktor til Podkasten Villmarksliv. En av de første utfordringene han møtte på sin vei «Norge på langs» var snøforholdene i Setesdalsheiene.– Det var jo fire meter med snø og jeg hasteinnkjøpte både ski og pulk, forteller Hans Viktor, som fikk noen tunge dager før både ski og pulk kunne parkeres for godt.Utstyr for «Norge på langs»134 dager på tur gjør at man får god erfaring med turutstyret til en slik tur. I denne episoden deler Hans Viktor sine erfaringer. Både om turutstyret som fungerte – og om det som fungerte mindre bra.Til nå har over 500 personer gått Norge på langs. Siden Bjørn Amsrud som førstemann gikk hele ruten alene, har flere kjente personer gått varianter av ruten Norge på Langs. Blant annet har Stein P. Aasheim, Lars Monsen, Trond Strømdahl og Bjørn Tomren tatt turen «Norge på langs».HØR OGSÅ: Lars Monsen om å gå Norge på langsLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
  • 64. Villmarksrådet #17

    27:00
    Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #17Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. Episode 17 av Villmarksrådet er ute. Her formidler Knut Brevik og Dag Kjelsaas svar på spørsmål som har kommet inn til rådet.Villmarksrådet, episode 17 hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Thor Gotaas og Marius Nergård Pettersen snakker om koier og koiebokaLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
  • 63. På tynn is med Dag Kjelsaas og Knut Brevik

    28:38
    Prompe-elgen og andre ville historierDag Kjelsaas og Knut Brevik deler historier fra Villmarka. Du får blant annet høre om prompe-elgen og om drømme-elgen. Sistnevnte dukket opp da Knut sovnet på post.Dag Kjelsaas og Knut Brevik har vært på mange jakt- og fisketurer i norsk natur. I denne episoden får du et knippe av ville historier, som om den gangen Dag hadde trått av på naturens vegne og en elg fant det for godt å dukke opp på et, for Dag, ubeleilig tidspunkt.Hør Podkasten Villmarksliv her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herDrømme-elgenI tillegg til historier om Dag Kjelsaas på tynn is og noen fiskehistorier, så får du også høre om drømme-elgen som dukket opp da Knut hadde sovnet på post. Har du noen gode villmarkshistorier? Send dem gjerne til villmarksliv@egmont.com - så kanskje blir det en episode med «lesernes beste villmarkshistorier» også. Nye episoder får du fra Podkasten Villmarksliv hver uke.HØR OGSÅ: Thor Gotaas og Marius Nergård Pettersen snakker om Koieboka - det vesle huset i skogenLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!