Share

cover art for Historien om eventyret Hausken - med Hans Petter Hausken | lyddemper, rifle, hagle og jakt

Villmarksliv

Historien om eventyret Hausken - med Hans Petter Hausken | lyddemper, rifle, hagle og jakt

Season 2023, Ep. 52
Historien om Hausken lyddemper – med Hans Petter Hausken

Lyddempere fra norske Hausken har trolig spart jegere over hele verden i større eller mindre grad for hørselsskader. Hør historien om hvordan Hans Petter Hausken startet bedriften som i dag produserer en rekke ulike lyddempere og eksporterer til en rekke land verden over.

Hausken forbindes i dag av mange jegere med produktet lyddemper. Det hele startet med at Hans Petter tenkte han kunne lage noe som var litt enklere og nettere enn de lyddemperne som fantes på markedet tidlig på 90-tallet. En lyddemper ble laget, testet og omtalt av bladet Jakt og våpenekspert Jørund Lien. Resten er historie, som det heter.

Hør historien om Hausken lyddempere her:Støyreduksjon ved jakt og sportsskyting

En lyddemper er ikke viktig bare for å beskytte hørselen, men en god lyddemper gir også en reduksjon av munningsflammen og en merkbar reduksjon i rekyl. Det kan være viktige moment som kan bidra til å øke presisjonen til en jeger eller til en sportsskytter. I denne episoden får du høre mer om utviklingen av Hausken lyddempere, utfordringene ved å lage en god demper til hagle og selvsagt den gode historien om hvordan Hausken ble Hausken. Takk for at du lytter!

HØR OGSÅ: Lars Monsen snakker om «Norge på langs»-turen


Lev livet villere!

Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.

Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.


Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!

More episodes

View all episodes

 • 71. Stolpejakten 2023 - med Marita Hernandez

  42:22
  Marita Hernandez - vinner av Stolpejakten 2023Stolpejakten engasjerer hele Norge. I år har 200.000 personer deltatt. Marita Hernandez er den som har tatt suverent flest stolper i år.Marita Hernandez har satt en solid rekord i Stolpejakten 2023. Hun har vært innom 11222 stolper, noe som er ny rekord i Stolpejaktens historie.Stolpejakten 2023 går mot slutten og ingen har skannet flere stolper enn Marita Hernandez. Hun har skannet nesten 3000 flere enn nummer to og tre på listen.– Jeg hadde ikke et mål om å vinne, men å være mye ute, sier Marita Hernandez. Hun er innom Podkasten Villmarksliv for å dele egne erfaringer fra årets stolpejakt.Målet for året var å ha et prosjekt som bidro til mye aktivitet og friskluft.– Jeg kunne hatt lyst til å gå Norge på langs, men det krever et opplegg rundt logistikk og etterforsyning – og det er vanskelig å kombinere med et vanlig liv.Hør Marita Hernandez snakke om Stolpejakten 2023 her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herStolpejakten krever lite– Stolpejakten består av relativt korte turer, krever ikke mye planlegging eller organisering. Det eneste man trenger er gode sko og mobil for å skanne stolpene, sier hun.Selv har hun vekslet mellom å gå og sykle. Alle turer er logget i treningsappen Strava, og totalt har hun lagt bak seg en distanse som tilsvarer «Norge på langs» to ganger. Metoden har vært løping og sykling.I år har Stolpejakten hatt cirka 200.000 registrerte brukere og de 16.000 stolpene som er satt ut er skannet til sammen 19 millioner ganger.– Stolpejakten er et lavterskel folkehelsetilbud som alle kan delta i, sier hun.HØR OGSÅ: Turen går til Østmarka - med Even SaugstadLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 70. Villmarksrådet #20

  30:58
  Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #20Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. Episode 20 av Villmarksrådet er ute. Her formidler Knut Brevik og Dag Kjelsaas svar på spørsmål som har kommet inn til rådet.Villmarksrådet, episode 20, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Norge på langs - med Hans Viktor PedersenLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 69. Rimelig turutstyr - tips og triks - med Dag Kjelsaas

  26:00
  Turutstyr trenger ikke alltid være dyrtBruker du mye penger på turutstyr? Det finnes mye godt og rimelig turutstyr - om man vet hvor man skal lete og hva man skal se etter. Dag Kjelsaas har testet rimelig turutstyr for Villmarksliv i flere år i en spalte som nettopp heter "Rimelig turutstyr". Her har han testet alt fra superrimlige fjellduker/vindsekker fra tvilsomme nettbutikker til å saumfare billigkrokene både fysisk og på nett - og vært kreavtiv hvor man leter etter rimelig turutstyr.Hør historien rimelig turutstyr her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herRimelig turutstyr med god kvalitetI denne episoden kommer vi også innom hva som kan avsløre kvaliteten på turutstyret. For det er ikke alltid at rimelig betyr dårlig. Det beste tipset om du vil unngå å bruke mye penger på turutstyr du kanskje bruker sjelden: Lån av venner, bekjente eller bruk fjenester som Hygglo eller Finn.HØR OGSÅ: Turen går til Østmarka - med Even SaugstadLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 68. Villmarksrådet #19

  30:57
  Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #19Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. Episode 19 av Villmarksrådet er ute. Her formidler Knut Brevik og Dag Kjelsaas svar på spørsmål som har kommet inn til rådet.Villmarksrådet, episode 19 hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Thor Gotaas og Marius Nergård Pettersen snakker om koier og koiebokaLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 67. Folk og røvere i Oslomarka med Even Saugstad

  47:30
  Markaoriginaler med Even SaugstadEven Saugstad har dokumentert livet til over 20 personer som valgte et litt annerledes liv i Oslomarka. Oslomarka har vært hjem for både folk og røvere opp gjennom tidene. Markatraver, foredragsholder og forfatter, Even Saugstad, har dokumenter livet til over 20 markaoriginaler i boka «Folk og røvere i Oslomarka».– Det er som i Kardemommeby, det er flest folk og kun noen få røvere, forteller Saugstad. Han har dykket ned i kilder, snakket med informanter og gravd i arkiver for å avdekke historien til personer som valgte et litt annerledes liv. Oslomarka-begrepet inkluderer områder som Østmarka, Krokskogen og Romeriksåsen, Lillomarka, Vestmarka med flere.Hør historien om markaoriginalene her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herGreven av Oppkuven og andre originaler i OslomarkaI denne episoden er vi innom noen av de mange som valgte å leve et enkelt, men hardt liv i skogen. Du får høre om Greven av Oppkuven, Signe på Burheim, Abraham Korsgranbråtan, Harald Grande, Korpås-Olsen, Næs-brødrene og noen flere. Boka «Folk og røvere i Oslomarka» får du kjøpt på nett eller i nærmeste bokhandel. Du kan også kjøpe den direkte hos Even Saugstad på Frie Fuglers Forlag.Even Saugstad står også bak Østmarka-bloggen Østafor byen - vestafor Øyern. Filmen «Nybyggeren» om Harald Grande, som i mange år bodde i en enkel hytte i Grefsenåsen i Oslo, kan du se her.HØR OGSÅ: Turen går til Østmarka - med Even SaugstadLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 66. Villmarksrådet #18

  29:18
  Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #18Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. NB! Ny versjon. Vi har fjernet et spørsmål som inneholdt en feil angående oppbevaring av våpen i bil.Episode 18 av Villmarksrådet er ute. Her formidler Knut Brevik og Dag Kjelsaas svar på spørsmål som har kommet inn til rådet.Villmarksrådet, episode 18 hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Thor Gotaas og Marius Nergård Pettersen snakker om koier og koiebokaLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 65. Norge på langs med Hans Viktor Pedersen | Planlegging, Ruten, Etapper, Utstyr

  48:17
  Slik er det å gå Norge på langs – med Hans Viktor Pedersen134 dager brukte Hans Viktor Pedersen på sin «Norge på langs»-tur. Hør hans erfaringer fra denne klassiske langturen.Norge på langs er en langtur som stadig flere velger å gå. 14. mai startet Hans Viktor Pedersen på ruta som skulle ta han til Nordkapp. 134 dager senere, kunne han omsider ta av seg ryggsekken for siste gang på den turen – og nyte utsikten og mottagelsen på Nordkapplatået.Hør historien om Hans Viktor som går Norge på langs her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastHør direkte på PC-en herNorge på langs: Planlegging og rutevalgRuta Hans Viktor valgte å gå er den klassiske fjellruta som også kalles Nordryggen. Hans Viktor brukte mye tid på å planlegge hver dagsetappe. Tid han raskt fant ut var bortkastet.– Alt etter noen dager, så fant jeg ut at dagsplanen røk – og jeg måtte i større grad ta ting spontant underveis, sier Hans Viktor til Podkasten Villmarksliv. En av de første utfordringene han møtte på sin vei «Norge på langs» var snøforholdene i Setesdalsheiene.– Det var jo fire meter med snø og jeg hasteinnkjøpte både ski og pulk, forteller Hans Viktor, som fikk noen tunge dager før både ski og pulk kunne parkeres for godt.Utstyr for «Norge på langs»134 dager på tur gjør at man får god erfaring med turutstyret til en slik tur. I denne episoden deler Hans Viktor sine erfaringer. Både om turutstyret som fungerte – og om det som fungerte mindre bra.Til nå har over 500 personer gått Norge på langs. Siden Bjørn Amsrud som førstemann gikk hele ruten alene, har flere kjente personer gått varianter av ruten Norge på Langs. Blant annet har Stein P. Aasheim, Lars Monsen, Trond Strømdahl og Bjørn Tomren tatt turen «Norge på langs».HØR OGSÅ: Lars Monsen om å gå Norge på langsLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 64. Villmarksrådet #17

  27:00
  Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #17Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. Episode 17 av Villmarksrådet er ute. Her formidler Knut Brevik og Dag Kjelsaas svar på spørsmål som har kommet inn til rådet.Villmarksrådet, episode 17 hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Thor Gotaas og Marius Nergård Pettersen snakker om koier og koiebokaLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
 • 63. På tynn is med Dag Kjelsaas og Knut Brevik

  28:38
  Prompe-elgen og andre ville historierDag Kjelsaas og Knut Brevik deler historier fra Villmarka. Du får blant annet høre om prompe-elgen og om drømme-elgen. Sistnevnte dukket opp da Knut sovnet på post.Dag Kjelsaas og Knut Brevik har vært på mange jakt- og fisketurer i norsk natur. I denne episoden får du et knippe av ville historier, som om den gangen Dag hadde trått av på naturens vegne og en elg fant det for godt å dukke opp på et, for Dag, ubeleilig tidspunkt.Hør Podkasten Villmarksliv her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herDrømme-elgenI tillegg til historier om Dag Kjelsaas på tynn is og noen fiskehistorier, så får du også høre om drømme-elgen som dukket opp da Knut hadde sovnet på post. Har du noen gode villmarkshistorier? Send dem gjerne til villmarksliv@egmont.com - så kanskje blir det en episode med «lesernes beste villmarkshistorier» også. Nye episoder får du fra Podkasten Villmarksliv hver uke.HØR OGSÅ: Thor Gotaas og Marius Nergård Pettersen snakker om Koieboka - det vesle huset i skogenLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!