Villmarksliv

Share

Norges råeste sportsfisker – fikk 400 år gammel hai!

Season 2022, Ep. 65
Fiskeguide med drag på håkjerring 
Han har fått leirkutling på 0,3 gram og håkjerring på 342 kilo – begge på fiskestang. Mellom de to ytterpunktene har han fisket hele 122 ulike arter i norske farvann. Blant annet kveite i Oslofjorden. 


Fiskeskribenten Andreas Næristorp går foran og bryter ny mark for sportsfiskere. Da han fikk sin første abbor på dupp og mark tilbake i 1989, var løpet kjørt. Og siden har det blitt mye fiske på en av Norges mest profilerte sportsfiskerskribenter. Han er også hovedbidragsyter i boka «Fiskeguide til 26 arter – fast fisk og våte drømmer».  


–Sist jeg sjekket hadde jeg fått 122 ulike arter. Og i mange år var det havabboren jeg slet mest med. Til sammen hadde jeg et sted mellom 30 og 40 turer, før jeg knakk koden, forteller Andreas. Som dokumenterer alt av data rundt fisketuren.  


Tilfeldigheter preger ikke Andreas sitt sportsfiske. Da han skulle fiske ved Svalbard første gang, leste han sjøkart, forskningsrapporter og alt han kunne over av informasjon om fiske ved Svalbard.  


–Ja, ofte er fisket veldig godt planlagt. Når det gjelder Svalbard, så var Ingen andre som i nevneverdig grad hadde fisket der. Første året var egentlig katastrofalt dårlig. Ikke hadde vi dregg, så året etter kjøpte vi oss dregg med 500 meter tau og fikk sendt det til Longyearbyen. Og andre året begynte det å løsne. Da traff på alt vi prøvde etter, og gikk så å si opp løypa. Siste året opplevde vi et superfiske, med fem håkjerringer før frokost. 


–Vi fant etter hvert en steinrygg, og la oss til på, lå på kanten av den, slapp ned selbiter og det beit håkjerringer hver gang vi slapp ned. Håkjerring patruljerer kanter, og slike kanter er rene fiskemagneter.  


–Hvordan oppleves det når ei håkjerring biter? 


–Den napper forsiktig, ikke aggressivt, men går sakte unna. Den napper litt som en lake, tikker pent av gårde. Dramatikken starter først når du får på deg seletøyet og stangholder, holde pusten og sveive det du klarer. Så fortsette du å sveve til du nesten går over ripa, da kan du vurdere å gi tilslag. Og da har du noen intense minutter foran deg. Håkjerringer ruller, huden er piggete sandpapir og den kapper det meste av line hvis du ikke passer på. Jeg brukte kun 10-15 minutter på håkjerringa på 342 kilo før vi sikret fisken, tok mål, vi tar dem aldri opp i båten, og vi tar aldri livet av dem. Håkjerringa er et fascinerende dyr – forskerne er ikke helt enige, men med den vekta spenner anslaget over en alder på et sted mellom 200 og 400 år gammel. Er det ikke utrolig? sier Andreas. 


Få mer Villmarksliv!


Lytt til Podkasten Villmarksliv på:

More Episodes

1/25/2023

Årets Villmarking 2023 - Bengt-Are Barstad

Season 2023, Ep. 5
Bengt-Are Barstad ble «Årets Villmarking 2023»Han har bodd ute i over 1000 dager. Nå går han for 2000 dager ute i villmarka. Bengt-Are Barstad er «Årets Villmarking 2023». I februar 2020 la Bengt-Are Barstad ut på en tur som etter planen skulle vare i 1000 dager. I november i fjor nådde han 1000-dagers målet - og satte seg like godt mål om å være ute i tusen dager til. Nå er han kåret til «Årets Villmarking 2023» i regi av Camp Villmark.Derfor ble han Årets VillmarkingI begrunnelsen fra juryen heter det blant annet:«Mange av oss drømmer om å tilbringe mer tid under åpen himmel, men for de fleste av oss blir det kun med drømmen. Heldigvis finnes det noen få mennesker der ute som har motet til å følge sine drømmer, og viljen til å gjennomføre dem. I februar 2020 tok Bengt-Are Barstad spranget og la ut på et eventyr som savner sidestykke. (...) Få, om noen fortjener å bli kalt en ekte villmarking mer enn Bengt-Are Barstad. Gjennom å dele sine opplevelser har han gitt oss magiske øyeblikk fra norsk natur, og inspirert tusenvis av eventyrlystne nordmenn i alle aldre.»Disse var nominert til Årets VillmarkingBengt-Are Barstad var en av totalt seks nominerte. De andre nominerte til prisen «Årets Villmarking 2023» var Naturkanal 1 v/Hans Petter Sundal, BUA (Barn-Unge-Aktivitet), Friluftsduoen - Halvor Songe og Henrik Meum, Veronica Skotnes og Helene Myhre Østervold. Men, det var altså Bengt-Are Barstad som trakk det lengste strået i kåringen av «Årets Villmarking 2023».Kåringen skjer i regi av Camp Villmark, en messe for friluftsinteresserte som hvert år arrangeres på Nova Spectrum i Lillestrøm.HØR OGSÅ: Utstyrstips til vinterturen - med Bengt-Are BarstadLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtte Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!Du kan lytte til Podkasten Villmarksliv på:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en her
1/17/2023

Villmarksrådet #7

Season 2023, Ep. 3
Ekspertsvar fra «Villmarksrådet»Kan jeg vaske dunjakka, hvilke ski til jakt skal jeg velg og hva er veamark? Dette og mye mer tas opp når Knut Brevik og Dag Kjelsaas viderebringer ekspertenes svar på det du lurer på. Og, du får vite hvor mange som gikk saktere enn Knut under Birken for noen år siden. (Hint! Det var ikke spesielt mange).Har du spørsmål til «Villmarksrådet»?Hver måned kan du lese ekspertenes svar på leserspørsmål i bladet Villmarksliv. Har du noe du lurer på innen jakt, fiske og friluftsliv? Da sender du spørsmålet ditt til villmarksliv@egmont.com, og så får du svar enten i bladet Villmarksliv eller her i Podkasten Villmarksliv. Du finner en oversikt over alle episodene i «Villmarksrådet» her.Dette er «Villmarksrådet»I spalten «Villmarksliv svarer», har bladet Villmarksliv svart på en mengde leserspørsmål om norsk natur og dyreliv. I episodene fra «Villmarksrådet», går vi gjennom noen av spørsmålene vi har fått - og hva våre eksperter har svart. Våre eksperter er blant andre:John Arne Tungen: Fast produkt- og utstyrstester for VillmarkslivArne T. Hamarsland: Fast produkt- og utstyrstester for Villmarksliv og JaktDag Kjelsaas: Tidligere redaktør og har jobbet en mannsalder (eller tre) i Villmarksliv. Utrolig kunnskapsrik om fiske, sportsfiske, dyreliv og naturAndreas Næristorp: Fast bidragsyter til bladet Alt om Fiske. Kunnskapsrik om metoder, utstyr og arter. Bidrar også til å godkjenne norske fiskerekorderTom Schandy: Erfaren naturfotograf, foredragsholder og formidlerHØR OGSÅ: Han slo opp teltet midt i et isbjørntråkk - Svalbarddrama med Kjell-Reidar HovelsrudLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtte Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!Du kan lytte til Podkasten Villmarksliv på:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en her