Share

cover art for To kjønn - evolusjonens største gåte - med Glenn-Peter Sætre

Podkasten Villmarksliv

To kjønn - evolusjonens største gåte - med Glenn-Peter Sætre

Season 2024, Ep. 17
To kjønn og evolusjonsteori - med Glenn-Peter Sætre

Glenn-Peter Sætre er en prisbelønnet biolog. Han er professor i evolusjonsbiologi ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo. Han har blant annet forsket på artsdannelse og hybridisering.

Her lytter du til episoden med Glenn-Peter Sætre:


Hør også: Kuldespesial - derfor fryser du


Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.

Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.


Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!

More episodes

View all episodes

  • 44. Norge på langs med Mari Cathrine Karlsen - @turmedmari

    01:02:26
    Norge på langs - med Mari Cathrine Karlsen #turmedmariNorge på langs er en langtur mange drømmer om. Mari Catrine Karlsen, @turmedmari, gjorde drømmen til virkelighet i fjor sommer. Det var bare en hake: Mari Cathrine var nyoperert og stilte på start med diagnosen endometriose.Norge på langs – eller NPL – er for mange den ultimate langturutfordringen. Mari Cathrine Karlsen, også kjent som @turmedmari på Instagram, gjennomførte sin variant av Norge på langs i fjor sommer. Målet var både å utfordre seg selv, men også for å rette oppmerksomheten mot kvinnehelse og endometriose. En sykdom som kun rammer kvinner – og som det er lite kunnskap om.Her kan du lytte til Norge på langs med @turmedmariSpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsLangtur med utfordringerTidspunktet for å gå Norge på langs var på mange måter god.– Jeg var midt mellom studier og jobb, så timingen var god, sier Mari Cathrine. Det samme kan ikke sies om oppladingen. Tre måneder før avgang, ble nemlig Mari Cathrine endometriose-operert. Likevel sto hun på Nordkapp 7. juli 2023 og satte kursen sørover. Langturen skulle by på ulike utfordringer, så både sykkel og alternative etapper måtte tas i bruk for å komme i mål.Bruk god tid på Norge på langsMari Cathrine hadde fått tips om å sette av minst fem måneder til Norge på langs. Mange går raskere, og de sprekeste gjennomfører turen på 60–70 dager.– Det er noe med å bruke litt tid når man først er inne i langturbobla. Når man først er på eventyr. Mange sier jeg er heldig som har fått gått Norge på langs, men det handler jo om prioriteringer. Jeg har valgt å ta fri uten lønn i et halvt år for å følge drømmen. Det er selvsagt lettere når man ikke har familie og huslån, sier hun.MassivHva neste langtur blir, vites ikke, men Mari Cathrine har nylig gjennomført turen Massiv på vinterstid. En tur som er tøff nok sommerstid.– Kanskje jeg må gå Norge på langs vinterstid for å «uppe gamet» litt …HØR OGSÅ: Norge på langs med Hans Viktor PedersenStøtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!
  • 43. Villmarksrådet #41

    31:15
    Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #41Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. I Villmarksrådet episode 41 får du høre om følgende tema:Takk for at du lytter til Podkasten Villmarksliv.Villmarksrådet, episode 41, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere episoder i Villmarksrådet finner du herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Urvinner, jakt viltkjøptt og steinalderdietten - med Eirik GarnåsLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!
  • 42. Tips til markfiske - med Dag Kjelsaas

    34:39
    Markfiske etter ørret: Tips og triks med Dag KjelsaasMarkfiske er et suverent agn for fiske etter ørret og andre arter. I denne episoden deler Dag Kjelsaas praktiske tips til fisking med mark.Markfiske har ofte vist seg som en «sikker» metode for å få ørret eller andre arter på kroken. Forsøk viser at fisken blir hissig og bitelysten når den blir presentert for mark på kroken.Lytt til podkastepisoden om markfiske her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere episoder fra Podkasten VillmarkslivNaturlig forekomst av markSelv om det kan virke rart, så finnes mark naturlig i elver og vann. Det er også mange som startet sportsfiskekarrieren som markfiskere. I denne podkasten får du tips om hvordan mak kan være et effektivt agn, selv om det kanskje ikke alltid virker som en naturlig del av fiskens kosthold.Typer av markI podkasten diskuteres også ulike marktyper, som duggmark, løvmeitemark, kompostmark og hvitmark – og selvsagt kjøpemark fra butikken.Dag Kjelsaas deler også tips til utstyr og hvordan man bør feste marken på krokspissen. I løpet av episoden er vi også inn om bruk av glidende søkke, bruk av dupp og ulike fisketeknikker, som å kombinere mark med sluk eller flue. Du får også svar på om marken trenger å ligge i melk over natten – eller om det er en myte.HØR OGSÅ: Impregnering av friluftsutstyr; klær, telt og fjellsko med merStøtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!
  • 41. Villmarksrådet #40 | Markfiske, Fjellfugler, Blyhagl, Klegg

    33:38
    Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #40Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. I Villmarksrådet episode 40 får du høre om følgende tema: Dag Kjelsaas kommer med tips til markfiske, meite og fiske med dupp. Vi snakker også om hvor det blir av fjellfuglene våre. Mange arter, som heilo, lappspurv, brushane, fjærplytt, myrsnipe, blåstrupe, steinskvett og flere er i tilbakegang. Hva er årsakene til at fjellfuglene forsvinner? Forbudet mot blyhalg får mange jegere til å spille spørsmål om hvem som er kontrollinstans og om de har rett til å ransake en jeger på jakt. Vi er også innom plagsomme insekter. Kleggen i Nord-Norge kan være hissig. Her får du med deg noen tips på vei inn i sommersesongen. Takk for at du lytter til Podkasten Villmarksliv.Villmarksrådet, episode 40, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere episoder i Villmarksrådet finner du herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Urvinner, jakt viltkjøptt og steinalderdietten - med Eirik GarnåsLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!
  • 40. Impregnering av friluftsutstyr: Tips og råd | Turklær, fjellsko, fjellstøvler, telt

    34:00
    Impregnering av Friluftsutstyr: Tips og RådImpregnering er en viktig del av det å vedlikeholde turutstyr, turklær, fjellsko, fjellstøvler, telt og annet friluftsutstyr. Impregneringen skal bidra til å sikre og opprettholde eller forbedre de vannavvisende egenskapene til produktet man impregnerer. I tillegg vil impregnering kunne bidra til at smuss og skitt ikke fester seg like lett. Hva kan impregneres?Det meste kan impregneres. Skalljakke, skall bukse, sko, telt, ryggsekk og til og med bomullsplagg kan behandles. Det er viktig at man leser på vaskelappen hvordan plagget eller utstyret skal behandles. Klær og sko bør så langt råd er vaskes eller rengjøres før impregnering. Hvor ofte bør man impregnere?Klær, sko og annet utstyr bør impregneres når du merker at effekten fra forrige impregnering er i ferd med å forringes. Noen produsenter anbefaler også at plagg som vaskes tørkes i tørketrommel, siden det bidrar til å reaktivere impregneringen.I denne episoden snakker Knut Brevik og Dag Kjelsaas om impregnering – og deler egne erfaringer.HØR OGSÅ: Slik velger du riktig fjellsko og fjellstøvlerStøtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!
  • 39. Villmarksrådet #39 | Erling Sand, Verre enn minken, fisketips med Dag Kjelsaas, skaller

    35:27
    Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #39Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. I Villmarksrådet episode 39 får du høre om følgende tema: Hvordan fikk flua «Verre enn minken» navnet sitt fra? Vi snakker om Erling Sand, våtfluer og tørrfluer. Du får også høre om hvorfor skaller er så varme. Her er det gjort en test av skaller ved hjelp av en termofot. Tradisjonelt brukes det sennegress i skaller, som er en årsak til at de fungerer så godt i kaldt vær. Dag deler også tips for hvordan man kan få større fisk på kroken, og er innom wobbler, nymre, mark med dupp og forteller om sine gode erfaringer med fiske nært land.Villmarksrådet, episode 39, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere episoder i Villmarksrådet finner du herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Urvinner, jakt viltkjøptt og steinalderdietten - med Eirik GarnåsLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!
  • 38. Slik velger du riktig fjellsko og fjellstøvler

    44:52
    Fjellstøvler og fjellsko - det viktige turutstyretFjellsko og fjellstøvler er viktig turutstyr som må fungerer - og er viktigere til lengre og tyngre turen er. Bærer du tung sekk, setter det også ekstra krav til fjellstøvlene.Fjellstøvler og fjellsko er to begrep som nok brukes litt om hverandre, men fjellstøvler er nok generelt litt tyngre og grovere sko med høyere skaft. Lave modeller kalles også for annmarsjsko er gjerne beregnet for dagsturer og har en myk og fleksibel såle. I samme klasse finner vi terrengjoggesko. Fjellsko med mellomhøyt skaft brukes gjerne til dagsturer eller turer med litt lettere sekk. De litt mer kraftige modellene med høyt skaft og solid, stiv såle og god ankelstøtte er det man gjerne kaller fjellstøvler.Her kan du lytte til episoden om fjellsko og fjellstøvlerSpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsHør flere episoder fra Podkasten VillmarkslivLær eller membran?Gore-Tex eller lær? I denne episoden får du høre mer om fordeler og ulemper ved begge typer fjellstøvler. Ulike såletyper blir også diskutert. I tillegg vil terreng og bruksmønster avgjøre skovalget. Her deler Dag Kjelsaas og Knut Brevik år med erfaring - og noen feil de har gjort.Kjøpe brukte fjellstøvler?Med mindre skoene er ubrukt eller svært lite brukt, anbefales det ikke å kjøpe brukte fjellsko eller fjelstøvler. Det er en av konklusjonene i denne episoden om fjellstøvler og fjellsko i Podkasten Villmarksliv.HØR OGSÅ: Fra en utstyrstesters dagbokStøtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!
  • 37. Villmarksrådet #38 | Rovdyrkrigen, kart og kompass, gps, naturens sportegn

    32:24
    Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #38Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. I Villmarksrådet episode 38 får du høre om følgende tema: Tips til navigasjon, naturens spor- og navigasjonstegn, slik bruker du kart og kompass, tips om man går seg vill. Vi snakker også om "Den store rovdyrkrigen", der myndigheten ønsket å utrydde alt av rovdyr. Vi snakker også om pelsen på gaupe og prikkene på ørreten er unike for hvert individ - som et fingeravtrykk. Vi svarer også på når og hvorfor det ble slutt på spilljakt.Villmarksrådet, episode 38, hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsFlere episoder i Villmarksrådet finner du herVåre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Båltips med Dag Kjelsaas - slik får du fyr på båletLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!
  • 36. Historien om fyrstikken

    38:32
    Hvem fant egentlig opp den første fyrstikken?I denne episoden får du historien om fyrstikken. Vi er innom de aller første fyrstikkene, den første sikkerhetsfyrstikken, norsk fyrstikkproduksjon, her under Nitedals Hjelpestikker, og andre norske fyrstikkfabrikker.Nitedals fyrstikker eller Nitedals Hjelpestikker er gjerne det fyrstikkmerket folk flest tenker på om vi spør om navnet på et fyrstikkmerke i Norge. Som navnet kan indikere, så har navnet en forbindelse til Nittedal i Akershus.Den første fyrstikkDet var som med mye annet kineserne som var tidlig ute med å eksperimentere med fyrstikker, men dagens moderne versjon har aner både til Sverige, England og USA. På veien var det en del lidelse. Fyrstikkarbeiderne arbeidet under farlige forhold, der spesielt hvitt fosfor kunne føre til alvorlige, og noen ganger, dødelige lidelser.Fyrstikker og friluftslivFriluftsfolk har som regel et forhold til fyrstikker. Som regel er de nyttige til å få fyr på bålet, primusen eller kubbelyset i koia, men noen ganger kan det å få fyr på bålet være livsviktig. Vi er derfor også innom stormfyrstikker, fyrstikker som tåler vann og andre smarte opptenningsmiddel.HØR OGSÅ: Båltips med Dag Kjelsaas - slik får du fyr på båletStøtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!