Villmarksliv

Share

Elgjaktas hemmeligheter

Season 2022, Ep. 66
Elgjakt med ledegjerde 


De første nordmenn gjorde det, og det fungerer fremdeles; å lede elgen bort til en post. En perfekt strategi når dere er få på laget, eller det ikke er noen opplagte poster hvor elgen alltid kommer. Dag Kjelsaas og Knut Brevik snakker om boka «Elgjaktas hemmeligheter» og deriblant bruken av ledegjerde i denne podcasten.  

Dag Kjelsaas og Knut Brevik husker når ideen om å bruke ledegjerde, eller rettere sagt lappeteppe dukket opp. De satt hundeløse i lavvoen og kikket mistrøstig ut. Utenfor var det tåke, null sikt og et par minus med et islag over vegetasjonen. Det var som å gå på flatbrød og gjorde også smygjakt umulig.  


– Men hva om vi prøvde å lage et slags ledegjerde av fiskesene og ei vinde jeg har i bilen, foreslo Dag, som alltid bobler over av ideer. – Og så kutter vi opp et par plastposer i mangel av noe annet, fester de flagrende bitene med et par meters mellomrom og surrer det hele på ei vinde? 


– Jo, det kan fungere, sa Knut, og neste dag var de første to vindene med ledetråd utviklet. Hver på om lag 200 meter. Og litt utpå dagen falt to elger i bunnen av den V-en de to ledetrådene utgjorde oppe i fjellet. Og beviste på sett og vis at teorien lot seg omsette i praksis. Pent og pyntelig kom de to ruslende inn til posten, og siden har vindene med tråd vært en del av verktøykassa til de to elgjegerne.  


– Det viktige er at elgen ikke må møte ledegjerdet eller ledetråden i for bratt vinkel. Da kan den tverrvende eller bryte seg gjennom snøret. Helst skal den møte ledegjerdet i en svak vinkel og så gå rolig langs ledegjerdet, forteller Dag. 


– Etter litt prøving og feiling fant vi ut at den optimale avstanden mellom plastbitene eller tøybitene er rundt halvannen meter. De må ikke sitte for tett, da virker det skremmende, og samtidig må de sitte tett nok til å lede elgen ned til posten, sier Knut. 


Hør også: Verktøykasse for jakta - slik lykkes du!Få mer Villmarksliv!


Bli med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.

Podkasten Villmarksliv produseres av bladene Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.


Få gratis nyhetsbrev. Meld deg på her!


Lytt til Podkasten Villmarksliv:

More Episodes

1/17/2023

Villmarksrådet #7

Season 2023, Ep. 3
Ekspertsvar fra «Villmarksrådet»Kan jeg vaske dunjakka, hvilke ski til jakt skal jeg velg og hva er veamark? Dette og mye mer tas opp når Knut Brevik og Dag Kjelsaas viderebringer ekspertenes svar på det du lurer på. Og, du får vite hvor mange som gikk saktere enn Knut under Birken for noen år siden. (Hint! Det var ikke spesielt mange).Har du spørsmål til «Villmarksrådet»?Hver måned kan du lese ekspertenes svar på leserspørsmål i bladet Villmarksliv. Har du noe du lurer på innen jakt, fiske og friluftsliv? Da sender du spørsmålet ditt til villmarksliv@egmont.com, og så får du svar enten i bladet Villmarksliv eller her i Podkasten Villmarksliv. Du finner en oversikt over alle episodene i «Villmarksrådet» her.Dette er «Villmarksrådet»I spalten «Villmarksliv svarer», har bladet Villmarksliv svart på en mengde leserspørsmål om norsk natur og dyreliv. I episodene fra «Villmarksrådet», går vi gjennom noen av spørsmålene vi har fått - og hva våre eksperter har svart. Våre eksperter er blant andre:John Arne Tungen: Fast produkt- og utstyrstester for VillmarkslivArne T. Hamarsland: Fast produkt- og utstyrstester for Villmarksliv og JaktDag Kjelsaas: Tidligere redaktør og har jobbet en mannsalder (eller tre) i Villmarksliv. Utrolig kunnskapsrik om fiske, sportsfiske, dyreliv og naturAndreas Næristorp: Fast bidragsyter til bladet Alt om Fiske. Kunnskapsrik om metoder, utstyr og arter. Bidrar også til å godkjenne norske fiskerekorderTom Schandy: Erfaren naturfotograf, foredragsholder og formidlerHØR OGSÅ: Han slo opp teltet midt i et isbjørntråkk - Svalbarddrama med Kjell-Reidar HovelsrudLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtte Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!Du kan lytte til Podkasten Villmarksliv på:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en her