Share

Villmarksliv

Villmarksliv - en podcast om friluftsliv, fiske, jakt og dyreliv i Norge.


Latest episode

  • 54. Termisk optikk og etikk – med Ståle Skjæveland og Jørund Lien

    32:10
    Termisk optikk og jakt - hva skjer med lov- og regelverketHva skjer på lovfeltet rundt termisk optikk - og hvilke etiske vurderinger bør vi som jegere reflektere over. Knut Brevik snakker med Ståle Skjævestad i Jakt & Fritid og Norges eneste våpentester, Jørund Lien.Gjør termisk optikk jakta for lett - og bør det forbys? Knut Brevik diskuterer termisk optikk, det pågående lovarbeidet og etikk med jeger og våpenselger i Jakt & Fritid, Ståle Skjæveland og Norges eneste våpentester Jørund Lien.Termisk optikk har hatt en rivende utvikling, og ingen i «panelet» tror det vil være mulig å forby termisk optikk. Jørund Lien er ikke enig i at termisk optikk gjør jakta for lett. – Du må fortsatt komme deg inn på dyret for å kunne skyte, men termisk optikk kan jo hjelpe deg å gå på den siden av dalen der dyra faktisk står.Hør episoden om termisk optikk og etikk her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herHjortejakt og revejaktTermisk optikk brukes primært til hjortejakt og på revejakt. Panelet mener det er vanskelig å forby bruk av termisk optikk. En løsning kan være å skille mellom håndholdte termiske kikkerter og termiske løsninger som sitter på våpenet.– En løsning kan jo være lage et skille der handtermisk er lov, mens siktetermisk ikke er lov, sier Jørund Lien i denne episoden. Samtidig peker han på at det skaper en ulempe for alle som har kjøpt dyr termisk sikteoptikk. Hva skal de gjøre? Skal de levere inn optikken til myndighetene mot betaling?– En slik løsning vil skape en situasjon der man på bøjakt ser med kikkert at det tydelig kommer en flokk hjort, men så skal man legge bort kikkerten og muligheten for å se godt og heller ta bort et vesentlig dårligere alternativ når man skal trykke på avtrekkeren? Da må det jo være bedre at jegeren har et godt bilde hele veien, mener Såle Skjæveland.Flere gode diskusjoner om termisk optikk får du om du også lytter til denne episoden om termisk optikk.HØR OGSÅ: Eventyuret Hausken - en lyddempersuksess fra NorgeLev livet villere!Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.

More episodes

View all episodes

  • 53. 12 tips til et lett turliv | turutstyr, sovepose, ryggsekk, telt og utstyrstips

    26:47
    12 tips til en lett turutstyr - metoder og tipsLett turutstyr er tema i denne episoden av Podkasten Villmarksliv. Knut Brevik og Hallvard Lunde snakker om fordeler og ulemper med ulike typer lett turutstyr, pakketeknikker og andre tips som kan lette sekken den for vekt - uten å gå på bekostning av sikkerheten.– En lett tursekk er fint, men det må ikke gå på bekostning av sikkerheten, sier Knut Brevik, som gjerne innrømmer at han ofte har båret på en unødvendig tung tursekk. Turutstyret utvikler seg. Nye produksjonsteknikker og nye materialer, gjør at turutstyret kan bli ganske lett - om det er et mål.– Har du god råd og/eller er villig til å bla opp, så er det jo slik at jo lettere turutstyret er, til dyrere blir det. Gramjegerne klarer jo å presse vekta på en tursekk for en tur på 2-3 dager ned mot 10-12 kilo. Noen enda lettere. Det er ekstremt, sier Brevik som igjen minner om at man alltid må tenke på sikkerheten.Hør historien om lett turutstyr her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herTre store, mat og turtøyetSovepose, telt og ryggsekk kalles ofte for de tre store - og utgjør gjerne en solid andel av vekta i tursekken. I tillegg kommer mat og ikke minst turtøy. Legg til liggeunderlag og litt «dingser», så kryper vekta raskt opp mot, og ofte over, 20 kilo. Hør episoden om lett turutstyr - kanskje finner du noen områder der du kan knipe av et par kilo.HØR OGSÅ: 21 smarte tips til fjellturenLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
  • 52. Historien om eventyret Hausken - med Hans Petter Hausken | lyddemper, rifle, hagle og jakt

    19:27
    Historien om Hausken lyddemper – med Hans Petter HauskenLyddempere fra norske Hausken har trolig spart jegere over hele verden i større eller mindre grad for hørselsskader. Hør historien om hvordan Hans Petter Hausken startet bedriften som i dag produserer en rekke ulike lyddempere og eksporterer til en rekke land verden over.Hausken forbindes i dag av mange jegere med produktet lyddemper. Det hele startet med at Hans Petter tenkte han kunne lage noe som var litt enklere og nettere enn de lyddemperne som fantes på markedet tidlig på 90-tallet. En lyddemper ble laget, testet og omtalt av bladet Jakt og våpenekspert Jørund Lien. Resten er historie, som det heter.Hør historien om Hausken lyddempere her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herStøyreduksjon ved jakt og sportsskytingEn lyddemper er ikke viktig bare for å beskytte hørselen, men en god lyddemper gir også en reduksjon av munningsflammen og en merkbar reduksjon i rekyl. Det kan være viktige moment som kan bidra til å øke presisjonen til en jeger eller til en sportsskytter. I denne episoden får du høre mer om utviklingen av Hausken lyddempere, utfordringene ved å lage en god demper til hagle og selvsagt den gode historien om hvordan Hausken ble Hausken. Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Lars Monsen snakker om «Norge på langs»-turenLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
  • 51. Villmarksliv 50 år - Jubileumsepisode 4 - med Cato Hultmann

    01:14:16
    Cato Hultmann – reddet av ei fjellbjørkFå har sett mer av norske fjell, eller snakket med flere villmarkinger enn forfatter, forteller, trubadur og tinderangler Cato Hultmann(83). Men en gang holdt det på å gå riktig ille for den fjellvante hardhausen.  Cato Hultmann kom tidlig inn i Villmarksliv på 70-tallet, og bidro sterkt til å befeste bladet som friluftsfolkets magasin gjennom sine portretter og reportasjer. Det ble også flere bøker og talløse foredrag.Men det hele startet i Sulis i 1940, og han fikk være med sin far på sin første fjelltur som 12-åring. En stor papirpose fungerte som sovepose de første årene, og konfirmasjonspengene gikk til en skikkelig sovepose og fiskestang. Lytt til episoden med Cato Hultmann her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herI 1982 sa Cato opp en trygg jobb som leder i et elektrofirma og valgte seg et økonomisk mer usikkert liv som frifant, skribent og fjellvandrer. En av fordelene var å kunne stikke innom andre naturentusiaster som Helge Ingstad, Sverre M. Fjelstad, Arvid Sveli eller Peter Wessel Zappffe og snakke om norsk natur og friluftsliv.Nettopp i norsk natur og på fjelltopper har han hatt mange opplevelser som sitter som spikret i hukommelsen. Som da han plutselig sto på en fjellhylle med en jerv mellom skiene, eller da han skled, og bare en bjørk like ved stupkanten forhindret han fra å falle 50-60 meter ned i evigheten.- Jeg var på tur ned fra Bjørntoppen i Saltdal, og slet med å komme meg ned fjellsiden på ski. Derfor gikk jeg med skiene i nevene idet jeg skled. Jeg måtte slippe ski og staver, og ryggsekken av oljelerret ga god fart nedover fjellsiden. Livet passerte i revy, og hadde det ikke vært for den bitte lille bjørka jeg greide å huke tak i, kunne det hele endt der, forteller Cato.HØR OGSÅ: Lars Monsen snakker om «Norge på langs»Lev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!  
  • 50. Selvberging, blyforbud og jaktas fremtid - med Knut Arne Gjems

    24:58
    Selvberging, blyforbud og jaktas fremtidKnut Arne Gjems er styreleder i Norges Jeger- og Fiskerforbund. I denne episoen snakker han med Knut Brevik og Dag Kjelsaas om selvberging, blyforbud, jaktas fremtid - og litt om forskjellene mellom Norge og Europa.152-åringen Norges Jeger og Fiskerforbund er sprekere enn noen gang. Rekordmange jegere og fiskere har funnet veien til foreningen - og kvinneandelen er trolig den høyeste i Europa. I denne episoden snakker Knut Brevik og Dag Kjelsaas med Knut Arne Gjems om selvberging, blyforbud og om jaktas fremtid.Lytt til episoden om selvberging, blyforbud og jaktas fremtid her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herPå reinsjakt med Dag KjelsaasEn «funfact» i denne episoden er at Dag Kjelsaas har jaktet mye sammen med far til Knut Arne Gjems - og var med å guide Knut Arne da han felte sitt første reinsdyr.- Pandemi, krig og økte matvarepriser har nok gjort at flere er bevist på at matfatet som finnes rett utenfor stuedøra til mange i Norge, tror Gjems. Han tror også at dersom folk lærer seg til å sette pris på og håndtere vilt, fisk, bær og sopp - så vil flere ta vare på både jakt- og fisketradisjoner - og ikke minst bringe kunnskap og tradisjoner videre til nye generasjoner.Derfor er også Knut Arne Gjems og foreningen opptatt av å se inn i fremtida - og gjøre tiltak som gjør at fremtidige generasjoner kan nyte godt av det vår felles natur gir.HØR OGSÅ: Lars Monsen snakker om «Norge på langs»-turenLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
  • 49. Villmarksliv 50 år - Jubileumsepisode 3 - med Trond Tufte

    41:19
    Trond Tufte om sin far Thorbjørn Tufte - og den første tiden i VillmarkslivTrond Tufte forteller om hvordan det var å vokse opp med en far som var redaktør i Villmarksliv, nemlig Thorbjørn Tufte. Trond er selv hjortejeger, laksefisker og ikke minst har han jobbet 28 år i Villmarksliv – mange år som markedssjef.– Thorbjørn Tufte, min far, hadde en trygg og sikker jobb, men skulle altså plutselig satse alt på å gi ut et eget blad i konkurranse med foreningsbladet «Jakt og fiske», forteller Trond Tufte, som i grunn er født og oppvokst med Villmarksliv.Det var ikke gitt at Villmarksliv skulle bli en økonomisk suksess for Thorbjørn Tufte, hans medredaktør Bjørn Holm-Hansen og de to andre gründerne Anton Lossius og Olaf Gundersrud.– Det tok vel seks til sju år før de så svarte tall på bunnlinjen, forteller Trond Tufte i denne episoden av Podkasten Villmarksliv.Her kan du lytte til podkast-episoden der Trond Tufte snakker om den første tiden i Villmarksliv:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herMange villmarkskjendiserI starten holdt Villmarksliv til i en 3-roms leilighet i Bygdøy allé nr. 7. Her dukket det ofte opp kjente personligheter som bidro med innhold til Villmarksliv.– Sverre M. Fjeldstad var kanskje den største kjendisen som var innom på den tiden. Per Hafslund var også en stor stjerne og hadde egne programmer på NRK. I tillegg var kapasiteter som John Olav Krogh, Rolf Brade, Morten, John S. Oppdal, «Mr. Nidelven» Tor Hansen, «Mr. Sølvkroken» Bjørn Nyhus og Håkon Mørk fra Garcia og ikke minst var våpenskribent Tor S. Halvorsen et stort navn på den tiden. Til og med mangeårig redaktør av bladet «Jakt og fiske», Ole Kirkemo, var medarbeider og skribent på den tiden, forteller Tufte.HØR OGSÅ: Dag Kjelsaas om oppstarten av Villmarksliv - jubileumsepisode 1Lev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!
  • 48. Slik får du dyr på post | postjakt, elgjakt, storviltjakt, hjortejakt, rådyrjakt, reinjakt, jakttips

    38:08
    Postjakt: Slik får du dyr på postHvordan få elg, hjort, rådyr og rein til å dukke opp på post der du ønsker? Dette disktuerer Knut Brevik og Dag Kjelsaas i denn episoden av Podkasten Villmarksliv.Postjakt er en spennende jaktform, men for å lykkes må du får dyra til å dykke opp på en av postene der jegerne venter. I denne episoden snakker Knut Brevik og Dag Kjelsaas om hvilke verktøy jegeren har i verktøykassa. Det kan være lyd, lukt og generelt skape uro for å få satt dyra i bevegelse. Temaet dekker primært hjortejakt, elgjakt, rådyrjakt og reinsjakt i skogsterreng. Tipsene vil også være nyttige for naturfotografer.Hør episoden om tips til postjakta her:SpotifyPodkaster for iPhoneGoogle PodcastsDirekte på PC-en herUsikre, men ikke livredde dyr– Målet er ikke at dyra skal være livredde. Det ønsker vi ikke. Det vi vil er at de skal sette seg i bevegelse, føle at de har kontroll, men urolige nok til at de beveger seg i den retningen vi ønsker, sier Knut BrevikLytt for å få flere tips til postjakta. Du får blant annet høre om jakt med drivende hund.HØR OGSÅ: Dag Kjelsaas om oppstarten av Villmarksliv - jubileumsepisode 1Lev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!