Share

cover art for Verkiezingen in...

Verkiezingen in...


Latest episode

  • Verkiezingen in Duitsland, een podcast (12): Een coalitieakkoord dat alles moet veranderen

    59:54|
    Chris Aalberts en Kemal Rijken keren nog een keer terug naar Duitsland voor wat er in de formatie van Schwarz-Rot gebeurde. Er werd afscheid genomen van de schuldenrem en het langst zittende lid van de Bondsdag - Gregor Gysi - hield een controversiële rede. Het coalitieakkoord is een typisch compromis tussen christendemocraten en sociaaldemocraten met een opvallend streng asielbeleid. De oppositionele AfD vindt het desondanks onvoldoende, Die Linke en Groenen vinden het niet sociaal genoeg. Vanuit de maatschappij is men gematigd enthousiast. Heino (de lievelingszanger van Chris Aalberts) is tevreden. In de rubriek ‘Bellen met het thuisfront’: Youri Mulder over de vraag of dit akkoord ontevreden Duitsers terug zal brengen bij de middenpartijen.

More episodes

View all episodes

  • Verkiezingen in Duitsland, een podcast (11): De Beieren-special

    57:57|
    Chris Aalberts en Kemal Rijken reisden door Duitsland voor de verkiezingscampagne. In deze aflevering praten ze over Beieren, het bondsland van het Reinheitsgebot, Lederhosen, Weißwurst, Franz Josef Strauß en twee eigen partijen: de CSU en Freie Wähler. Ook de formatie in Berlijn komt aan bod: CSU-leider Markus Söder is in zijn nopjes met de verkiezingsuitslag want ‘Grün ist raus!’, maar nu blijkt dat de Groenen toch nodig zijn voor een haastige grondwetswijziging. Ondertussen lijkt Duitsland strenger migratiebeleid te krijgen dan Nederland. In de rubriek ‘Bellen met het thuisfront’: Marleen de Rooy, parlementair verslaggever van de NOS.
  • Verkiezingen in Duitsland, een podcast (10): Merz even in de mist, in Hamburg

    53:23|
    Chris Aalberts en Kemal Rijken reisden door Duitsland voor de verkiezingscampagne. Een week na de Bondsdagverkiezingen was er weer een stembusgang, dit keer in Hamburg. Daar werd een nieuwe Bürgerschaft (Landdag) gekozen. Toch was er sprake van campagne-moeheid. Friedrich Merz kwam niettemin naar de Hanzestad voor een CDU-bijeenkomst. Terwijl hij sprak, botste het in Washington DC tussen Trump en Zelensky. Heeft Merz' komst zijn partij in Hamburg geholpen? De stad is een buitenbeentje in Duitsland, want tweederde van de kiezers stemt links. Hamburg lijkt in die zin erg op Amsterdam. In de rubriek ‘Bellen met het thuisfront’: Diederik Boomsma, Tweede Kamerlid voor Nieuw Sociaal Contract.
  • Verkiezingen in Duitsland, een podcast (9): Een uitslag met bijsmaak

    50:49|
    Chris Aalberts en Kemal Rijken reisden door Duitsland voor de verkiezingscampagne. In deze aflevering bespreken ze de uitslag van de Bondsdagverkiezingen en de gevolgen ervan. CDU-leider Friedrich Merz vindt dat links ‘voorbij’ is, maar hij moet toch met minstens één linkse partij formeren. Rijken bezocht de uitslagenavond van CDU/CSU in het Konrad-Adenauer-Haus en Aalberts was bij BSW in KOSMOS. Ze vertellen over hun ervaringen en hebben het over de persconferenties van de volgende dag. Hoe gaat het nu verder met de Duitse politiek? In de rubriek ‘Bellen met het thuisfront’: Hester Somsen, ambassadeur van Nederland in Duitsland.
  • Verkiezingen in Duitsland, een podcast (8): Een doorbraak voor Sahra Wagenknecht?

    46:30|
    Chris Aalberts en Kemal Rijken reizen door Duitsland voor de verkiezingscampagne. In deze aflevering bespreken ze de nieuwe partij Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW). Waar staat deze partij voor, wie is de voorvrouw en waarom is zij haar eigen partij begonnen? En haalt BSW de kiesdrempel? Verder: een uniek televisiedebat met vier lijsttrekkers, opvallende peilingen en AfD-lijsttrekker Alice Weidel kan slecht tegen kritische vragen. In de rubriek ‘Bellen met het thuisfront’: cabaretier Patrick Nederkoorn.
  • Verkiezingen in Duitsland, een podcast (7): Gregor Gysi en Die Linke

    45:44|
    Chris Aalberts en Kemal Rijken reizen door Duitsland voor de verkiezingscampagne. In aflevering zeven zijn ze bij Gregor Gysi van Die Linke, een partij op uiterst links. De in Duitsland gewaardeerde Gysi (77) doet mee aan een jongerendebat in zijn kiesdistrict Treptow-Köpenick om zijn zetel te redden. Wat is Die Linke precies en wat hebben hij en de partij met de DDR te maken? In de rubriek ‘Bellen met het thuisfront’: historicus Willem Melching.
  • Verkiezingen in Duitsland, een podcast (6): De opmars van de AfD

    01:01:15|
    Chris Aalberts en Kemal Rijken reizen door Duitsland voor de verkiezingscampagne. Dit keer zijn ze te gast bij de Alternative für Deutschland (AfD). In Neu-Isenburg krijgen ze politiebegeleiding door een meute demonstranten naar een bijeenkomst met AfD-voorvrouw Alice Weidel. In Sachsen en Thüringen bezoeken ze 'Bürgerdialogen' waar kiezers vragen mogen stellen aan AfD-politici als Chrupalla en Krah. Waarom is deze partij in Oost-Duitsland zo vaak de grootste? In de rubriek ‘Bellen met het thuisfront’: Sylvie Meis.