Share

Vi är vad vi köper

Varför köper vi så många prylar? Varför inbillar vi oss att konsument är en roll vi kan kliva in och ut ur? Hur kommer det sig att vi tror att vi är smarta och rationella när vi köper något? Hur mycket och vad kommer vi kunna konsumera i framtiden? I...


Latest episode

 • 7. #7. Homo Consumericus är här för att stanna

  29:35
  Framtiden är snart här. Måste vi sluta konsumera eller är det just konsumtion som kan skapa det hållbara samhället? Gäst är regissörsutbildade kommunikations- och digitaliseringsexperten Niels Reise.

More episodes

View all episodes

 • 6. #6. Flocken

  23:10
  Att efterapa eller inspireras, det är frågan? Är influencers marknadsförarens våta dröm? Dagens gäst, Sofie Saberski som är marknadschef på Indiska, ger en crash course i modern marknadsföring.
 • 5. #5. Platsen

  27:17
  Är butiksreklam ett sätt att ”lura” den rationella konsumenten eller är det snarare finfin inspiration? I programmet reder butiksforskaren Jens Nordfält ut begreppen och berättar varför han själv undviker alla kampanjerbjudanden.
 • #4. Prylarna

  23:55
  Varför är prylar egentligen så viktiga för oss? Och vad är det som gör vissa prylar så speciella, som en del av dig själv? Gäst i programmet är k-märkta prylexperten Staffan Bengtsson.
 • 3. #3. Gisslan

  21:51
  Konsumtionskulturens tvingande logik kan liknas vid att vara gisslan. Hör programmets gäst, Slow Fashion-experten Jennie Johansson, berätta om remake, lånegarderob och andra sätt att frigöra sig.
 • 2. #2. Människan är materialistisk

  26:23
  Varför har man i nästan alla tider betraktat konsumtion som något dåligt? Och hur hänger borgerlighet, varuhus och prostitution ihop? Gäst i programmet är etnologen Rebecka Lennartsson.
 • 1. #1. Hasta la vista, Homo Economicus

  27:42
  Är du verkligen så rationell som du tror? Och varför döpte 3M tejp till Scotch? Gäst i programmet är Magnus Söderlund, professor i marknadsföring på Handelshögskolan i Stockholm.