Share

VastuullisuusPodcast

Ratkaisuja parempaan tulevaisuuteen

Vastuullisuudesta puhutaan nykyään vähän joka yhteydessä, mutta mitä se oikeastaan on, ja mitä se tarkoittaa? Onko olemassa sellaista asiaa kuin vastuullinen kuluttaminen? Ja jos, niin mitä se sitten on? Entä miltä meidä
Latest Episode5/28/2020

Jussi Mäkinen & Minna Jakosuo - Luonnon monimuotoisuus

Season 1, Ep. 11
Maapallon luonnon monimuotoisuus köyhtyy hälyttävällä vauhdilla. Selkärankaisten villieläinten määrä on vähentynyt keskimäärin 60 prosentilla vain reilun 40 vuoden aikana. Suomessa eliölajeista uhanalaisia on jo 11,9 prosenttia. Kolmannes maamme linnuista ja sammalista ovat uhanalaisia, samoin selkärankaisista eläimistämme. Yhden lajin katoaminen johtaa toiseen ekosysteemissä.Biodiversiteetin huonoon jamaan vaikuttaa ensisijaisesti ihmisen toiminta. Suuressa merkityksessä on muun muassa kaupungistuminen, ja luonnon raivaaminen pois ihmisen tieltä. Luonnon monimuotoisuudesta kanssamme on keskustelemassa ympäristöasiantuntija ja Ramboll Finlandin ryhmäpäällikkö Jussi Mäkinen, joka työkseen arvioi eri hankkeiden ympäristövaikutuksia ja niiden minimoimista, sekä eräopas, yksinvaeltaja, luonnon ystävä ja ilmastovouhottaja Minna Jakosuo, joka on mm. vaeltanut kuukauden yksin erämaassa, ja elää ja hengittää luontoa - ja näkee hyvin läheltä ja konkreettisesti sen muutokset.Minne on kadonneet yöpakkaset? Entä 65 % Afrikan leijonista? Ja onko sillä oikeastaan edes mitään merkitystä Suomen kannalta?"Joissain arvioissa on sanottu, että noin 20 prosenttia maapallon maapinta-alasta olisi riittävä taso, jotta se riittäisi ylläpitämään luonnon monimuotoisuutta. Etelä-Suomessa suojeltuja alueita on noin 2 %. Ollaan noin kymmenesosassa siitä, mikä arvioidaan riittäväksi tasoksi", kertoo Jussi Mäkinen.Tässä jaksossa VastuullisuusPodcastia käydään läpi missä jamassa tällä hetkellä ollaan, miten se näkyy, ja mitä voimme tehdä luonnon monimuotoisuuden osalta.
5/13/2020

Antero Vartia- Kompensointi ja päästösynnit

Season 1, Ep. 8
Kompensointia pidetään anekauppana ja viherpesuna. Ostetaanko sillä vain hyvä omatunto, jonka jälkeen voi jatkaa samaa mallia? Riittääkö oman elämän kompensoinniksi se, jos omistaa metsää? Miten kompensointi oikeastaan edes toimii?Kanssamme aiheesta on keskustelemassa voittoa tuottamattoman säätiön, Compensaten toimitusjohtaja ja perustaja Antero Vartia, joka on tunnettu myös muun muassa entisenä vihreiden poliitikkona ja Helsingin Löylyn rakennuttajana.Compensate joutui myös äskettäin poliisihallituksen hampaisiin. Mistä oikein oli kyse, ja onko Compensate toiminut lainopillisesti oikein? Entä miksi kompensointia ei voida tehdä vain valtion tasolla ja yksilötasolla vapaaehtoisesti, miksi Antero Vartia suosisi pakkotoimia sen osalta?"Tällä hetkellä ilmastopolitiikassa yksi suurimmista ongelmista on se, että meillä ei kunnianhimon taso riitä siellä alkuunkaan. Jos me nostetttaisiin sitä, me tehtäisiin paljon enemmän."Tästä ja paljon muusta, VastuullisuusPodcastin kahdeksannessa jaksossa:10:30 Mikä on hyvä kompensointijärjestelmä mikä ei?12:00 Miksi hiilinieluprojektit sijaitsevat muilla mantereilla?16:10 Suomen laki ja sen ongelmallisuus20:10 Toimiiko päästöjen hyvitys oikeasti, onko se anekauppaa vai saako sillä jotain konkreettista aikaiseksi?24:00 Millaiset kriteerit Compensatella on päästöhyvitysprojekteihin?31:10 Miksi päästöhyvitysten hinnat vaihtelee niin paljon eri palveluntarjoajien välillä ja miten niiden hinta muodostuu?39:10 Onko syytä miettiä vanhoja päästösyntejä ja jo aiheutettuja päästöjä?46:45 Onko hiilineutraali tai -negatiivinen maailma mahdollinen saavuttaa?