Recommended episode

 • Velkommen til "Valgkampsirkuset"

  02:08
  I Valgkampsirkuset dykker vi ned i de viktigste og mest minneverdige øyeblikkene fra amerikanske presidentvalg – i nyere tid. Hver episode forteller én historie, og tematikken følger valgkalenderen frem mot presidentvalget i 2024. Med Are Tågvold Flaten og en haug med gjester.

More episodes

View all episodes

 • 4. Super Tuesday: Valgdagen som skulle redde demokratene

  22:10
  Noen valgdager er mer spesielle enn andre, og siden 1988 har den såkalte "supertirsdagen" spilt en viktig rolle i nominasjonskampen. Men hvordan startet det, hvordan har valgdagen utviklet seg, og hva slags kandidater har vunnet frem?Du får som vanlig høre fra historiker og forfatter Hans Olav Lahlum. Vi har også med oss statsviteren Barbara Norrander, som har skrevet boka Super Tuesday: Regional Politics and Presidential Primaries. Vi har i tillegg snakket med statsviteren Josh Putnam, mannen bak Frontloading HQ, en nettside som dykker ned i det som finnes av detaljer rundt delegater, valgdatoer og valglovgivning.Valgkampsirkuset er en podkast fra AmerikanskPolitikk.no. Programleder og produsent: Are Tågvold Flaten. Musikk: Ingebrigt Håker Flaten.Vi hadde satt stor pris på om du tipser en venn eller kollega om podkasten, og legg gjerne igjen en anmeldelse om du liker den! Om du er på Instagram kan du følge @Valgkampsirkuset, der vi legger ut videoer fra hver episode.Støtter du oss via Patreon.com/ampol får du tilgang til Patreon-spesialer, tidlig tilgang til reklamefrie episoder av "Amerikansk politikk", samt AMPOL-merch i posten.
 • 3. Skitne triks i South Carolina

  26:21
  South Carolina er kjent for skitne triks og fantastisk BBQ. 2024-valgkampen har tidvis vært negativ, men den kan ikke måle seg mot det som skjedde i 2000. I den tredje episoden av Valgkampsirkuset tar vi turen sørover til South Carolina, som de siste tiårene har vært stolt av å arrangere det første primærvalget i sør. Vi tar som vanlig for oss historien og valgkamper som endret den, samt en av de mest kjente, skitne primærvalgkampene i amerikansk historie: John McCain mot George W. Bush i 2000. Det er bare å feste setebeltene og holde ungene for ørene.Du får som vanlig høre fra historiker og forfatter Hans Olav Lahlum. Vi har i tillegg fått med oss professoren og forfatteren H. Gibbs Knotts som har skrevet bok om primærvalgene i South Carolina. Vi får også høre fra den tidligere John McCain-rådgiveren Michael Dennehy.Valgkampsirkuset er en podkast fra AmerikanskPolitikk.no. Programleder og produsent: Are Tågvold Flaten. Musikk: Ingebrigt Håker Flaten.Følg oss gjerne på Instagram (@Valgkampsirkuset), der vi legger ut videoer fra hver episode. Vi hadde satt stor pris på om du tipser en venn eller kollega om podkasten, og legg også gjerne igjen en anmeldelse om du liker den!
 • 2. New Hampshire, stedet for comebacks og town halls

  27:21
  New Hampshire er kjent for politiske comebacks, town halls og uavhengige velgere. Delstaten har arrangert det første primærvalget i mer enn 100 år, men hvordan har Donald Trump endret det?  I den andre episoden av Valgkampsirkuset tar vi turen til New Hampshire, som hvert fjerde år arrangerer det første primærvalget. Vi tar for oss historien, valgkamper som endret den, samt et av tidenes comeback.Du får som vanlig høre fra historiker og forfatter Hans Olav Lahlum. Vi har i tillegg fått med oss forfatterne Fergus Cullen og Scott Conroy – som har skrevet hver sin bok om primærvalgene i New Hampshire. Vi får også høre fra en av de mange kandidatene som aldri slo igjennom i New Hampshire, nemlig den tidligere presidentkandidaten Jim Gilmore.Valgkampsirkuset er en podkast fra AmerikanskPolitikk.no. Programleder og produsent: Are Tågvold Flaten. Musikk: Ingebrigt Håker Flaten.Følg oss gjerne på Instagram (@Valgkampsirkuset), der vi legger ut videoer fra hver episode. Vi hadde satt stor pris på om du tipser en venn eller kollega om podkasten, og legg også gjerne igjen en anmeldelse om du liker podkasten.PS: Støtter du AmerikanskPolitikk.no via Patreon.com/ampol, får du tilgang til bonusmateriell og AMPOL-merch i posten. 
 • 1. Hva er det med Iowa?

  34:10
  Valgkampsirkuset starter i Iowa, men hvorfor ble det slik? Hvorfor trasker presidentkandidater fortsatt rundt i fotspor fra midten av 1970-tallet, og hvorfor er Donald Trump storfavoritt i 2024?I den første episoden av Valgkampsirkuset foretar vi et dypdykk i caucusvalget i Iowa. Vi tar for oss historien, valgkamper som endret den, samt et av de mest berømte taleøyeblikkene i amerikansk historie. Du får høre fra historiker og forfatter Hans Olav Lahlum, Iowa-legenden David Yepsen, meningsmålingsguruen Ann Selzer, tidligere guvernør og presidentkandidat Howard Dean, Iowa-senator Chuck Grassley, samt en rekke tidligere demokratiske presidentkandidater.Valgkampsirkuset er en podkast fra AmerikanskPolitikk.no. Programleder og produsent: Are Tågvold Flaten. Musikk: Ingebrigt Håker Flaten.Følg oss gjerne på Instagram (@Valgkampsirkuset), der vi legger ut videoer fra hver episode. Vi hadde satt stor pris på om du tipser en venn eller kollega om podkasten, og legg også gjerne igjen en anmeldelse om du likte denne episoden.PS: Støtter du AmerikanskPolitikk.no via Patreon.com/ampol, får du tilgang til bonusmateriell og AMPOL-merch i posten.