Share

cover art for 2. Rahasta pitäisi puhua enemmän. Nyt puhutaan!

Valeäidin nauhoitukset

2. Rahasta pitäisi puhua enemmän. Nyt puhutaan!

Season 1, Ep. 2

JAKSO 2 - Rahasta pitäisi puhua enemmän. Nyt puhutaan! Valeäidin nauhoitusten toisessa jaksossa sukelletaan Salamatkustaja-blogin Satu Rämön kanssa outoon tabuun. Rahaan. Miksi siitä on niin vaikea puhua? Miksi siitä pitäisi puhua enemmän? Paljonko me tienaamme ja mihin meitä ärsyttää tuhlata rahaa? Tarvitsevatko kaikki lapsilisää? Paljon kysymyksiä, joitain vastauksia ja vähän moloja.

More episodes

View all episodes

 • 12. 2. Kausi #12. Yksi matka hedelmöityshoidoista vanhemmaksi

  30:12
  Lapsia ei todellakaan hankita, sen kai jo kaikki tietää? Monessa perheessä lasta odotellaan paljon kauemmin kuin ajateltiin, ja joissain suuri toive ei pääse koskaan toteutumaan. Tässä jaksossa jututetaan äitiä, jonka tie vanhemmaksi oli pitkä, mutta lopulta onnistunut.Opin, minkälaista se on kun lasta "tehdään" kaikkia keinoja käyttäen; mitä tarkoittaa inseminaatio ja miksi joku voi olla kateellinen toisen keskenmenosta. Kauden viimeisen jakson myötä haluan lähettää lämpimät terveiset kaikille, jotka kantavat tahattoman lapsettomuuden surua.
 • 11. 2. Kausi #11. Uskaltaako lapsen päästää nettiin kun on itse nähnyt sen huonoimpia puolia?

  35:51
  Simppeli Sormiruokakeittiön perustaja Marjutin kännykkään tulee vihapuhetta, koska on jonkun mielestä kirjoittanut väärin sormiruokailusta. Marjut on joutunut kohtaamaan netin pimeää puolta omassa some-työssään ihan riittävästi. Ikävää kommentointia, henkilökohtaisia loukkauksia - ja jopa yksi rikosilmoitukseen asti yltänyt tapaus. Siis sormiruokailun takia. Enkä minäkään aina pelkkiä mukavia kommentteja saa. Keskustelimme studiossa kokemistamme nihkeyksistä ja mitä ne isommassa kuvassa tarkoittavat: uskallammeko päästää lapsiamme nettiin kun olemme nähneet sen nurjan puolen? Spoiler alert, kyllä uskallamme. Mutta se vaatii hirveästi kasvatusta ja tukea. 
 • 10. 2. Kausi #10. Lapset kertovat totuuden perheestä

  34:45
  Kuka syö salaa sirkusaakkosia, miksi vessassa käyminen on niin tylsää ja mitähän se Pikku-Kalle sanoi rehtorin kansliassa?Kauden tärkeimmät vieraat Stella (8) ja Otso (9) paljastavat kaikki totuudet perheestä. Jaksossa paljastetaan myös mihin lapsilla menee hermot! Nyt äidit ja isät kuulolle, tältä teidän elämänne oikeasti näyttää!
 • 9. 2. Kausi #9. Elämää erityisyyden kanssa

  24:26
  Toiset meistä ovat vielä hieman muita erityisempiä; näyttää erilaiselta tai käsittelee tunteitaan muista poiketen. Sampo on eskari-ikäinen poika, joka on opetellut mekaanisesti oikeat ilmeet eri tunnetiloihin ja tarvitsee millintarkasti suorat saumat sukkiinsa. Sampo elää hyvää elämäää autismin kirjon piirteiden kanssa.Jaksossa Sampon äiti Linda eli Lindusius (http://lyckansost.blogspot.fi) kuvailee, mitä elämä erityislapsen kanssa on. Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon ja mikä pelottaa eniten? Ja ennen kaikkea: kuinka upeaa on kun elämässä on uusia sävyjä ja näkökulmia.Tärkeä lisätieto jakson keskusteluihin liittyen:Sampolla ei ole Asperger-diagnoosia, mutta vanhemmat ovat todenneet että Sampolla on vahvoja Asperger-piirteitä. Sampolla on myös piirteitä jotka eivät Aspergeriin suoraan istu. On kuitenkin helpompaa käsitellä erityispiirteitä diagnoosiin liittyvien mielikuvien avulla, joten puhumme jaksossa diagnoosista, kuten Sampon perheessäkin puhutaan.
 • 8. 2. Kausi #8. Hanna G:lle kaksosetkin on helppo nakki!

  27:36
  Hanna Gullichsen - Hanna G - on bosslady. On oma kustantamo, suosittu blogi, kivoja dinnereitä ja yksi ohimennen opiskeltu kokin tutkinto. Kaikki mihin Hanna tarttuu vain hoituu ja onnistuu! Entäs kun bosslady saa kaksoset? Spoiler alert: myös se menee helposti. Hyvällä tuurilla, tukevalla verkostolla, vahvalla "misaamisella", saumattomalla tiimityöllä ja hyvällä boogiella Hanna ja miehensä Joonas ovat tehneet kaksosten saamisesta todella helpon näköistä.Jaksossa muistellaan tuplaraskautta, kerrataan nerokkaimmat kikat ja pahimmat mokat (eli tasan yksi jonka Hanna sattui muistamaan) ja pohditaan kannattaako aamukahvin puuttuvasta maidosta stressata (ei, ei ehdi).Hanna ja perheensä elämää voi seurata osoitteesta www.hannag.fi ja Instasta - sekä Hannan ja Joonaksen omasta podcastista!
 • 7. 2. Kausi #7. Tekstiviestejä taivaaseen - kun lapsi kohtaa kuoleman

  24:39
  Kuinka kertoisit kolmevuotiaalle että hänen isänsä on juuri kuollut? Minäkään en tiedä. Eikä tiennyt Ainokaan, ennen kuin tilanne tuli pyytämättä eteen.Kuolema on vaikea asia meille kaikille. On vaikea hyväksyä että läheinen on pois, ja vielä vaikeampaa tilanne on silloin kun mukana on pieniä lapsia. Jaksossa muistellaan vaikeita, absurdeja ja jopa hauskojakin tilanteita neljän vuoden takaa, kun Ainon perhe koki suuren menetyksen.Omien kokemustensa ja muiden tueksi Aino työstää nyt surutyökirjaa lapsille ja aikuisille. Surunaama on yhteisöllinen projekti, johon kaikki voivat osallistua. Katso www.surunaama.fi lisätietoja varten.
 • 6. 2. Kausi #6. Pitkän parisuhteen salaisuus by Laura ja Päivi

  32:51
  Toistakymmentä vuotta kestävät parisuhteet. Kuinka se tehdään ja mikä pitää pitkää suhdetta yllä ja hyvänä?Mamma Rimpuilee -Laura sekä Nakit ja Mutsi -Päivi lataavat tiskiin kaikki oppinsa jo yli vuosikymmenen kestäneistä parisuhteistaan kun pureudumme kolmisin arkijyystöön. Nyt korvat hörölle naiset, kovaa vinkkiä tarjolla! Tai ainakin naurut! 
 • 5. 2. Kausi #5. Kiusaaminen koulussa ja tarhassa: opet äänessä

  30:53
  Kiusaaminen, tuo kaikkien vanhempien pelko.Mitä tapahtuu kun lapsi menee tarhaan, hetikö siltä viedään lelu kädestä ja tönäistään kumoon? Entä koulussa, siellähän se pieni vasta yksin onkin! Vanhempana voi tuntua että kiusaaminen on asia, johon emme voi juurikaan vaikuttaa ja joka voi sattua kenen kohdalle vain, kamalin seurauksin. Studiossa on kaksi opettajaa kertomassa kaiken mitä he tietävät kiusaamisesta, lopputuloksena on ainakin Valeäidille suuri helpotus.Ei se olekaan niin kovin yleistä ja sille voikin tehdä paljon! Jes!
 • 4. 2. Kausi #4. Tuhat tarinaa synnytyksestä: kätilö kertoo!

  44:07
  Joskus vauva syntyy pikkuhousuihin, joskus synnyttäjä ei tiennyt edes olevansa raskaana ja joskus synnyttäjälle iskee oksennustauti kesken kaiken (jep, minä). Synnyttäminen on joka kerta ainutlaatuinen, ihmeellinen asia. Mitä kaikkea siinä sitten oikeasti tapahtuu? Jaksossa on vieraana erittäin kokenut kätilö ja viiden lapsen äiti Heli, joka kertoo kaiken synnytyssalista ammattilaisen näkökulmasta ja vastaa hölmöihinkin kysymyksiin. Niitähän riitti!