Share

cover art for 1: 17.mai

Vaffel

1: 17.mai

Season 1, Ep. 1

Hvordan er det å feire 17. mai i utlandet? Hva gjør gravlaks til ett av våre viktigste bidrag til verdensgastronomien, og hvordan lager du det? Og hva er egentlig den norske grunnlovsdesserten?


Dette, og mye mer, snakker vi om i den aller første episoden av Vaffel!

More episodes

View all episodes

 • 12. Julestemning i Oslo og Istanbul

  39:43
  Når vi skriver første søndag i advent, er mange i full gang med juleforberedelsene. Andre tar det helt med ro enda en stund til. Den neste drøye halvtimen skal handle om all den gode maten som virkelig får Maj-Britt og meg i julestemning i ukene frem mot den store dagen i desember.Nyhetsbrev: vaffel.substack.comDu finner lenker til oppskriftene vi snakket om – og enda litt mer inspirasjon rundt å lage middag for én – i nyhetsbrevet vårt. Det finner du på vaffel.substack.com. Melder du deg på når du er innom, får du det i innboksen din hver søndag morgen når vi legger ut nye episoder.
 • 11. Mat for en

  41:26
  Når vi nå igjen skal bevege oss mindre enn før, blir det flere middager hjemme. For mange, helt alene.Både Maj-Britt og Vidar har i perioder av livet laget middag for én de fleste dager i uka. I løpet av denne drøye halvtimen deler vi rettene vi ofte vender tilbake til når vi bare har oss selv til bords, om vi nå skal kose oss, eller vi egentlig ikke orker å lage middag i det hele tatt.Nyhetsbrev: vaffel.substack.comDu finner lenker til oppskriftene vi snakket om – og enda litt mer inspirasjon rundt å lage middag for én – i nyhetsbrevet vårt. Det finner du på vaffel.substack.com. Melder du deg på når du er innom, får du det i innboksen din hver søndag morgen når vi legger ut nye episoder.
 • 10. Høstlige mathøytider

  46:19
  I november skjer det mye på den andre siden av dammen. Fra Halloween via et presidentvalg som tapetserer nyhetsbildet til den store kulinariske amerikanske høytiden: Thanksgiving.Men det finnes også mange litt mindre kjente mathøytider mellom sommer og jul. For hva er egentlig Mortensgås? Og hva slags festrett er kommet rett ut av Noahs ark?Vi har historiene bak, de gode oppskriftene og masse inspirasjon i denne episoden om høstlige mathøytider.NYHETSBREV: vaffel.substack.comI nyhetsbrevet vårt får du oppskrifter og ekstra inspirasjon knyttet til ukas tema. Denne uken kan du lese om Vidars amerikanske historie, som ansatt i et amerikansk selskap under finanskrisen. Også får du Maj-Britts oppskrift på gresskarpai og stekt and, og Vidars oppskrift på tyrkisk lammegryte. Blant annet. Nyhetsbrevet finner du på vaffel.substack.com, og melder du deg på når du er innom, får du det i innboksen din hver søndag morra når vi legger ut nye episoder.
 • 9. Kosemat

  41:21
  Finnes det noe bedre her i verden enn å kose seg med akkurat den maten du har lyst på? I denne episoden av Vaffel skal det handle om maten vi lager når vi kaster alle hemninger om sunnhet og balanse overbord, og hengir oss til grådighet på akkurat det vi har lyst på. Kosemat, med andre ord!I nyhetsbrevet vårt får du oppskrifter og ekstra inspirasjon knyttet til ukas tema. Du finner det på vaffel.substack.com. Melder du deg på når du er innom, får du det i innboksen din hver søndag morgen når vi legger ut nye episoder.
 • 8. I kjøkkenskuffer og skap

  52:59
  Hvor har egentlig matfolk i skuffer og skap på kjøkkenet? Renner det over med spesialutstyr, eller holder vi oss til det mest grunnleggende? I dag tar vi en prat om kjøkkenutstyret som vi ikke klarer oss uten, hva vi ser etter når vi kjøper det mest vanlig av utstyr – og hva det er som støver ned bakerst inne hjørneskapet og når sant skal sies ingen husker sist ble brukt.Blant utstyret vi er innom, er pastamaskin, elektroniske kjøkkenmaskiner, gryter og stekepanner, kniver og skjærefjøler.I nyhetsbrevet vårt får du ekstra inspirasjon og oppskrifter knyttet til ukas tema. Du kan lese det på nett på vaffel.substack.com, men aller best er det å melde deg på, så dukker det opp i innboksen din hver gang vi legger ut nye episoder.
 • 7. Belgfrukter: Fra traust til eksotisk

  39:54
  Med en gang vi kjem innpå temaet bønner og kikerter, dukker de samme spørsmålene opp: Blir det ikke veldig mye luft i magen? Hvor lenge må de bløtlegges og kokes? Er det sånn at de aldri blir myke om du salter kokevannet? Og er det ikke noe greier som heter lektiner inne i bildet, og som vi må være forsiktige med?I denne episoden av Vaffel tar vi for oss myter, grunnleggende tips og triks og – ikke minst – deilig retter du kan lage med belgfrukter.Ble du inspirert til å prøve noen av oppskriftene vi snakket om, eller bare vil ha mer inspirasjon, finner du det i nyhetsbrevet vårt på vaffel.substack.com. Meld deg gjerne på når du er innom, så får du nyhetsbrevet i innboksen din hver gang vi legger ut nye episoder.
 • 6. Høstprat om ålreite dyr

  34:13
  Norsk lam er i verdensklasse, og det er akkurat nå du får tak i det aller beste lammekjøttet. I denne episoden snakker vi om fårikål, lammestek, lammegryter – og noen mindre kjente eller nye vrier på retter med lam.Vil du utnytte en av høstens aller beste råvarer til det fulle, finner du oppskriftene vi snakket om i nyhetsbrevet vårt. Det kan du lese på https://vaffel.substack.com. Meld deg gjerne på når du er innom, så sender vi det til innboksen din hver gang vi legger ut nye episoder.
 • 5. Kanelsnurrer, skoleboller og streuselkuchen

  48:38
  Kanelsnurrer. Rosinboller. Prinsessekake. Stollen. Hvetefletter. Babka. Skoleboller. Fastelavensboller. Finnes det noe bedre enn søt gjærbakst? Hva er triksene som gjør den ekstra god, luftig eller lettvint? Det vi skal vi finne ut av i ukas episode av Vaffel.Med på laget denne gang har vi fått med oss Ina-Janine Johnsen fra bloggen Mat på bordet. Ina har gjennom over et tiår inspirert oss alle til herlig hverdagsmat og – ikke minst – herlig bakst på bloggen Mat på bordet og intet mindre enn fire kokebøker.Fikk du lyst til å løpe på kjøkkenet og lage noe godt til søndagskaffen, finner du noen av oppskriftene vi snakket om i nyhetsbrevet vårt på https://vaffel.substack.com. Meld deg på når du er innom, så sender vi deg nyhetsbrev hver gang vi legger ut nye episoder.Ina finner du på https://matpaabordet.no.
 • 4. Restemat til glede og besvær

  35:20
  Med matlaging kommer også det uunngåelige. Rester. Hvordan gir vi middagsrestene nytt liv? Og er matfolk flinkere til å unngå å kaste mat enn andre? Vi tar praten om hva vi gjør med sausrester, den siste biten av paprikaen i grønnsaksskuffen og hvordan vi planlegger innkjøp og menyer, så kan du selv bedømme innsatsen vår etter den her episoden om restemat.Fikk du lyst til å prøve noen av rettene vi snakket om, finner du oppskriftene i nyhetsbrevet vårt. Det ligger på https://vaffel.substack.com. Meld deg på når du er innom, så sender vi deg nyhetsbrev hver gang vi legger ut nye episoder.Nyhetsbrev: https://vaffel.substack.com