Share

cover art for 36. Räcker den svenska klimatpolitiken för att nå målen?

Vad Vi Vet idag

36. Räcker den svenska klimatpolitiken för att nå målen?

Ep. 36

Sveriges och EU:s klimatmål är en fråga om rättvisa. Rika länder som Sverige ska nå klimatmålen snabbare än utvecklingsländerna, det säger Johan Kuylenstierna som är ordförande för Klimatpolitiska rådet. Problemet är bara att med den här takten kommer Sverige inte att klara av sina klimatmål. Trots alla utmaningar tror Kuylenstierna ändå att det finns hopp.


Fördjupning

Du kan höra en längre intervju med Johan Kuylenstierna i avsnitt 90 av Vad Vi Vets podd “Perspektiv” som du också hittar här i din poddapp.

More episodes

View all episodes

  • 98. 98. Varför passar ostron och champagne så bra ihop?

    06:18
    Ostron och champagne är ett givet par, men vad är det som gör att just den här kombinationen passar så bra ihop? Matjournalisten Kenneth Nars berättar att vin och mat som kommer från samma områden ofta passar ihop, men att ostron inte nödvändigtvis måste paras med champagne eller annat bubbel, det går lika bra med vit vin eller till och med alkoholfria drycker. Hör honom berätta mer om vad du ska tänka på!
  • 97. 97. Ska man ha dåligt samvete för att ungarna har skärm i mellandagarna?

    04:06
    I mellandagarna finns det extra mycket tid för lek och för skärmtid. Som förälder är det lätt att få dåligt samvete för att barnen sitter still och stirrar ner i en skärm. Men är det verkligen så farligt om barnen också rör på sig under dagen? Lyssna på vad Karin Nygårds, lärare och digitalexpert har att säga.
  • 96. 96. Varför är så många unga män kritiska till jämställdhet?

    04:51
    Sverige anses generellt vara ett jämställt land, men hur ser unga män idag på kvinnors lika rättigheter? Gefjon Off  är doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, hon säger att unga män idag är mer kritiska till jämställdhet än äldre. I en stor studie som hon gjort tillsammans med Nicholas Charron och Amy Alexander har de funnit att yngre män, speciellt de som ännu inte etablerat sig på arbetsmarknaden, känner av konkurrensen från kvinnor. Detta leder till att de känner sig hotade av ökade rättigheter för kvinnor. Lyssna för att höra mer.
  • Lucka 24 - Vad kännetecknar en bra snapsvisa?

    05:30
    Få saker är så svenska som snapsvisan. Vad beror det på? Hasse Nilsson i Växjö har tävlat i SM i nyskrivna snapsvisor vid ett flertal tillfällen och har två år i rad tagit hem titeln "Årets svenska mästare". Han avslöjar att en av de viktigaste egenskaperna hos snapsvisan är igenkänningen, rimmet och att den är fyndig. Det måste inte alls vara svårt att få ihop en bra visa.
  • Lucka 23 - Varför har robotsamtal blivit så vanligt?

    03:56
    Det blir allt vanligare att vi blir uppringda av robotar. Men vad är grejen med "robocalls"? Andreas Frid är kommunikationschef på TrueCaller, ett av många företag som specialiserat sig på att hindra fejkade samtal att nå dig. Han säger att robotsamtal är en miljardindustri och att inte alla, men de flesta, är ute efter att lura pengar av dig. Lyckligtvis finns några enkla saker du kan göra för att skydda sig själv.
  • Lucka 22 - Hur skriver man ett säljande cv?

    05:29
    Att söka jobb är något de flesta av oss gör någon gång i livet. Men hur skriver man ett CV som ser till att man får tjänsten man önskar? Viktoria Frelén är coach och karriärutvecklare, hon säger att det viktigaste är att inte använda ett cv för alla utan att anpassa det efter jobbet du söker. Lyssna för att få konkreta råd inför nästa gång funderar på att byta jobb.
  • Lucka 21 - Hur undviker man konflikter under julfirandet med släkten?

    03:27
    Att vi börjar bråka med varandra inför julen hör inte till ovanligheterna. Men kan vi förhindra det? Maria Sundblom- Lindberg är psykoterapeut och präst, hon säger att en orsak till konflikter runt högtider och gemensamma semestrar beror på förväntningar och brist på kommunikation. Lyssna på hennes bästa råd kring hur du undviker en bråkig jul.
  • Lucka 20 - Ska hög- och lågpresterande elever gå i samma klass?

    04:30
    Svenska skolor blir allt mer segregerade och det påverkar eleverna. Skillnaden mellan låg- och högpresterande elever i Sverige ökar hela tre gånger mer än i andra OECD-länder. Linnéa Plöen Castrud på Lärarförbundet förklarar att lågpresterande och högpresterande elever oftast går på helt olika skolor. Lyssna på hur det påverkar eleverna  - det är inte som du tror.
  • Lucka 19 - Hur sätter man pris på en produkt?

    05:14
    Att skapa en produkt och driva ett företag är en sak, men hur sätter man rätt priser? Maria Österåker är ekonomie doktor från Svenska Handelshögskolan i Finland och konstaterar att prissättning handlar om tre element: logik, magi och psykologi. En liten prishöjning gör kanske inte så stor skillnad för kunden, men kan i längden vara en stor pott för dig. Lyssna för tips på hur du ska tänka.FördjupningDu kan höra en längre intervju med Maria Österåker i avsnitt 26 av Vad Vi Vets företagarpodd “Nästa steg” som du också hittar här i din poddapp.