Share
Vad ska vi tycka?
Var går gränsen?
Season 1, Ep. 3
•
Hur hänger sexuella och reproduktiva rättigheter samman med makt? Vi har bjudit in Hanna Öfors från Funktionsrätt Sverige, Anders Schröder från RFSU, Kim Steimle Rasmussen från den danska organisationenSeksualvejlederuddannelsen och forskaren Julia Bahner från Socialhögskolan i Lund för att ge några olika vinklar på på sex och makt ur ett funktionsrättsperspektiv.
Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är en ideell organisation för sexualupplysning och sexualpolitik, som har funnits sedan 1933. Genom kunskap, engagemang och påverkan bidrar RFSU till en värld där alla människor är fria att bestämma över och njuta av sin kropp och sin sexualitet. I den här podden får du följa med i arbetet att ta fram ett nytt idéprogram!
More episodes
View all episodes
1. Vad ska vi med ett idéprogram till?
30:01||Season 1, Ep. 1Vad ska RFSU med ett idéprogram till? Det här avsnittet handlar om syftet med ett idéprogram och varför RFSU:s gamla idéprogram har spelat ut sin roll.Hör RFSU:s förbundsordförande Hans Linde, Lena Lennerhed som är professor i idéhistoria och tidigare förbundsordförande i RFSU samt Mattias Hjelmberg från Riksidrottsförbundet.2. Vem ska upplysas?
34:32||Season 1, Ep. 2Vem ska upplysas? Om sexualupplysningens kraft och begränsningar, kunskap som makt, och vad kunskap är för RFSU.I podden hör du Jessica Djäken, projektledare för sexualupplysning på RFSU, Marco Vega och Annie Boroian som båda jobbar som sexualupplysare för RFSU. Med är också Hanna Cinthio som är forskare inom socialt arbete och som jobbat mycket med hedersrelaterade frågor samt Mona Nechma som jobbar med LSU:s antirasistiska arbete men som har en bakgrund inom folkbildningen.4. Vem skriker och vem tystas?
36:53||Season 1, Ep. 4Den växer, mobiliserar och har tillgång till mycket pengar. Vi pratar om rörelsen som allt mer inskränker utrymmet för oss organisationer som jobbar för sexuella och reproduktiva rättigheter och HBTQI-frågor. Aktivister utsätts för hat och hot. Hur jobbar vi bäst i denna verklighet? Och hur skapar vi samtidigt utrymme internt för kritiska röster och nya perpektiv? Åsa Eriksson jobbar på RFSU:s internationella enhet och har pratat med Linda Wanjiru Kroeger från organisationen Kelin i Kenya, Eimear Sparks från IPPF och Demet Ergun från Fatta! Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är en ideell organisation för sexualupplysning och sexualpolitik, som har funnits sedan 1933. Genom kunskap, engagemang och påverkan bidrar RFSU till en värld där alla människor är fria att bestämma över och njuta av sin kropp och sin sexualitet. I den här podden får du följa m5. Vilka kroppar räknas?
30:48||Season 1, Ep. 5Du hör Anna Sundell, Catharina Lundgren-Id och Salar Shalmashi som alla jobbar på RFSU-kliniken i Stockholm. RFSU kliniken ska flytta till nya lokaler, hur planerar man för en mottagning där alla ska känna sig välkomna?Du hör också Alexis McGill från Planned Parenthood USA och Victoria Kawesa från Afrosvenskarnas Riksorganisation om hur vithetsnormen skapar en ojämlik vård.Programledare för avsnittet är barnmorskan och RFSU styrelseledamoten Charlotte Drugge.6. Vem bryr sig om sex när isarna smälter?
33:27||Season 1, Ep. 6Hur ser länkarna mellan vår tids största utmaning – klimatförändringen och sexuella och reproduktiva rättigheter ut? Hur behöver vi på RFSU uppdatera vår syn på människan, planeten och samhället? För att hjälpa oss tänka och orientera oss i en fråga som berör oss alla har vi bjudit in en panel med stor erfarenhet och kunskap kring frågorna. I avsnittet hör du:Sara Österlund, Senior Policy Adviser Sexual and Reproductive Health and Rights på RFSU.Sinara Gumieri, Researcher and a legal advisor på FòsFeminista, Brasilien.Martina Nee, Equality and Inclusion Advisor på Water Aid