Share

Utsiktspodden

Viktiga samtal om igår, idag och imorgon


Latest episode

 • 1. Världsbilder

  47:49
  Vi är tillbaka efter ett alldeles för långt uppehåll. Nu drar vi igång säsong tre och vi öppnar med världsbilder. Det finns olika sätt att uppfatta världen omkring oss. Som skapat av en allsmäktig gud eller genom evolution. Hur mycket kan slumpen spela in och hur relaterar man sig själv till det absurda. Vi avslutar med att prata om döden och hur livet får sina färger och värde av döden. Utsiktspodden kommer under säsong tre vara ett utforskande samtal mellan Ingemar och Linus om olika ämnen. Vi skall våra utmana utan att behöva provocera. Vi vill väcka tanken utan att vilja påverka. Diskussioner som kan så frön och tankar som kan få leva vidare hos lyssnaren. Vi börjar här och nu med första avsnittet som handlar om världsbilder.

More episodes

View all episodes

 • 9. Rädsla

  58:25
  Vi har alla en personlig relation med rädsla. Vi har mött den ofta i våra liv. Vissa hävdar att den faktiskt styr våra liv och alla våra handlingar, och ändå har vi inte alltid insikterna och kontrollen som krävs för att kunna tygla den. Vad kan vi säga om rädslan egentligen? Vad vet vi om den? Från det biologiska till det psykologiska. Från barndomen och filmerna till vuxenlivet där vi fortfarande ibland måste tillåta ett mörkt rum att vara obehagligt. Rädsla finns med oss, både aktivt och passivt och vi måste alla bygga våra alldeles egna verktyg för att kunna hantera den.
 • 8. Pronomen och generationer

  48:44
  -"Pappa, du kan inte säga så. Världen är så lättkränkt". Det var någon som min dotter sade till mig vid middagsbordet för någon vecka sedan, och jag försökte inte ens vara elak eller missunnsam. Jag trampade fel i en för mig komplex värld av könsneutralitet och pronomen som måste vara både detaljerade och korrekta. Jag vill möta människor i deras önskan om att få välja sin identitet, men jag är rädd för att göra misstag i en värld som ibland inte är förlåtande.Det här specialavsnittet är ett samtal mellan far och dotter. Jag, en pappa som snart fyller femtio och min dotter som befinner sig i en komplex tonårsvärld. Två generationer som möts i samtal över något som förändrats så radikalt under de senaste decennierna. Han, Hon, Hen, Bigender, HBTQ, Födslokön, Intersexuell och Demisexuell. Vi försöker blicka ut över en ny och stor kontinent av begrepp som alla behövs och möjligör individuell frihet men som ibland kan upplevas som minerad mark för en outbildad och ofärstående äldre generation.För att kunna lära mig måste jag först visa min sårbarhet.Att jag inte alltid förstår. Att min generation har mycket att lära oss av den yngre.Att jag bär på tankar som ingen kanske kan, vill eller vågar svara på.
 • 7. Självhjälp

  01:01:14
  I det här avsnittet tar vi upp fenomenet självhjälp. Allt från logiska och bästsäljande böcker om hur man hittar lyckan, löser kriser och blir en bättre partner till mer alternativa metoder som finns under samlingsnamnet New age. Det är svårt att närma sig vissa av dessa med logik och förnuft, utan kräver i vissa fall tro, övertygelse, nyfikenhet eller allt på en gång. Vad är det som gör att människor, speciellt under senare delen av 1900-talet i ökande omfattning dras till detta? Varför ökar försäljningen av självhjälpsböcker och är jag trångsynt om jag inte tror på att det går att skicka energier till någon långt bort? Det är ingen överraskning att vi inte hittar så många svar på alla de frågorna som finns kring detta, men diskussionerna på vägen är behållningen. Resan är målet.
 • 6. Filterbubblor och Metaverse

  01:10:57
  Vi måste filtrera våra intryck i olika stora portioner. En del människor kan konsumera ett konstant flöde av nyheter i kristider medans andra måste titta bort, välja bort och aktivt söka efter andra intryck. Idag får vi själva skapa dessa "filterbubblor" genom aktiva handlingar. I morgondagen har vi andra sorters filter att ha hänsyn till. Det handlar om hur vi kommer att bli en del av Metaverse - denna hypade och och omtalade kommande revolution.Om du tror att du inte kommer bli påverkad av Metaverse så tror du nog fel. Lite klumpigt sagt kan det sägas att "Metaverse" är nästa version av Internet". Det stämmer bara till en viss del. Revolutionen kommer nästan vara lika stor, men det finns också mycket som skiljer. Den kommer förändra sättet vi umgås på och formerna för hur och var vi arbetar. Den kommer att skapa en ny form av ekonomi och behov. Den kommer ställa till stora problem för både lagefterlevnad och den personliga integriteten. Om du fortfarande inte riktigt förstår vad Metaverse försöker bli så kan det här podd-avsnittet vara en bra början. Vi börjar från början. I en grotta för mycket länge sedan och en vision om när drömvärlden flyter ihop med den verkliga världen, och alldeles strax sägs det att vi är där. Åtminstone om vi skall lyssna på Micsosoft, Apple, Facebook, Adobe, IBM, Epic, Huawei, Samsung, Philips, och ja - alla andra stora leverantörer som kraftsamlar för att bygga om vår värld. När verkligheten möter det virtuella. Överallt. 
 • 5. Storytelling

  01:19:38
  Storytelling är mer än ett verb som på engelska betyder att berätta en historia. Det har blivit ett koncept som kan vävas in i all mänsklig kommunikation där det då blir ett verktyg för påverkan. Ibland en omedveten sådan på grund av det som inom psykologin kallas narrativ transport. I det här avsnittet möter vi Alexandra Kambler som länge har vandrat med "storytelling" och har utforskat historieberättaren som bor i alla oss människor. Likt de tidigare avsnitten i den här säsongen sitter även Linus Lyckehult med oss i studion och bjuder på sina klarsynta reflektioner.Är storytelling något bra? På vilket sätt kan storytelling användas till någons fördel och någon annans olycka? Finns det skäl till att vara vaksam och varför har det blivit en sådan stor grej i dagens digitala samtid?
 • 4. Dopamin, beslut och vikten av skapande

  01:07:36
  Vi lever i en värld där vi får allt svårare att behålla fokus och koncentration. Vi omges nästan konstant av en storm av impulser som vill fånga din uppmärksamhet. Detta påverkar oss genom dopamin, stress och slutligen vår förmåga att ta bra beslut.Är kanske kreativitet något vi kommer att offra på vägen mot dessa ständiga kickar som hjälper oss att hålla uppmärksamheten? Jag och Linus ger oss in i ett samtal om hormoner, "attention span", "ego depletion" och många andra moderna fenomen som kanske kan tillskrivas den digitala ålderns nackdelar. Som vanligt så lyckas vi färdas mellan pingis och döden på rekordtid i vårt försök att väcka tankar om livet vi lever och hur vi lever det.