Share

cover art for Hva vil det si å være black?

Utlendingsnemnda

Hva vil det si å være black?

Season 1, Ep. 15

I denne episoden av Utlendingsnemnda tar Jules Akvama opp et tema han har tenkt på siden han var liten; "Hva vil det si å være "black"? Hvilke faktorer er det som avgjør det? Dette diskuterer han med nemnda, som denne gangen består av Kevin Leander Fiabema, Haddy Ceesay og Ida Evita de Leon. Kjør debatt!


Episoden er dedikert til årets tema for Black History Month Norway 2022, som er "representativ historieformidling og kulturarv".


For mer info om årets program: https://www.blackhistorymonthnorway.no/


Denne episoden er produsert med støtte fra Fritt Ord, og OMOD.

More episodes

View all episodes

  • 2. Fem år med Black History Month Norway m/ dr. Michelle Tisdel & Teresa Cissé

    01:06:23||Season 2, Ep. 2
    Nå har det gått fem år siden Black History Month Norway ble gjennomført for første gang, og grunnlegger Ida Evita de Leon har derfor invitert dr. Michelle Tisdel og Teresa Cissé for å snakke om reisen til og veien videre. Dette ble også en sårbar og ærlig prat om hva det koster å stå på barrikadene for det man tror på, og hvor lenge man kan holde på som aktivist. Black History Month Norway er en årlig kulturfestival i oktober med fokus på den norsk-afrikanske diasporaens historie, kunst og kultur. Tiltaket er også et bidrag inn i FNs 10 år for personer med afrikansk opphav. I Norge ble arrangementet første gang gjennomført i 2019, etter initiativ fra Ida Evita Thorstensen de Leon. de Leon og dr. Tony Sandset har fra starten ledet samarbeidsprosjektet, som er et av diskrimineringstiltakene til Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD). Målet er dels å synliggjøre norsk-afrikanere og løfte fram forbilder, dels å spore opp, samle inn og bevare kilder til norsk-afrikansk kunst, kultur og historie.Denne episoden er produsert med støtte fra Fritt Ord, og OMOD.
  • 1. Den flerkulturelle stemmen m/ Omar Gamal & Arham Saeed

    59:01||Season 2, Ep. 1
    I Oslo er det folk med innvandrerbakgrunn som kan avgjøre om det blir blått eller rødgrønt etter kommunevalget 11. september. Meningsmålinger viser at det er dødt løp mellom de rødgrønne og de blå i landets hovedstad. Det kan i verste fall stå om 100 stemmer, og derfor er det ekstra viktig for politikerne i hovedstaden å sanke "flerkulturelle stemmer" da dette er en gruppe med lav deltagelse. Men hvorfor er den lav? Ukens panel bestående av Jasmin, Kevin + artist Arham Saeed og SVs ordførerkandidat i Oslo Omar Samy Gamal, som tar for seg årets valg, den lave valgdeltagelsen blant minoriteter, og hvor viktig det eventuelt er å stemme. Denne episoden er produsert med støtte fra Fritt Ord, og OMOD.
  • 26. Utenforskap & kriminalitet m/ Ghulam Abbas & Belizio

    01:25:04||Season 1, Ep. 26
    Vi avslutter sesong 1 av Utlendingsnemnda med en prat om utenforskap og kriminalitet, og for å snakke om dette viktige temaet har Marius og Jules invitert:Ghulam Abbas, som var leder av den såkalte B-gjengen. Han ble i 2009 dømt til fengsel for organisert kriminalitet. Etter endt soning har Abbas fått livet på rett kjøl. Han jobber som miljøarbeider, går på sosionomstudiet og holder foredrag med bakgrunn i sine egne erfaringer. Abbas er for tiden aktuell med boken "Gudfaren - Om B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverdenen".Emil Cabral Hortman aka Belizio, som i tillegg til å være artist og skuespiller var medlem av den beryktede Barnevernsbanden, som i 2010 sto for norgeshistoriens kanskje største krim- og ransbølge. I Kristiansand begikk ungdommene på 13-15-åringer over 1000 lovbrudd på få måneder, etter hvert bevæpna med balltre, kniver og pistoler. Gjengen hadde én ting til felles: Alle var under barnevernets omsorg.Hvordan hindrer man at unge menn havner utenfor? Hva kan skolen, barnevernet, politiet, politikerne og media gjøre? Vi tar praten.
  • 25. Navigere Hvite Rom m/ Sara Flaaen Licius

    58:39||Season 1, Ep. 25
    I ukens episode har Kevin, Jasmin og Jules invitert modellen Sara Flaaen Licius til en samtale om å navigere hovedsakelig «white spaces», med fokus på Sara sin oppvekst i Tromsø og og livet som student, journalist og modell.Denne episoden er produsert med støtte fra Fritt Ord, og OMOD.
  • 24. Identitetspolitikk m/ Danby Choi

    01:07:08||Season 1, Ep. 24
    I årets første episode har Kevin, Marius og Jasmin invitert Danby Choi, som er redaktør for kulturavisen Subjekt, til en samtale om hans liberale verdier og vokale motstand av identitetspolitikk. Hvilken rolle har identitet i våre liv og har det en rolle i politikken? Hva er nemnda sine definisjoner og forståelser av tema-begrepene?Denne episoden er produsert med støtte fra Fritt Ord, og OMOD.
  • 23. Mental helse & Daddy Issues m/ Yasir Moa

    01:12:00||Season 1, Ep. 23
    I årets siste utgave av Utlendingsnemnda har Jules tatt med seg Marius, Jasmin og artisten Yasir Moa til en samtale om mental helse, og la oss bare si at det er duket for real talk, selvransakelse og åpenbaringer i dette avsnittet av podcasten. Ta vare på hverandre i julen. ❤️ Denne episoden er produsert med støtte fra Fritt Ord, og OMOD.
  • 22. Kreativitet & Hjemlandet m/ Nasrii & Ruzh

    58:51||Season 1, Ep. 22
    Internasjonale suksesser som Burna Boy og Rema, og lokale stjerner som Karpe og Jonas Benyoub, har bevist at det å inkludere "hjemlandet" i musikken kan være nøkkelen til å nå bredere ut og bidra til at man får et særpreg som skiller seg ut fra andre artister. Derfor har Jules og Hope invitert artistene Nasrii og Ruzh til en samtale om kreativitet og hvordan man får inspirasjon, f.eks fra sin kultur eller andre kulturer, referanser fra filmer, serier, mat osv. Hvordan holder man på kreativiteten? Og hvordan blander de sin egen kultur inn i det musikalske utrykket deres? Denne episoden er produsert med støtte fra Fritt Ord, og OMOD.
  • 21. Ghetto & Svenske tilstander m/ Øyvind Holen

    01:01:14||Season 1, Ep. 21
    Siden slutten av 70-tallet er flere bydeler i Oslo blitt omtalt som «innvandrerghettoer», områder der man har fryktet «raseopptøyer» og «svenske tilstander». I dag brukes «ghetto» og «svenske tilstander» som samlebegrep for alt som er galt med innvandring og integrering, og norske rappere romantiserer begrepet og filmer musikkvideoer foran den eneste blokka i området. Så vi har invitert journalist og forfatter Øyvind Holen, som blant annet har gitt ut boka "Getto" om temaet, for å snakke om betydningen av ordet, historien til "ghettoene i Tigerstaden", danske "getto-lover", og svenske tilstander sammen med Marius, Nate, Ida og Jules. Denne episoden er produsert med støtte fra Fritt Ord, og OMOD.
  • 20. Antirasisme & Blackface m/ Mads Hansen

    01:27:01||Season 1, Ep. 20
    I dette avsnittet har nemnda invitert Mads Hansen for å ha en samtale om blant annet; Hvordan han synes det er å være en hvit mann anno 2022? Har han en antirasistisk strategi? Hvordan han plukker ut hvem han caller ut i sosiale medier? Hva er Mads' tanker om blackface-debatten han var innblandet i for noen år siden? Det er et stort behov for en arena hvor vi kan snakke om vanskelige temaer på en respektfull, nyansert måte, og det var vårt ønske å oppnå i dette episoden.Denne episoden er produsert med støtte fra Fritt Ord, og OMOD.