Share

cover art for Tjejer om drömmar och förväntningar

Unga Berättar podden

Tjejer om drömmar och förväntningar

Ep. 14

Detta avsnitt har producerats av 9 sommarjobbande tjejer från Rinkeby och Kista. De fick möjligheten att sinsemellan diskutera och lyfta frågan om förväntningar och krav som samhället ställer på unga tjejer. I kontrast till det fick de även utforska sina egna drömmar och önskningar. 

I ett samtal lett av programledaren Sofia behandlas frågan om krav på ens klädsel i relation till ens bakgrund, religion och kön. Avsnittets krönika beskriver stressen kring skolresultat och hur ens föräldrar kan spä på denna. Avslutningsvis får vi höra en personlig berättelse där Dahlia modigt återger konflikten mellan hennes drömmar och vad hennes mamma förväntar sig av henne gällande hennes yrkesval. Under avsnittets gång blir det tydligt hur faktorer som kön, bakgrund och uppväxt samspelar och därmed resulterar i olika typer av förväntningar från omvärlden. 

More episodes

View all episodes

  • 19. "Hemmaplan" - trygghet i Hässelby-Vällingby

    20:44||Ep. 19
    Detta avsnitt är producerat under sommarlovet 2024 av 15 feriearbetare från stadsdelen Hässelby-Vällingby. Avsnittet är en djupdykning i Hässelby-Vällingby som område, där ungdomar som själva bor i området har fått lyfta sina egna erfarenheter om sin hemort såväl som dissekera samhällets allmänna uppfattning av stadsdelen. De går igenom Vällingbys historia och har med en journalistisk förmåga granskat trygghetsarbetet i stadsdelen samt itervjuat yrkesverksamma. Vi tar också del av personliga berättelser om upplevelser av när de upplevt otrygghet. Slutligen samtalar de kring deras egen relation till Hässelby. De lyfter värdet av den gemenskap som finns men reflekterar även över vad som skapar trygghet för dem.
  • 18. "Rågsved för alla" - En djupdykning i Rågsved som område

    24:29||Ep. 18
    Detta avsnitt är producerat under höstlovet 2022 av 10 feriearbetare från stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör. Avsnittet är en djupdykning i Rågsved som område, där ungdomar som själva bor i området har fått lyfta sina tankar om sin hemort såväl som dissekera samhällets allmänna uppfattning av Rågsved. De har med en journalistisk förmåga granskat trygghetsarbetet i stadsdelen, intervjuat yrkesverksamma vars hjärtan bultar lite extra för området och samtalat kring deras egen relation till Rågsved. De lyfter värdet av den gemenskap som finns men reflekterar även över vad som skapar trygghet för dem och delar tankar om kriminalitet i sin närmiljö. Vi får dessutom ta del av personlig berättelse om att tvingas lämna sitt hem och 5 snabba fakta om Rågsved du kanske inte visste om.
  • 17. ”Vad är kultur?” - Allt om hur kultur påverkar dagens samhälle

    39:04||Ep. 17
    Femton sommarjobbare från Rinkeby-Kista lyfter fram olika kulturrelaterade ämnen. Feriearbetarna berättar om kulturkrockar som de själva upplevt, bl.a den mellan svensk kultur och den de själva växt upp med i hemmet.  Avsnittet består av ett samtal om ”cancel culture”, två personliga berättelser, enkäter med boende i närområdet, samt en krönika som lyfter fram skillnaderna mellan svensk och somalisk kultur.  Under avsnittets gång lärde sig feriejobbarna om hur olika kulturer samspelar och allt kultur faktiskt kan innebära.
  • 16. ”Någon slags hjälte” - om förebilder från Rinkeby-Kista

    16:54||Ep. 16
    Tio feriearbetande ungdomar från Rinkeby-Kista skapade detta avsnitt under vinterlovet 2021. De delar med sig av sina tankar kring att vara någons förebild men även frågor om vilka de själva ser upp till. I avsnittet får vi ta del av två krönikor, ett samtal med tre ungdomar, enkäter från boende i området samt en personlig berättelse som lyfter känslan av att vara sin egen förebild.    
  • 15. ”Det sitter i hjärtat” - tankar om att vara ung finsk rom

    16:26||Ep. 15
    Detta avsnitt producerades av sex unga killar som alla studerat vid samma gymnasium i en förort till Stockholm. De delar med sig av sina tankar och erfarenheter kring hur det är att vara ung kille och finsk rom i dagens samhälle. Genom en personlig berättelse, en krönika, två intervjuer och ett samtal får vi på ett nyanserat sätt ta del av de olika aspekterna av den finskromska identiteten. De lyfter viktiga frågor som fördomar och diskriminering men även den musikaliska ådran och vikten av att bevara det romska språket.   
  • 13. Killar om drömmar och förväntningar

    17:51||Ep. 13
    Detta avsnitt har producerats av 6 sommarjobbande killar från Rinkeby och Kista. De fick möjligheten att sinsemellan diskutera och lyfta frågan om förväntningar och krav som samhället ställer på unga killar. I kontrast till det fick de även utforska sina egna drömmar och önskningar.  Krönikan öppnar upp ögonen för de förväntningar som träder fram på sociala medier och en killes motvilja till att uppfylla dessa. Intervjuer med unga män i närområdet belyser de kroppsideal som män förväntas leva upp till samt varifrån förväntningarna kommer. Avsnittets samtalet innehåller fyra verkliga situationer som iscensätter hur vuxna ofta har lägre förväntningar på killar än på tjejer. Under avsnittets gång blir det tydligt hur faktorer som kön, bakgrund och uppväxt samspelar och därmed resulterar i olika typer av förväntningar från omvärlden. 
  • 12. ”Kärlek & Trygghet” - Knas Hemma

    25:53||Ep. 12
    Knas Hemma är en nationell organisation för de som är eller har varit samhällsplacerade som unga. I avsnittet delas tankar, känslor och erfarenheter kring ämnet "Kärlek & Trygghet". Under podcastens gång får vi ta del av personliga berättelser, frågor och samtal som öppnar upp tankar och perspektiv kring vad kärlek & trygghet egentligen kan betyda för någon. 
  • 11. Miljön - Kommer vi unga ha en ljus framtid eller har den tidigare generationens handlingar lett till vår undergång?

    25:53||Ep. 11
    Ett magstarkt avsnitt om klimatet, där vi får en inblick i ungdomarnas tankar kring vår miljö. Under programmets gång kommer vi få ta del av historien bakom Aralsjön, fråga folk kring deras klimatavtrycksvanor, höra på ett reportage med miljöaktivisten Ahmed Al-Qassam och mycket mycket mer.