Share

cover art for Skammen - berättelsen om ett övergrepp - Del 1/5 "Mammans berättelse"

Under Ytan

Skammen - berättelsen om ett övergrepp - Del 1/5 "Mammans berättelse"

Första gången dottern våldtas är hon fyra år. Sedan fortsätter övergreppen, år efter år, tills hon är 12. Efter långa perioder av förnekelse, självförakt, ångest, självskadebeteende, självmordstankar och terapi som inte fungerar fattar hon beslutet att berätta för sina närmaste vad hon utsatts för.

Det blir början på den mödosamma vägen tillbaka till en någorlunda fungerande tillvaro. Skadorna sitter djupt och kommer att följa henne livet ut, men hon har hittat metoder för att kunna leva med det.

 

Vi får lyssna till mor och dotter som självutlämnande berättar om ett och samma brott, sett ur deras respektive perspektiv. Vi hör dem konfrontera varandra med hur de valde att hantera det som under så många år hände bakom fasaden i den välmående och välbärgade förorten– men som dottern effektivt dolde för omvärlden, och som mamman inte såg.

 

”Skammen – berättelsen om ett övergrepp”, är en serie i fem avsnitt om sexuellt våld som pågår under ytan, där man minst anar det. Det handlar också om att äga sin egen berättelse, och rätten att få vädra den offentligt, hur hemsk den än är.

 

Avsnitt 1 – Mammans berättelse

Det är sent 80-tal och Marie gifter sig med den hon tror är mannen i sitt liv. Några år senare föds dottern Lisa och lyckan ser ut att vara total. Men den bekväma och trygga medeklasstillvaron i villaförorten är bedräglig. Bakom fasaden pågår något fasansfullt, som Marie inte ser. En dag ringer skolan och berättar att dottern skär sig. Lisa börjar gå i terapi och blir alltmer inbunden. Marie får veta att det absolut värsta har drabbat dottern men inte vad som egentligen hänt. Marie misstänker dock att Lisa blivit våldtagen, och blir kallad till ett möte med Lisas psykolog, där dottern slutligen avslöjar vad hon utsatts för.


Avsnitt 3 kommer den 17 november. För dig som är medlem i Under Ytan+ finns alla avsnitt tillgängliga redan nu, utan reklamavbrott.

More episodes

View all episodes

 • 10. En Perfekt Storm - SAMTAL Del 2/2 - "Justitierådet jävigt?"

  49:26
  Vi konfronterar ett av justitieråden i Högsta domstolen som nekade Alexander Ernstberger resning. Vi kan avslöja att Margareta Brattströms bakgrund gjorde henne direkt olämplig att delta i beslutet. Vi ringer också upp lagmannen i Svea hovrätt, Camilla Olsson, och får märkliga svar.Gäst: Journalisten och författaren Dick Sundevall från nätmagasinet Paragraf.PS. Vi ber om ursäkt för dåligt ljud pga av tekniska begränsningar vid inspelning och klippning.
 • 9. En Perfekt Storm - SAMTAL Del 1/2 - "Lögnen"

  57:54
  Fem rader. Det är allt Högsta domstolen använder för att avslå Alexander Ernstbergers resningsansökan. Och när vi granskar beslutet visar det sig att det helt enkelt inte stämmer med verkligheten. Gäst: Journalisten och författaren Dick Sundevall från nätmagasinet Paragraf.Nästa extraavsnitt:Är Högsta domstolen partisk? Vi granskar justitieråden som nekade Alexander Ernstberger resning.PS. Vi ber om ursäkt för dåligt ljud pga av tekniska begränsningar vid inspelning och klippning.
 • 8. En Perfekt Storm - EXTRA AVSNITT Del 2/2 - "Det falska beviset"

  23:33
  "Det falska beviset"I två extra avsnitt kan vi nu avslöja att Pensionsmyndigheten och åklagare i hemlighet förhandlat och samarbetat med det bolag som inte bara godkände den sk warrant-affären utan också genomförde dem, och att bolagets huvudmän slapp åtal mot att de medverkade till att fälla Allra. Dessutom avslöjar vi att ett av åklagarsidans vittnen har använt ett förfalskat dokument för att visa att bolaget ska ha vilseletts av Allra när warrant-affären gjordes. Ett påstående som starkt bidrog till att Alexander Ernstberger och de andra i bolagets ledning dömdes till långa fängelsestraff och näringsförbud för bland annat trolöshet mot huvudman.- - - Produktion: Current Affairs ProductionsResearch: Eveliina Kokko och Emiliano StraussKlippning & Ljudläggning: Runsten MediaVinjettmusik komponerad av Karl Gartmyr Utöver våra egna intervjuer och inspelningar hör vi också ljudklipp från TV4, Yle, Sveriges Television, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Aftonbladet, Expressen, Pensionsmyndigheten, AP7 Såfa-fonden samt ljudupptagningar från Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt.
 • 7. En Perfekt Storm - EXTRA AVSNITT Del 1/2 - "Fällan"

  39:32
  "Fällan" I två extra avsnitt kan vi nu avslöja att Pensionsmyndigheten och åklagare i hemlighet förhandlat och samarbetat med det bolag som inte bara godkände den sk warrant-affären utan också genomförde dem, och att bolagets huvudmän slapp åtal mot att de medverkade till att fälla Allra. Dessutom avslöjar vi att ett av åklagarsidans vittnen har använt ett förfalskat dokument för att visa att bolaget ska ha vilseletts av Allra när warrant-affären gjordes. Ett påstående som starkt bidrog till att Alexander Ernstberger och de andra i bolagets ledning dömdes till långa fängelsestraff och näringsförbud för bland annat trolöshet mot huvudman.- - - Produktion: Current Affairs ProductionsResearch: Eveliina Kokko och Emiliano StraussKlippning & Ljudläggning: Runsten MediaVinjettmusik komponerad av Karl Gartmyr Utöver våra egna intervjuer och inspelningar hör vi också ljudklipp från TV4, Yle, Sveriges Television, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Aftonbladet, Expressen, Pensionsmyndigheten, AP7 Såfa-fonden samt ljudupptagningar från Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt.
 • 6. En Perfekt Storm – den okända historien om Allra-skandalen - Del 6/6 "Den hemliga källan"

  54:15
  "Den hemliga källan"Kommer den friande domen i tingsrätten att stå sig när målet prövas i hovrätten? Det är mycket som står på spel, inte minst för landets politiska ledning som satsat allt på ett kort – en fällande dom. Och nu börjar starka krafter samverka för att se till att staten den här gången inte misslyckas, precis som Ardalan Shekarabi lovat. Hovrätten försöker smyga in en domare med ett CV som väcker misstankar. Och under ett hemligt möte på ett advokatkontor avslöjas konspirationen mot Allra från landets politiska ledning – hur Regeringskansliet utövat påtryckningar mot Svea hovrätt för att fälla Alexander Ernstberger och hans kompanjoner. - - - Produktion: Current Affairs ProductionsResearch: Eveliina Kokko och Emiliano StraussKlippning & Ljudläggning: Runsten MediaVinjettmusik komponerad av Karl Gartmyr Utöver våra egna intervjuer och inspelningar hör vi också ljudklipp från TV4, Yle, Sveriges Television, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Aftonbladet, Expressen, Pensionsmyndigheten och AP7 Såfa-fonden. För dig som är medlem i Under Ytan+ finns alla avsnitt tillgängliga direkt, utan reklamavbrott. Dessutom får alla medlemmar ytterligare ett bonusavsnitt som presenteras längre fram.
 • En Perfekt Storm - Trailer: EXTRA AVSNITT 20 APRIL - "Nya avslöjanden"

  01:36
  Extraavsnitt den 20 april för alla våra UnderYtan+ medlemmar! Vi har efter nya avslöjanden riktat vår uppmärksamhet mot själva värdepappersaffären och det fondbolag som genomförde transaktionen med warranterna, dvs den affär som senare ligger till grund för åtalet. Vi har tagit del av nya uppgifter som ger en helt annan bild av händelseförloppet än vad som hittills varit känt.Extraavsnittet är enbart tillgängligt för våra UnderYtan+ medlemmar. Tack för att ni stödjer vårt arbete med podcasten! https://plus.acast.com/s/under-ytan - - - Produktion: Current Affairs ProductionsResearch: Eveliina Kokko och Emiliano StraussKlippning & Ljudläggning: Runsten MediaVinjettmusik komponerad av Karl Gartmyr Utöver våra egna intervjuer och inspelningar hör vi också ljudklipp från TV4, Yle, Sveriges Television, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Aftonbladet, Expressen, Pensionsmyndigheten och AP7 Såfa-fonden.
 • 5. En Perfekt Storm – den okända historien om Allra-skandalen - Del 5/6 "Staten är evig och långsint"

  01:04:33
  ”Staten är evig och långsint”Allras ledning frias i tingsrätten på samtliga punkter. Men Pensionsmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har inga planer på att ge sig. ”Staten är evig och långsint” säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr. Myndigheterna har tagit till allt fler raffinerade, och ibland rent olagliga, metoder för att Allra ska fällas och nu väntar slutstriden i hovrätten. Pensionsmyndigheten har anlitat en stor advokatfirma som i flera års tid fakturerar mångmiljonbelopp för att hitta bevisning mot Allra men det materialet hålls hemligt och utanför Allras insyn. Samtidigt träder det som påstås vara en lurad Allra-kund fram i media. Men det visar sig vara en bluff, iscensatt av Patrick Siegbahn. Finansrebellerna lyckas till och med infiltrera public service. - - - Produktion: Current Affairs ProductionsResearch: Eveliina Kokko och Emiliano StraussKlippning & Ljudläggning: Runsten MediaVinjettmusik komponerad av Karl Gartmyr Utöver våra egna intervjuer och inspelningar hör vi också ljudklipp från TV4, Yle, Sveriges Television, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Aftonbladet, Expressen, Pensionsmyndigheten och AP7 Såfa-fonden. Avsnitt 6 kommer den 13 april. För dig som är medlem i Under Ytan+ finns alla avsnitt tillgängliga direkt, utan reklamavbrott. Dessutom får alla medlemmar ytterligare ett bonusavsnitt som presenteras längre fram.
 • 4. En Perfekt Storm – den okända historien om Allra-skandalen - Del 4/6 " Inkvisitorn"

  48:47
  "Inkvisitorn"Under ett telefonmöte med Pensionsmyndigheten får Allra veta att de sparkas ut från fondtorget. Senare samma dag hålls ett pressmöte där Pensionsmyndigheten avslöjar att de polisanmäler Allras ledning. Ekobrottsmyndigheten kopplas in, där åklagare Thomas Hertz ser sig som inkvisitorn som ska fälla Allra. Han börjar läcka information från polisutredningen till finansrebellernas ledare Patrick Siegbahn, som i sin tur publicerar uppgifterna i Småspararguiden. Och han får snart ännu mer detaljerad information från en hemlig källa som tycks känna till allt om polisutredningen och åklagarens rutiner. - - - Produktion: Current Affairs ProductionsResearch: Eveliina Kokko och Emiliano StraussKlippning & Ljudläggning: Runsten MediaVinjettmusik komponerad av Karl Gartmyr Utöver våra egna intervjuer och inspelningar hör vi också ljudklipp från TV4, Yle, Sveriges Television, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Aftonbladet, Expressen, Pensionsmyndigheten och AP7 Såfa-fonden. Avsnitt 5 kommer den 6 april. För dig som är medlem i Under Ytan+ finns alla avsnitt tillgängliga direkt, utan reklamavbrott. Dessutom får alla medlemmar ytterligare ett bonusavsnitt som presenteras längre fram.
 • 3. En Perfekt Storm – den okända historien om Allra-skandalen - Del 3/6 " Sammansvärjningen"

  41:58
  "Sammansvärjningen"Allt fler aktörer ansluter sig till kriget mot Allra. Pensionsmyndigheten inför köpstopp i bolagets fonder och finansrebellerna, ledda av Patrick Siegbahn, ser hela tiden till att göda landets ledande medier med nya skandaliserande uppgifter om Allra. Per Brantemark läcker information om vad som händer inifrån Pensionsmyndigheten. Oroliga sparare ringer till kundtjänsten som ger dem rådet att lägga sitt sparande i statliga AP7 Såfa-fonden istället, något som Pensionsmyndigheten inte får göra. Nu är det bara en tidsfråga innan Allras öde slutligen avgörs. - - -Produktion: Current Affairs ProductionsResearch: Eveliina Kokko och Emiliano StraussKlippning & Ljudläggning: Runsten MediaVinjettmusik komponerad av Karl Gartmyr Utöver våra egna intervjuer och inspelningar hör vi också ljudklipp från TV4, Yle, Sveriges Television, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Aftonbladet, Expressen, Pensionsmyndigheten och AP7 Såfa-fonden. Avsnitt 4 kommer den 30 mars. För dig som är medlem i Under Ytan+ finns alla avsnitt tillgängliga direkt, utan reklamavbrott. Dessutom får alla medlemmar ytterligare ett bonusavsnitt som presenteras längre fram.