Under Ytan

Share

Att väljas bort som förälder - Del 1/6 "Jag är ingen låtsaspappa"

Season 1, Ep. 1

Två barn väljer bort sin pappa. Dom vill inte prata med honom, inte träffa honom, och inte ha kontakt på sociala medier. Han är helt blockerad från insyn i sina barns liv, deras skolgång, deras hälsa, deras resor, deras fritidsaktiviteter. Daniel är en pappa som älskar sina barn, som vill ta sitt föräldraansvar, delta i deras vardag och se dom växa upp. Men han har blivit en främling för dom – mot sin vilja. Han har blivit alienerad i sin egen familj.


”Att väljas bort som förälder” är berättelsen om en mans kamp för rätten att ta sitt ansvar som pappa och vårdnadshavare. Men stöd av unika ljudinspelningar berättar vi om ett familjerättsligt system som inte fungerar när det gäller barns rätt till en god relation till båda föräldrarna efter en skilsmässa. Det är en berättelse om hur myndigheter och rättsväsende tycks stå helt handfallna och överlåta till den bortvalda föräldern att på egen hand ordna upp den infekterade situationen. Och förlorarna? Barnen.


Avsnitt 1: Daniels äktenskap har spruckit men umgänget med de båda sönerna har fungerat med växelvis boende. Plötsligt inleder exfrun en strid om umgänget. Yngste sonen Olle vägrar att ha med Daniel att göra och säger att han hellre kastar sig framför tåget än träffar honom. Daniel och exfrun får rådet att försöka samarbeta för barnens skull, men det visar sig vara svårt. Daniel blir alltmer utestängd från sönernas liv och börjar fundera på att stämma sin exfru för att få umgås med sina barn. Daniel förstår inte varför hans egna barn inte längre vill träffa eller prata med honom.More Episodes

3/16/2023

En Perfekt Storm – den okända historien om Allra-skandalen - Del 5/6 "Staten är evig och långsint"

Season 1, Ep. 5
”Staten är evig och långsint”Allras ledning frias i tingsrätten på samtliga punkter. Men Pensionsmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har inga planer på att ge sig. ”Staten är evig och långsint” säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr. Myndigheterna har tagit till allt fler raffinerade, och ibland rent olagliga, metoder för att Allra ska fällas och nu väntar slutstriden i hovrätten. Pensionsmyndigheten har anlitat en stor advokatfirma som i flera års tid fakturerar mångmiljonbelopp för att hitta bevisning mot Allra men det materialet hålls hemligt och utanför Allras insyn. Samtidigt träder det som påstås vara en lurad Allra-kund fram i media. Men det visar sig vara en bluff, iscensatt av Patrick Siegbahn. Finansrebellerna lyckas till och med infiltrera public service. - - - Produktion: Current Affairs ProductionsResearch: Eveliina Kokko och Emiliano StraussKlippning & Ljudläggning: Runsten MediaVinjettmusik komponerad av Karl Gartmyr Utöver våra egna intervjuer och inspelningar hör vi också ljudklipp från TV4, Yle, Sveriges Television, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Aftonbladet, Expressen, Pensionsmyndigheten och AP7 Såfa-fonden. Avsnitt 6 kommer den 13 april. För dig som är medlem i Under Ytan+ finns alla avsnitt tillgängliga direkt, utan reklamavbrott. Dessutom får alla medlemmar ytterligare ett bonusavsnitt som presenteras längre fram.