Share

cover art for Avsnitt 132 - Ätbara bladgrönsaker

Ulrika och Lindas trädgårdspodd

Avsnitt 132 - Ätbara bladgrönsaker

Season 2023, Ep. 132

Nu börjar det närma sig sådd av olika bladgrönsaker som t.ex. sallat, mangold m.fl.Vilka sorter är odlingsvärda och på vilka olika sätt kan man odla dem? Ulrika älskar bladgrönsaker, det går knappt att misslyckas med dem och Linda bjuder på några ovanliga sorter men fnissar åt en växt som Ulrika bestämt sig för att odla. Dessutom får ni veta vilken hundras Ulrika skulle vara om hon var hund, i all fall enligt män.

More episodes

View all episodes

 • 154. Avsnitt 154 - Naturens skafferi, plocka ätliga vilda växter

  58:50
  Det finns massor av vilda växter som både är ätliga och goda, det finns ett helt skafferi där ute i naturen. Men hur är det  med allemansrätten och hur plockar man på växter utan att göra skada? Vilka växter är goda och vad ska man göra med dem? När skördar man och vilka ogräs är goda att ha på tallriken? Lisen Sundgren gästar podden och här blir det många tips om smaskiga saker att stoppa i munnen!
 • 153. Avsnitt 153 - Spaljéering av päronträd och goda päron.

  57:08
  Ulrika tycker att spaljéerade fruktträd är fantastiskt att arbeta med för att skapa struktur i trädgården och att päron är det vackraste fruktträdet att använda sig av. Linda är på jakt efter goda päronsorter att plantera i sin trädgård och därför har de bjudit in Sven Plasgård, något av en expert på just spaljérade päron. Ett matnyttigt avsnitt med tips på hur beskärningen ska göras samt smaskiga sorter.
 • 152. Avsnitt 152 - 60- och 70-talsträdgården

  01:04:51
  Vad ska man tänka på om man vill förvalta en 60- och 70-talsträdgård? Eller förbättra eller förändra den? Vilka arkitektoniska former är tidstypiska och vad gör man med övervuxna och risiga buskar? Vad har Ulrika och Linda för relation till trädgårdarna från den här epoken?
 • 151. Avsnitt 151 - Ulrika och Lindas trädgårdar - del 4

  01:10:07
  Vad har hänt i Ulrikas och Lindas trädgårdar sen sist och vad ligger i pipeline att göra nu under september? Linda får det att krypa i Ulrika när hon berätttar om sin paradrabatt som ska anläggas och har kommit till insikt om hur hon ska hantera sin odling av sommarblommor och grönsaker framöver. Ulrika har några projekt på gång som ska göras under hösten för att vara redo inför nästa säsong.
 • 150. Avsnitt 150 - Klimatberäkna i din trädgård:

  01:03:42
  På vilket sätt kan vi som trädgårdsägare binda mer kol i jorden? Vad är det som gör våra trädgårdar så värdefulla och hur kan vi använda oss av dem? Vilka material är bättre än andra och vad i trädgården är det svarta fåret när det gäller koldioxidutsläpp? Ulrika och Linda har bjudit in Nina Thelberg Eklund för att diskutera frågan och det blir ett intressant samtal!
 • 149. Avsnitt 149 - Självhushållning

  01:07:08
  Ulrika och Linda bjuder in Anders Rydell för att prata om självhushållning. Hur funkar det i praktiken och hur hittar man tiden? Går det att vara självhushållande i en urban miljö med en ganska liten trädgård? Hur mycket honung kan man få av en bikupa och vad går det att göra av honung och bivax? Handlar det bara om att odla eller vad mer kan man tillverka själv? Anders delar generöst med sig av sina erfarenheter och Ulrika och Linda får nya insikter om vad man kan producera själv.
 • 148. Avsnitt 148 - Skapa med blommor

  58:23
  Vad kan man göra med allt vackert som finns i trädgården just nu? Linda vet! Hon tipsar om olika typer av dekorationer med blommor, blad och gräs och ger Ulrika alldeles lysande förslag på festdekorationer till hennes trädgårdsfest. Ulrika tycker Linda briljerar men associerar till något helt annorlunda än henne när det kommer till gräskronor. Dessutom konstaterar Ulrika att hon är osynlig, igen.
 • 147. Avsnitt 147 - Fika i verkstan

  51:46
  Ulrika och Linda åker och hälsar på Lindas granne, Johan Sörberg, Svartverkstan, på sitt sista stopp på årets poddresa. Vad Rick Johan att flytta från storstan och starta upp en verksamhet på landet? Hur tänker en mäster i bageri och konditori när han ska sätta ihop smakerna till sina bakverk? Vad äter han helst själv i bakväg och vilket är det enklaste sättet att förhöja upplevelsen av en kaka? Johan delar med sig av både  smakfulla kombos och sin resa som mäster i sitt skrå.
 • 146. Avsnitt 146 - Ulrika och Lindas trädgårdar - del 3

  01:08:26
  Större delen av sommaren har gått och vad har hänt med Ulrikas respektive Lindas privata trädgårdsprojekt? Har det blivit som de tänkt? Ulrika är ambivalent kring sin odling men har samtidigt fått många konstruktioner på plats. Linda har haft busslaster med besökare till gården och har äntligen fått se entréns paradplantering som Ulrika ritat åt henne.