Ulrika och Lindas trädgårdspodd

Share

Avsnitt 124 - Stenpartiet och grusträdgården

Season 2023, Ep. 125

Hur bygger man upp ett stenparti och vilka växter har det där lilla extra? Kan ett  stenparti vara placerat i både sol och skugga och vad gäller för grusträdgården? Vad är en grusträdgård och hur designar man en sådan? Ulrika och Linda fördjupar sig i ämnet, ett avsnitt med många tips!

More Episodes

 • 138. Avsnitt 138 - Samplantering med grönsaker och blommor

  59:21
  I dagens avsnitt har Ulrika och Linda bjudit in Anette Nilsson, Boäng, som gäst, Anette är nämligen en mästare på att samplantera  både grönsaker och blommor i sin köksträdgård som både är produktiv och vacker. När startar Anette sin odlingssäsong, vad förodlar hon och vad direktsås? Vilka blommor passar till olika grönsaker och hur ska man tänka när man sätter ihop dem? Vilken blomma finns alltid med i Anettes potager? En spännande samtal där Ulrika, Linda och Anette bjuder på några av sina favoritkombinationer.@boaeng
 • 137. Avsnitt 137 - Trädgård på 1910-1930tal och egnahemsträdgårdar

  52:03
  Vad är tidstypiskt för en trädgård som är anlagd någon gång mellan ca 1910-1930 och vad utmärker en egnahemsträdgård? Hur såg dispositionen av trädgården ut, vilka material och växter var vanliga? Hur kan man tänka när man skapar en trädgård i denna miljö, måste man alltid vara trogen dåtidens tidsideal? Ulrika har designat många trädgårdar i den här stilen och bor dessutom i ett hus byggt under den här epoken, hur har hon tänkt i sin egen trädgård? Linda berättar om tänket kring egnahemsträdgårdar och bjuder på insikten om att två hundar definitivt är mer än en!
 • 136. Avsnitt 136 - Våra vanligaste perenner

  01:11:56
  Avsnittet vigs till några av de vanligaste perennerna i våra trädgårdar. Hur kan man kombinera dem med andra växter och vilka sorter har det där lilla extra. Hur sköter man om dem och hur kan man föröka dem? Vissa finns med på risklistan för invasiva växter och hur kan man minimera risken för att de sprids? Några är långlivade medan andra har en betydligt kortare livslängd. Ulrika och Linda ger värdefulla råd och tipsar om användningsområde för varje perenn.
 • 135. Avsnitt 135 - Ulrika och Lindas trädgårdar del 2

  01:10:25
  Det här avsnittet börjar inte som vanligt för hur står det egentligen till med Ulrika och hennes trädgård för den delen? Linda har pallat hortensior och får feeling en kväll vilket  irriterar hennes man som tycker att hon prioriterar fel. Linda däremot tycker att det hon hittat är värt all uppmärksamhet. Vad har hänt i Ulrika och Lindas trädgårdar sen sist och vilka projekt är igång? Jodå, en hel del visar det sig…Psst. Del 1 är avsnitt 126.
 • 134. Avsnitt 134 - Våra mesta odlingsvärda buskar.

  01:04:56
  Ulrika och Linda delar med sig av sina absoluta favoriter bland buskarna. Hur ska man tänka när man väljer en buske och vilka olika kvaliteter och funktioner kan en buske ha? Passar busken ihop med perenner och andra buskar och i så fall vilka? En kavalkad av vackra och odlingsvärda buskar, helt enkelt, stora som små.Tips! Avsnitt 35: Magnolior, avsnitt 45: Blommande buskar och avsnitt 56: Hortensior är också lyssningsvärda om du ska välja buskar.
 • 133. Avsnitt 133 - Naturalistisk trädgårdsdesign

  01:04:47
  Hur gör man en perennaplantering som har ett mer naturalistiskt utseende? Hur ska man gruppera sina växter och hur undviker man att planteringen känns rörig? Finns det andra fördelar med en naturalistisk design och vad innebär begreppet egentligen. Ämnet ligger Ulrika nära och tillsammans med Linda ger de många värdefulla tips och några växtfavoriter såklart.
 • 132. Avsnitt 132 - Ätbara bladgrönsaker

  51:24
  Nu börjar det närma sig sådd av olika bladgrönsaker som t.ex. sallat, mangold m.fl.Vilka sorter är odlingsvärda och på vilka olika sätt kan man odla dem? Ulrika älskar bladgrönsaker, det går knappt att misslyckas med dem och Linda bjuder på några ovanliga sorter men fnissar åt en växt som Ulrika bestämt sig för att odla. Dessutom får ni veta vilken hundras Ulrika skulle vara om hon var hund, i all fall enligt män.
 • 131. Avsnitt 131 - Dahlior - fördjupning

  01:14:10
  Ulrika och Linda fördjupar sig i dahlior! Vilka dahlior är bäst till snitt och vilka andra egenskaper är värdefulla att titta efter? Ska dahlior delas? Hur tar man egna sticklingar och hur förökar man dahlior från frö? Peter Szikriszt, mångårig dahliaodlare och entusiast, gästar podden och delar generöst med sig av sina erfarenheter. Många tips på vackra sorter utlovas!Psst. Lyssna gärna på avsnitt 41 om du vill veta mer om dahlior, om t.ex. förodling, skötsel, sjukdomar och skadedjur.
 • 130. Avsnitt 130 - Vackra färgkombinationer i trädgården

  01:12:27
  Ulrika och Linda knyter ihop säcken i detta avslutande avsnitt om färger i trädgården. Hur ska man tänka när man väljer kulör på sitt hus eller sitt plank och staket för den delen? Vad påverkar hur kulören upplevs? Vilka växter passar till olika fasadfärger och hur kan man mixa olika växters färger för att få en riktigt läcker färgpalett i sin plantering? Ulrika och Linda delar med sig av sina bästa tips och bjuder på färgsprakande växtförslag! Ps. När Linda pratar om vindskivor menar hon knutbrädor…