Share

cover art for Mattias Goldmann om varför hållbarhet ska vara lustfyllt

Lunchpodden Min bästa idé

Mattias Goldmann om varför hållbarhet ska vara lustfyllt

Ep. 85

Mattias Goldmann är hållbarhetschef på Sweco, men också flitig föreläsare och författare inom området. Nu är han lite extra aktuell med boken ”Klimatsynda - så räddar vi planeten med lust, lättja, girighet och vrede” och vi käkar en lunch och tuggar om vikten av att låta lust istället för skuld skapa en mer hållbar värld. Och om modet att faktiskt våga utnyttja den kanske mäktigaste dödssynden av alla för att rädda planeten: vår girighet. 

Lyssna på de bästa bitarna från vår lunchkonversation. Jag bjuder på lunchen, du på idéer!

More episodes

View all episodes

 • 90. Mehrdad Mahdjoubi om att utmana världen med sin idé

  29:31
  Mehrdad Mahdjoubi är industridesignern som fick en snilleblixt som sänker energiförbrukningen av vatten med åttio procent! Han är grundaren av Orbital Systems som har utvecklat världens första - och hittills enda - cirkulära system för vatten. Hör honom berätta hur det är att ensam ta sig an den gigantiska utmaningen att förändra vår syn på vattenförbrukning. Och att försöka disrupta en industri där absolut ingenting nytt har hänt på över 100 år.Jag bjuder på lunchen, du på idéer!
 • 89. Patrik Lundström ska göra modeindustrin hållbar

  25:14
  Patrik Lundström är vd för det innovativa textilåtervinningsbolaget Renewcell. De är först ut i världen med att storskaligt kunna förvandla gamla kläder till nya textiler, just nu är de i färd med att plocka in över en miljard kronor för att bygga en ny fabrik i Sundsvall. Smyglyssna på vår lunch så får du veta allt om tekniken bakom och varför ”sustaintech” är den hetaste branschen just nu. Och varför vi bara har tio år på oss att rädda modeindustrin från sin egen undergång.Jag bjuder på lunchen, du på idéer!
 • 88. Fanny Widman om ögonöppnaren som förändrade allt

  27:07
  Fanny Widman ville göra karriär och började intervjua framgångsrika affärskvinnor för att få de bästa tipsen. Men det som började som ett sätt för henne att bli mer tagen på allvar, förvandlades snart till en ögonöppnare för ett ojämställt näringsliv där hon nu vill skapa förändring. Lyssna på godbitarna från vår lunch där hon delar med sig av hur hon ska göra det efter att ha intervjuat 100 av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga förebilder.Jag bjuder på lunchen, du på idéer!
 • 87. Maria Eriksson om att dela livet med främlingar

  18:25
  Under ett års tid bestämde sig Maria Eriksson för att dela allt: lägenhet, toalett, prylar och arbete. Hennes upplevelser av att satsa helhjärtat på delningsekonomin blev sedan en bok och förändrade samtidigt hela hennes liv radikalt. Var en fluga på väggen under vår lunch och lyssna till hur det är att öppna upp sitt liv helt för främlingar. Och varför det gör ditt liv mer rikt, spännande och meningsfullt.Jag bjuder på lunchen, du på idéer!
 • 86. Paola Bjäringer om varför du måste bli mer punk!

  25:52
  Paola Bjäringer är journalist, sociolog och designgallerist, hon är grundaren av Misschiefs som just nu gör en ”take over” i centrala Stockholm med tio kvinnliga konstnärer och designers. Född i Sverige, men uppväxt utomlands har hon en utlännings blick på Sverige och domen är klar: vi måste alla bli betydligt mer punk!Lyssna på godbitarna från vår lunch för att få veta varför vi måste börja ifrågasätta mer, öka mångfalden och inte bara nöja oss med konsensus.Jag bjuder på lunchen, du på idéer!
 • 84. Harald Överholm om hur solen löser klimatkrisen

  24:21
  Harald Överholm är en passionerad solevangelist som grundat bolaget Alight. Och det är lätt att förstå varför eftersom solenergi enligt honom ensam bär på kraften att lösa hela vår pågående klimatkris! Lyssna på de bästa bitarna från vår lunchkonversation för att få reda på varför och hur det ska gå till.Jag bjuder på lunchen, du på idéer!
 • 83. Pernilla Ramslöv skapar framtidens arbetsplats

  24:00
  Pernilla Ramslöv rankas som näringslivets mäktigaste entreprenör med siktet inställt på att bygga ett miljardbolag. Hon är kvinnan bakom snabbväxaren Nox Consulting som idag omsätter 325 miljoner kronor och med ambitionen att bli det viktigaste navet inom gig-ekonomin. Lyssna på godbitarna från vår lunchkonversation om varför dagens arbetsplatser måste renoveras från grunden. Och hur de borde fungera istället. Jag bjuder på lunchen, du på idéer!
 • 82. Min bästa idé: Sebastian Rudenstam har hittat framtidens affärsmodell

  22:32
  Tillsammans med sin mamma har Sebastian Rudenstam startat Beleco, en digital plattform för att ”streama” möbler. Men det är bara början, på sikt vill de bygga grunden för ett helt nytt ekonomiskt tänkande där ägande istället ersatts av brukande. Lyssna på de bästa bitarna från vår lunchkonversation för att få reda på hur morgondagens affärsmodell kommer att se ut!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.