Share
Maailman onnellisin työkansa?
Miten yrityskulttuuri vaikuttaa työhyvinvointiin?
•
"Yrityskulttuuri tarkoittaa kaikkea sitä mitä tapahtuu, kun kukaan ei ole katsomassa.” Näin yrityskulttuurin on määritellyt verkkokauppayhtiö DealDashin perustaja William Wolfram. Tässä jaksossa keskustellaan yrityskulttuurista ja sen vaikutuksesta työntekijöiden hyvinvointiin ja sitä kautta liiketoimintaan. Mukana ovat Leidenschaft Oy:n yrityskulttuurimuotoilija Mona Rundberg sekä Saarioinen Oy:n Sahalahden yksikön luottamusmies Aapo Niemi.
More episodes
View all episodes
Mitä kaikkea ikäsyrjintä voi olla ja miten siihen pitää puuttua?
24:31|Tuleeko ikäsyrjinnästä todellinen ongelma vasta sillä hetkellä, kun se koskettaa itseä? Mikä suomalaisessa työelämässä on pilalla, ja mitä tilalla, kun keski-ikään mennessä kartutettu ammattitaito ja osaaminen ei kiinnostakaan työnantajia? Tästä tärkeästä aiheesta on keskustelemassa SAK:n lakimies, mm. tasa-arvo- ja ihmisoikeusasioista vastaava Anu-Tuija Lehto, sekä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun professori ja näyttelijä Elina KnihtiläTiesitkö, että jatkuva oppiminen on vahva työhyvinvoinnin ajuri?
27:27|Työelämän murros, digitalisaatio ja monet muut megatrendit edellyttävät uudenlaista panostamista elinikäiseen oppimiseen ja kouluttautumiseen. Puhutaan oppimisen murroksesta. Työssä oppimisesta keskustelemassa ovat SAK:n Koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho, joka vastaa mm. nuorten työllisyyteen, työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen ja ohjaukseen liittyvästä valmistelusta. Toisena vieraana tässä jaksossa on Essi Ryymin, tutkijayliopettaja ja Future Work R&D –tutkimusteeman johtaja Hämeen Ammattikorkeakoulun Edu –tutkimusyksikössä.Miksi aikuiset ihmiset kiusaavat toisiaan työpaikalla?
31:31|Miten työpaikkakiusaaminen ilmenee ja miten siihen pitäisi puuttua? Miksi aikuiset ihmiset kiusaavat toisiaan työpaikalla? Tästä keskustelemassa ovat Terveystalon työterveyspsykologi Kaisa Poutanen ja pitkään hoitoalalla työskennellyt sosionomi Sirkka Saaristo. Sirkka jakaa oman kokemuksensa kiusatuksi tulemisesta.Työn ja perhe-elämän yhdistäminen – miten se tehdään?
28:32|Työn ja perhe-elämän yhdistäminen on aina ajankohtainen aihe. Keskustelemassa ovat SAK:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Tuuli Glantz, joka vastaa mm. perhe-etuuksiin, sairausvakuutukseen ja hyvinvointipalveluihin liittyvästä valmistelusta. Toinen vieraamme on Tommi Koivisto, joka työskentelee tuottajana pelialalla sekä on jo vuosia julkaissut Isyyspakkaus -blogia, joka on v. 2012 perustettu, Suomen luetuin isän näkökulmasta kirjoitettu perheblogi.5. Burnout-kokemus ja mitä työpaikoilla pitää tehdä toisin
30:34||Ep. 5Oman kokemuksensa burnoutista jakaa toimittaja Pauliina Ainasoja. Työnantajan vastuuta ja tutkitusti tehokkaita toimintatapoja uupumuksen ennaltaehkäisyyn avaa Työterveyslaitoksen työterveyspsykologian dosentti Kirsi Ahola. Kiireen ja stressin kanssa eläminen sekä niistä palautuminen ovat monelle työntekijälle tavallista työarkea. Vastuu työntekijän hyvinvoinnista on Työturvallisuuslain mukaan kuitenkin aina työnantajalla ja käytännössä esimiehellä.4. Mitä tarkoittaa digitalisaatio toimistotyössä? Entä tuotantolinjalla?
29:26||Ep. 4Tässä jaksossa keskustellaan digitalisaatiosta tavallisen tietotyöläisen ja haalaritietotyöläisen näkökulmasta. Mitä yhteistä heillä on, mikä erotttaa? Mukana SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila ja veturinkuljettaja sekä Rautatiealan unionin Kouvolan veturinkuljettajat ry:n puheenjohtaja Jani Hellberg.3. Mitä työntekijä voi odottaa vaikeina aikoina? Henkilöstövastaavan ja luottamusmiehen näkökulmat
37:36||Ep. 3Työelämän muutokset ovat jatkuvia. Muutokset voivat olla työntekijän näkökulmasta hyviä tai huonoja uutisia. Miten työntekijän kannalta huonoihin uutisiin kannattaa varautua ja mitä odottaa? Mitä työntekijä voi odottaa? Omasta henkilöstöjohtamisen tavastaan kertoo pörssiyritys Rapala VMC:n HR Manager Heli Säilä. Luottamusmiehen näkökulmaa, roolia ja kokemuksia avaa Päivi Vehmas, joka työskentelee pääluottamusmiehenä ja työsuojeluvaltuutettuna, hän on myös Palvelualojen ammattiliitto PAM:n hallituksen jäsen.2. Jos oman työn sisältöä ei voi muuttaa, mitä voi muuttaa?
40:25||Season 1, Ep. 2Vähiten julkisuudessa ovat ammatit, joissa vaikutusmahdollisuuksia oman työn sisältöön tai työpäivään ei juuri ole. Omasta, hyvin aikataulutetusta ja tarkkaan säännellystä työstään kertoo Ami Niemelä, joka on työskennellyt Finnairilla purserina lähes 30 vuotta. Toisena vieraanamme on Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen, joka on pitkään tutkinut työn tuunaamista (job crafting) ja työn imua - mitä työn tuunaaminen tarkoittaa ja mitä se tarkoittaa tilanteessa, jossa tuunattavaa ei työssä juuri olekaan? Kaipaatko apua oman työyhteisösi hyvinvointiin? Ota yhteyttä osoitteessa: työkansa.fi