Share

TracesOfWar: Limburgse dwangarbeider in Dassel


Latest episode

 • 4. #4: Bevrijding!

  21:29
  De bevrijding nadert. De meeste inwoners van Dassel trekken de bossen in om te schuilen voor de gevechten. Piet gaat met het gezin Geese mee. Uiteindelijk ziet Piet een Amerikaanse tank naderen. De bevrijding! Nu was het zaak om terug naar Helden in Limburg te komen. Een tocht, deels te voet, van kamp naar kamp. Stap voor stap komt hij dichter bij huis. Hoe zou het met zijn ouders en familie gegaan zijn?

More episodes

View all episodes

 • 3. #3: Dassel

  16:46
  Piet komt in Dassel terecht bij de familie Geese. Hun dochter dient bij het Duitse luchtafweer. Piet wordt voor de boerderij ingezet bij allerlei kleine klusjes, stal uitmesten, paarden voederen en nog veel meer. Voor de Duitsers verslechtert de oorlogssituatie in Duitsland sneller. Begin maart komen er steeds meer Duitse vluchtelingen door het dorp. De ellende van de oorlog wordt steeds duidelijker. Dassel wordt voorbereid op de naderende strijd.
 • 2. #2: Rotenkirchen

  14:56
  Piet wordt per trein Duitsland ingevoerd. Steeds verder en verder. Onderweg ziet hij de geallieerde bombardementen op Duitse steden. Uiteindelijk gaat de trein naar Einbeck. Waarna de reis verder gaat per boerenkar naar Rotenkirchen, een enorme staatsboerderij. Hier moesten suikerbieten geoogst worden. Daar brengt hij de rest van 1944 door. Begin 1945 worden de mannen naar ander werk overgeplaatst. Piet kwam bij een klein boerderijtje in Dassel terecht.
 • 1. #1: Kerkrazzia

  09:38
  Het is 8 oktober 1944. In Helden, in Limburg, nadert de bevrijding. Piet van Maris kan de kanonnen horen schieten. Iedereen gaat die zondag naar de kerk. Tijdens de kerkdienst omsingelen de Duitsers de kerk. Alle mannen worden aan het eind van de dienst opgepakt. Piet is zeventien en ontspringt de dans. Thuisgekomen hoort hij dat de knecht van de boerderij van zijn ouders is opgepakt. Hij gaat naar de verzamelplaats om hem nog boterhammen en een deken te brengen. Eenmaal aangekomen wordt hij ook opgepakt en begint zijn reis naar Duitsland.