Share

cover art for Skolegudstjenester, god kristmesse og gjensyn med Ole Hallesby

Tore og Tarjei

Skolegudstjenester, god kristmesse og gjensyn med Ole Hallesby

Unge Venstre ønsker forbud mot skolegudstjenester. fordi elevene ikke «skal utsettes for dette». Hvilken gjenklang har forslaget? Tore Hjalmar Sævik og Tarjei Gilje diskuterer også forslag om at kristne bør bruke begrepet «kristmesse» og en ny bok om 1900-tallets mest markante norske kristenleder: Ole Hallesby. Han ble kjent for «helvetestalen» i 1953, men hva var livsprosjektet hans?

More episodes

View all episodes

  • Hva kan norske kristne lære av svensk sekularisering?

    30:48
    Den svenske teologen Olof Edsinger forklarer hvorfor han går inn i debatter som kristne ledere helst vil unngå. Og han sier en del om hvilke muligheter han ser for å drive kristen formidling i en kultur der mange vet svært lite om kristen tro. Edsinger jobber som generalsekretær i Svenska Evangeliska Alliansen.
  • Det lukkede trossamfunnet valgte å åpne seg opp

    30:16
    Bertil Andersson leder Norges eldste frikirkelige trossamfunn. Men det er ikke mer enn tre-fire tiår siden nesten ingen visste hva som foregikk på innsiden av DELK.
  • Bollestads beklagelse, Laget 100 år, ny bibelutgave og "Rikets salg"

    32:46
    Partileder Olaug Bollestad ber om unnskyldning for KrFs behandling av homofile, men hva handler det om? Vi snakker også om at Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag fyller 100 år og at det er lansert revidert oversettelse av Bibelen. Dessuten får vi et innblikk i Dagens reportasje om 300 millioner som er sendt fra Jehovas Vitner i Norge til utlandet.
  • Ramadan og påske, nytt jødehat og færre statlige kroner til kirken?

    32:09
    For første gang skal er en gate i Oslo pyntet for å markere den muslimske fastemåneden ramadan. Det betyr at denne pynten også vil være der i påsken. Hvorfor tar Høyres byleder et slikt initiativ, og hva er innvendingene? Vi snakker også om den nye debatten om sionisme og jødehat, og om et utspill fra en annen Høyre-politiker om å redusere den offentlige støtten til trossamfunn.
  • Martin Luther er kirkehistoriens Donald Trump!

    39:04
    I denne ukens episode har vi besøk av Peder Solberg og William Grosås fra NLA Høgskolen. Sammen med Tore Hjalmar lager de podkasten Ulest. Der snakker de om sentrale kristne tekster fra de ulike århundrene i kirkens historie. Vi snakker om hvorfor denne podkasten har slått godt an, og om hvilke nålevende personer som kan sammenlignes med historiske skikkelser.
  • Gutter som taper, debatt om misjonærbarn og bevaring av kirker

    27:18
    Sentralstyremedlem Torkel Bjuland i KrFU mener gutter er glemt i likestillingsdebatten. Hvor godt treffer det? Og hvorfor opplever vi i Dagen at det ofte er vanskeligere å få kvinner i tale enn menn? Vi snakker også om et leserinnlegg under falskt navn som har skapt forvirring i redaksjonen og om regjeringens plan for å ta vare på norske kirker.
  • Endetidsforkynnelse, støttestopp til trossamfunn og bud uten Gud

    29:27
    Har det noe å si for hverdagen vår hva slags endetidssyn vi har? Hvordan skal kristne forholde seg til at det offentlige griper inn overfor religiøse sammenhenger? Og går det an å opprettholde en objektiv moral uten Gud?
  • Samliv i Frikirken, omstridte israelvenner og kristent lovverk

    32:19
    Denne helgen er det lederkonferanse i Frikirken. De 82 menighetene der skal i løpet av de nærmeste ukene ta stilling til hvilken samlivsteologi Frikirken bør ha. Samtidig har det oppstått ny debatt om hva kristensionisme er. Og Tore Hjalmar har vært på byvandring med rettshistoriker Jørn Øyrehagen Sunde som forteller om Magnus Lagabøters landslov.
  • Skapkristne studenter og "Guds plan B" for evigheten

    30:09
    Mange kristne studenter opplever at de blir oppfordret til å dele troen, men ikke er utrustet til å gjøre det. Dette kommer fram i Lagets ferske undersøkelse. Hvordan kan dette fortolkes? Vi snakker også om hvorfor Den norske kirke ikke deltar i felleskristen støttemarkering for jødene og Sunniva Gylver som i en andakt hos Plussord uttrykte håp om "Guds plan B" for dem som ikke tror på Jesus.