Share

cover art for Hva skal til for at kirken blir splittet?

Tore og Tarjei

Hva skal til for at kirken blir splittet?

De siste årene har spørsmål om seksualitet og samliv satt samholdet i flere kirkesamfunn på prøve. Et eksempel er Den Evangelisk Lutherske Frikirke, som hadde synodemøte i helgen. Hvordan har diskusjonen om disse spørsmålene utviklet seg, og hvorfor skaper den så sterke spenninger? Hva kan situasjonen i Frikirken fortelle andre kirker og organisasjoner?

More episodes

View all episodes

  • Nytt rystende innblikk i Norges svar på Knutby

    33:16|
    Søndag lanserer TV 2s «Vårt lille land» dokumentarserien «Under Guds øye». Der møter vi tidligere medlemmer i menigheten Sannhetens Ord. De forteller til dels hjerteskjærende historier om et kontrollregime som påførte mennesker dype sår. Dagen-journalist Birgit Opheim har skrevet om menigheten i snart ti år. Hun er gjest i denne episoden.
  • Hva er det norske kristne ikke forstår om amerikansk politikk? Gjest: Janne Myrdal

    46:48|
    Janne Myrdal vokste opp på Rjukan og i Skien i en Ap-familie. Etter at hun uventet ble kristen som tenåring, var hun tolv år i Ungdom i Oppdrag. I dag er hun republikansk delstatssenator i Nord-Dakota og ønsker seg fire nye år med Donald Trump. Tore Hjalmar har besøkt henne hjemme - og fulgt henne på parade i småbyen Hoople.
  • Tore Hjalmar i vekkelsesland og trosopplæring og klimakamp i motbakke

    32:17|
    I denne ukens episode forteller Tore Hjalmar Sævik om sitt besøk i Asbury, som i fjor var åsted for vekkelse. Tarjei Gilje har vært på Trosopplæringskonferansen. Der ble klimakampen omtalt som en kamp i permanent motbakke. Slike beskrivelser kan kanskje en del kristne ledere kjenne seg igjen i? Denne uken kom det også en erklæring om kjønn og samliv fra over 30 kristne aktører, og tidligere nestleder Anne Mari Schiager Topland i Frikirken takker for seg fordi kirkesamfunnet etter hennes mening har blitt for trangt.
  • Alv Magnus tror vi står på terskelen til en ny ungdomsvekkelse i Norge

    38:36|
    Søndag fyller tidligere Ungdom i Oppdrag-leder Alv Magnus 80 år. Han mener både deres egen og andres vekst bærer bud om en ny vekkelse, og gleder seg over at unge mennesker vil ha tydelig forkynnelse og klare utfordringer. Samtidig erkjenner og erfarer han at det å leve som en kristen, ikke er å leve i noen daglig gledesrus.
  • Kristning, konspirasjonsteorier og feil i lærebøker. Gjest: Bjørn Are Davidsen

    31:27|
    Hvordan kan årets jubileum åpne for gode samtaler om kristendommens betydning i Norge? Hvorfor er noen kristne tiltrukket av konspirasjonsteorier, og hva er problemet med det? Og hvem er ansvarlig for at seiglivede myter om kristendommen fortsatt finnes i norske lærebøker? Det er noen av temaene når forfatter og sivilingeniør Bjørn Are Davidsen er på besøk i ukens episode.
  • Spesial fra Seoul 8: De får kristne over hele verden til å elske nye og gamle salmer. Gjester Keith og Kristyn Getty

    27:40|
    Det nordirske ekteparet er særlig kjent for sangen "In Christ Alone" som er blitt oversatt til flere språk og spilt inn av flere andre. Gjennom 20 år har de skapt en rekke nye salmer og fornyet gamle. De favner et bredt spekter av musikalske impulser, men har røtter i sin irske tradisjon. I intervjuet forteller de også om sine fire mål for den musikalske virksomheten.
  • Spesial fra Seoul 7: Karismatisk kristendom har fått større plass i Lausanne-bevegelsen

    21:20|
    På Lausanne-kongressens siste dag oppsummerer psykologistudent Marita Haugland og teolog Rolf Kjøde inntrykk. Et av dem er at flere stemmer fra det globale Sør utfordrer europeiske kristne til å spørre hva det betyr å leve i en åndelig virkelighet. Kjøde ser tegn til at karismatisk teologi får mer innflytelse, men bildet er ikke entydig. Haugland forteller om hvordan hun har opplevd å reflektere med andre helsearbeidere om tro på jobb.
  • Spesial fra Seoul 6: For 35 år siden bidro en Lausanne-samtale til at han ikke sluttet i kristen tjeneste. Gjester: Ole-Magnus Olafsrud og Øystein Samnøen

    23:05|
    Bedre kristent samarbeid på tvers av generasjoner, kulturer og yrkesgrupper. Det er noen av resultatene Ole-Magnus Olafsrud og Øystein Samnøen håper på etter årets Lausanne-.kongresse. De er to av bevegelsens mest sentrale skikkelser i norsk sammeneheng. Olafsrud forteller også om hvordan en erfaring fra en annen kongress gjorde at han fortsatte som leder for Navigatørene.
  • Spesial fra Seoul 5: Ungdomslederne Elisa og Sofie synes det er en enorm frihet i å være tydelig

    31:44|
    Under Lausanne-kongressen har det vært et mål å få opp andelen unge og andelen kvinner. Dagens gjester i Tore og Tarjei er to unge kvinner i den norske gruppen. De forteller om inntrykk fra den forfulgte kirke, islam, framtidens ungdomsarbeid - og om hvorfor de synes noen av talerne på kongressen kunne vært enda tydeligere.