Share

cover art for Derfor krangler kristne ledere mindre enn før

Tore & Tarjei

Derfor krangler kristne ledere mindre enn før

Færre gikk til gudstjenester i påsken i fjor enn før pandemien, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er bare ett av flere ferske eksempler på mindre oppslutning om kristen tro og kirkeliv. Kan ytre utfordringer forklare en mer gemyttlig tone mellom ledere fra kirkesamfunn som tradisjonelt har stått langt fra hverandre? Tore og Tarjei reflekterer i kjølvannet av den nylig avholdte generalforsamlingen til Norges kristne råd.

More episodes

View all episodes

 • Ernas krise, transkrig - og blir frikirkene mer liberale?

  33:19
  Hva har tillit til politikere med teologi å gjøre? Hvorfor lager NRKs svenske søsterorganisasjon kritisk dokumentar om kjønnsbehandling i helsevesenet? Og har Andreas Masvie rett i at frikirkelige kristne ubevisst glir i liberal retning?
 • Ortodoks kristendoms betydning i Ukraina-krigen - og i Norge. Gjest: Caroline Serck-Hanssen

  46:30
  Hvilken rolle spiller ortodoks kristendom for Vladimir Putins politikk og krigføring? Hvorfor får han støtte fra patriark Kirill? Og hva bør folk flest vite om ortodoks kristendom, som er blitt stadig mer synlig i det norske samfunnet? Forfatter Caroline Serck-Hanssen svarer på dette og mer til i ukens episode.
 • Frir politikerne til kristne? Og hva kan vi lære av filmen "Jesus Revolution"?

  31:01
  Valgdagen nærmer seg. Vi reflekterer over i hvordan den har vært preget av debatt om kristne verdier og om partiene prøver å nå kristne som velgergruppe. Dessuten har vi vært på kino og sett filmen som handler om Jesus-vekkelsen i California tidlig på 1970-tallet. Hvilken betydning har denne bevegelsen hatt?
 • Himmelfalne nordmenn, friskoler i klemme – og hvem fastlegger kirkens lære?

  32:36
  Denne episoden er nr. 250 siden podkasten ble lansert i 2019! Vi snakker om en afrikansk innflytter som opplever åndelig forlegenhet blant norske kristne, hvorfor friskoler opplever trangere kår og hva kirkevalget egentlig handler om. Dagens nyansatte kommentator Sofie Braut deltar sammen med Tore og Tarjei.
 • Gudslengsel, menneskeverd og ølbrygging. Gjest: Erik Varden

  37:49
  Etter 30 år i utlandet kom Erik Varden tilbake til Norge og Trondheim som katolsk biskop i 2020. Siden har han markert seg som en kristen skribent som når en bred leserkrets. Hvordan mener han menneskers gudslengsel kommer til uttrykk, hva truer menneskeverdet, og hvorfor har han vært med på lansering av en ny øltype?
 • Live fra Arendalsuka: Bibelen - både umistelig og utålelig?

  39:34
  Under Arendalsuka inviterte Tore og Tarjei biskop Stein Reinertsen og historieprofessor Helje Kringlebotn Sødal til en samtale om Bibelens betydning både i folks personlige liv og i det norske samfunnet før og nå.
 • Inviterer til Oslo Symposium uten Norge Idag og Visjon Norge

  34:06
  Annet hvert år siden 2011 har Bjarte Ystebø stått i spissen for Oslo Symposium. Neste uke går årets symposium av stabelen. De fleste deltakerne er vesentlig eldre enn ham selv. Det bekymrer Ystebø seg ikke over. – Vi går med det laget vi har, sier han.
 • Kjersti finner åndelig fellesskap i Kirkemøtet

  38:30
  Kjersti Gautestad Norheim mener kirken må snakke mer frimodig om Jesus hvis den skal kunne fungere som uenighetsfellesskap. Fredag begynner årets kirkemøte i Den norske kirke. Norheim er til daglig sokneprest i Birkeland menighet i Bergen. Hun representerer prestene i Bjørgvin i Kirkemøtet, og sitter også i kirkerådet. Tidligere har hun vært misjonær i Estland. Hun er gjest i denne ukens episode av Tore og Tarjei
 • Sommervikar-spesial: Sommerstevner, kristen-dating og mannsrollen

  40:37
  Om sommeren har mange kristne organisasjoner stevner. I denne ukens Tore & Tarjei deler sommervikarene, Gerd Vårin Emmerhoff-Sæther, Marte Skutlaberg og Richard Beharie, sine inntrykk.