Share

cover art for GÄSTAVSNITT #3: Marco Vega

TNKVRT med Danny & Ina

GÄSTAVSNITT #3: Marco Vega

Season 5

November är Men's Health Month med movember, fars dag och mansdagen. I detta avsnitt ringer duon upp föreläsaren och aktivisten Marco Vega som har flera års erfarenheter av att jobba med mäns psykiska (o)hälsa. Det pratas om idéer om män, sex, sexualitet, normer, destruktiva strukturer och massa annat viktigt kopplat till män. In och lyssna på bästa Marco!

More episodes

View all episodes

  • 41. #41 Vi alla är cancelled

    50:44
    Hejdå 2023 och hej 2024! Säsongsavslut och i detta avsnitt är det bara Danny och Ina, utan gäst, i mickarna. Duon reflekterar över året som varit och allt det inneburit: att fylla 30 år och TNKVRTs inbjudan till EU-parlamentet i Bryssel, men även att välja sig själv, prioritera sin hälsa och att inte glamourize the grind. Eftersom att Danny nyligen gästat Atilla Yoldas podd Machokulturen där de pratade om cancelkulturen blir det även i detta avsnitt en snårig diskussion om att vi alla egentligen är cancelled. 2024 är runt hörnet och intentioner, planer och drömmar är bara några av de punkter duon hinner beta av. Ett minst sagt spretigt avsnitt, men det är väl så man sammanfattar ett år? GOTT NYTT ÅR kära vänner, vi hörs igen 2024! 00:00 min - Hejdå 2023!! Duon blickar tillbaka på 2023 gästavsnitt och pratar om de ämnen  som hjärtat bankar hårdast för05:20 min - Danny blir påmind hur han mådde för ett år sedan när Ina spelar upp hans reflektioner från ett avsnitt från januari 2023 och Danny berättar om sitt år fyllt av träning, att spendera tid med nära och att prioritera sig själv 15:44 min - Ina berättar om hur 2023 varit en stormvind, att ta examen och hur hon INTE vill glamourize the grind men hur hon också vill bli anställd. Hire a samhällsvetare! 23:45 min - Duon diskuterar cancelkulturen och vart gränsen går mellan att peka finger mot privatpersoner och att kunna ansvarsutkräva makthavare. Kan Danny förbli det Harry Potter fan han är utan att bli fördömd att stötta JK Rowling och vem är egentligen Inas favorit problematic artist? 43:06 min - Vad tar duon med sig från 2023 in i 2024? Om ökad självkänsla och integritet
  • GÄSTAVSNITT #9: Barakat Ghebrehawariat

    01:37:40
    Får man säga svart? Eller vit? Eller... ras?! Ja - om det är relevant. Danny och Ina försöker navigera i den antirasistiska begreppslabyrinten men det är inte lätt. Duon vet att de inte har något val: de måste prata om "ras" för att ens kunna synliggöra och motverka rasism. Som tur är har de statsvetaren och författaren Barakat Ghebrehawariat till hjälp! Barakat har nyligen släppt sin bok "Får man säga svart?" - en bok om den teoretiska ångest många upplever kring samtalet om rasism i Sverige då vi saknar konsensus om hur vi ska prata om hudfärg och ojämlikhet. I detta, något längre, höstavsnitt bjuder därför duon in Barakat för att djupdyka i hans personliga resa till att bli en av Sveriges största röster inom antirasismen och för att reda ut begrepp som invandrare, colorism, POC, WOC och white avoidance. Varmt välkomna att lyssna på den kloka mannen, myten, legenden = Barakat! 00:00 min - Welcome back!! Duon är tillbaka bakom podd-mickarna efter en hel sommar med upp- och nedgångar. 10:18 min - Vem är Barakat, nu och som ung? Barakat delar med sig av hans personliga resa från att vara en grabb med starka åsikter till diplomatisk akademiker och om att ha folk runt om sig som tror på en. 31:30 min - “Får man säga svart?” Duon dyker in i Barakats nya bok och delar med sig om vad boken har betytt för dem. 36:17 min - Vad innebär egentligen “ras” som social konstruktion och vad innebär det att bli diskriminerad på grund av “ras”? Om hur analysen av “ras” som social konstruktion låter oss undersöka den sociala mening vi tillskriver hudfärg och hur den resulterar i diskriminering för icke-vita. 41:55 min - Vad är skillnaden mellan “ras” som social konstruktion, hudfärg och etnicitet? Om skillnaderna mellan begreppen och hur de kan komplettera varandra för att synliggöra rasism. 50:40 min - Vad innebär den teoretiska ångest Barakat beskriver i boken, och hur har den uppkommit i den svenska kontexten? Om färgblindhet och tron om att samtalet om hudfärg alltid resulterar i rasism. 57:27 min - Vad är vithet och hur är det föränderligt? Om proximity to whiteness och kontextuella aspekter. 01:02:50 min - Vad är sinofobi? Om språkets möjligheter att fånga rasism mot östasiater i och vikten av “ras” som social konstruktion.01:09:30 min - Om begreppen svart, mörkhyad, colorism, vithetens värme och invandrare och vad de kan betyda i Sverige. 01:16:13 min - Att vara rasist vs. att göra rasism - om rasism som en struktur.Följ Barakat: https://www.instagram.com/barakat_g/ https://www.barakat.nu/
  • GÄSTAVSNITT #8: Aysha Jones

    01:15:44
    I dagens avsnitt gästas duon av ingen mindre än Aysha Jones, en utav grundarna av Black Lives Matter Sweden. Aysha har engagerat sig för rättvisa så länge hon kan minnas, men hur ser egentligen livet bakom kulisserna ut för aktivister som dedikerar all sin tid åt att försöka skapa positiv förändring? Vad gör det med en att vara frontfigur åt en rörelse? Och går det verkligen att “hoppa av tåget” utan att bli dömd? Detta och mycket mer analyseras i ett samtal fyllt av skratt och anekdoter om Harry Potter och att bryta bröd med sin granne. Ja, ni förstår att det blir ett fint avsnitt. In och lyssna på kloka Aysha nu! 
  • GÄSTAVSNITT #7: Alexander Zadruzny

    01:13:38
    Media rapporterar gång på gång om det som händer i orten, men aldrig om hur de här händelserna tillhörde ett liv. Att de drabbade var mer än bara siffror, att de var människor med familj, framtidsmål, drömmar och berättelser. Duon fick chansen att prata med Alexander Zadruzny som med sitt engagemang, poesi och aktivism lyfter problemet med gatuvåld och skjutningar - och förmänskligar människorna bakom rubrikerna. Offren, familjerna och hela grannskap. I detta avsnittet fördjupar duon sig i vem Alexander är och vad initiativet Kollektiv Sorg är för något. Lyssna på detta viktiga och aktuella ämne nu och följ @kollektivsorg! 
  • GÄSTAVSNITT #6: Annie Boroian

    01:07:24
    8 mars och internationella kvinnodagen är kommen och i år bestämmer sig duon för att dedikera denna dag till att prata om kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. Danny och Ina ringer upp Annie Boroian som är socionom, kurator och föreläsare inom antirasism och sexualitetsfrågor. Duon passar därför på att ställa alla frågor de har om hur rasism kan påverka våra sexuella liv. Vad innebär det att bli exotifierad inom dejtinglivet? Kan porren anspela på rasistiska stereotyper? Vad porrsurfar egentligen det svenska folket mest på? Samtalet blir en salig blandning mellan hur vi kan arbeta för en mer inkluderande förståelse av den fria sexualiteten och hur vi kan kan vara allierade dejtare. In och lyssna på kloka Annie NU! 
  • GÄSTAVSNITT #5: Hanna Wallensteen

    01:17:52
    New year, new us?! Vi tror det! I denna säsongstart ringer duon upp psykologen Hanna Wallensteen, legitimerad psykolog och föreläsare inom normer, rasism, och inget mindre än minoritetsstress. Duon och Hanna djupdyker i ämnena, och alla tre delar med sig av egna erfarenheter av att vara icke-vit i Sverige. Förutom detta pratar duon såklart även om att Danny fyller 30 och hur det är att lämna 20-åren bakom sig. Ett emotionellt avsnitt minst sagt - nu kör vi 2023!
  • GÄSTAVSNITT #4: Måns Molander

    01:16:56
    Säsongsavslut! I detta avsnitt pratar vi om "En tryggare barndom på flykt från krig" - temat för årets Musikhjälpen! Det är ett ämne som varken Danny eller Ina har så stor kunskap inom. Istället kommer gästen Måns Molander, grundaren av Human Rights Watch Sverige, att få dela med sig av sin expertis om hur just de som en människorättsorganisation kämpar för barnens rättigheter runtom i världen. Oerhört viktigt avsnitt!
  • 40. #40 Tidöd

    54:09
    Vad har Halloween, seriemördare, Tidöavtalet, sjöjungfrur och lesbiska tecknade figurer gemensamt? Ingen aning, men i det här avsnittet pratar vi iallafall om dessa saker. Det avslöjas även om att denna podd kanske får en helt annan riktning till våren. Eller finnas på en helt annan plattform. Vad händer?! Lyssna så får du reda på't!