Tidligvakt med Sondre og Trond

Share

Hva snakker vi om når vi snakker om observasjon?

Ep. 82

Sondre og Trond er tilbake etter en alt for lang pause! Denne gangen forsøker de å fordype seg i observasjon. Hva handler det om, og for hvem observerer vi? Og hva bruker vi resultatene av observasjonen til? De er begge enige om at å kikke, glane eller glo ikke er det samme som å observere.

More Episodes

 • 87. Leken, læringen og hjernen: Overgangen barnehage - skole

  53:07
  Sondre og Trond har fått besøk av to kloke menn: Lekeforsker Terje Melaas og hjerneforsker Per Brodal gjester sammen tidligvakt for å bli litt klokere på overgangen fra barnehagen til skolen.
 • 86. Barn, lek, barndom og Margreth Olin

  53:07
  Sondre og Trond har fått besøk av filmskaper Margreth Olin, og da må de selvfølgelig snakke om barndom. Sammen forsøker de å få tak i essensen av hva vi mener når vi snakker om barn, lek, oppvekst og barndom. Og ja, vi mener fortsatt at barndommen er truet.
 • 85. Hvordan snakker man med Anna Fiske?

  41:31
  Sondre og Trond har besøk av selveste Anna Fiske. Hun er ute med ny bok med et stort tema: Hvordan snakker man med barn om døden. Det blir snakket om nettopp døden, men mange andre temaer dukker også opp: Annas skriveprosess, egen barndom, Tove Jansson, lek, fantasi og forestilling.
 • 84. Sondre, Trond og de to ridderne

  40:29
  Forfatter Bjørn Rørvik er på besøk i studio for å snakke med Tidligvakt om hans siste bok "Ridderne tar gull". Han byr på sine tanker om mye, blant annet om høytlesing, fantasi eventyr og humor.
 • 83. Danning og oppdragelse

  31:04
  Sondre og Trond lurer på hva danning egentlig handler om, og sammen forsøker de å finne en forklaring de begge kan forstå. Det er opplagt at danning handler om noe mer enn bare oppdragelse og folkeskikk. Men trenger man ikke litt oppdragelse også?
 • 81. Hva skjer med barnesynet her i landet?

  34:16
  Trond har lest noen saker i nyhetene i julen og har blitt provosert og lettere forferdet over hvilket barnesyn som ligger bak disse sakene. Det handler blant annet om kobling av barn og vold og om metodikken som ukrainske foreldre får presentert på obligatorisk integreringskurs. Ikke overraskende reagerer Sondre enda sterkere, så her fyres det av i alle kanaler.
 • 80. Hjernen trenger å leke!

  47:09
  Tidligvakt har fått besøk av professor i nevrobiologi Per Brodal, og han fremsnakker rolleleken med engasjement, vel fundert i oppdatert kunnskap om hjernen. Sondre og Trond får anledning til å utspørre professoren om hva som foregår i hjernen når barn leker, og Per byr på en rekke vitenskapelig funderte argumenter for mer lek i barnehagen!
 • 79. Romjulsprat med Kari Brodal

  32:51
  Sondre og Trond har fått besøk av Bestemor og Barnehagelærer Kari Brodal. Hun deler sitt syn på barndom og barnehage, og det viser seg at alle tre har mye til felles.