Share

cover art for Dynamiskt Cyberförsvar – Automated Moving Target Defence

Thought Leadership-podden

Dynamiskt Cyberförsvar – Automated Moving Target Defence

Season 5, Ep. 35

I avsnittet vänder vi blicken mot cybersäkerhet och fokuserar på försvarsmetoden Automated Moving Target Defence (AMTD) – en teknik som kan förändra hur vi ser på säkerhet och en viktig pusselbit för säkerhet kopplat till samhällets kritiska infrastruktur.

 

När angreppssätten mot organisationer blir alltmer sofistikerade och rörliga krävs snabbfotad flexibilitet från försvarssidan. Utöver att tillhandahålla ett robust, proaktivt och dynamiskt försvar blir AMTD också ett ypperligt verktyg för att registrera och förstå angriparnas strategier. I förlängningen kan det också utgöra en bas för utveckling av nya försvarslinjer.

 

Med oss har vi experten Alexander Hägglund från cybersäkerhetsföretaget Tehtris. Han hjälper oss djupdyka i AMTD och delar med sig av sina erfarenheter och spaningar.

 

Kurstips: Diplomerad Säkerhetsarkitekt (Diplomerad Säkerhetsarkitekt - Ny Teknik Education), Robusta Säkerhetskritiska IT-system (Robusta säkerhetskritiska IT-system - Ny Teknik Education).

Konferenstips: Cyber Security: Kritisk infrastruktur (Cyber Security: Kritisk infrastruktur 2024 - Ny Teknik Education)

More episodes

View all episodes

 • 36. Supermaterialet Grafen - häng med i den snabba utvecklingen!

  21:09
  I avsnittet pratar vi med materialforskaren Johan Ek Weis om supermaterialet grafen, som 2010 låg till grund för nobelpriset i fysik. Grafen har ett en utmärkt ledningsförmåga, är mycket starkt och samtidigt flexibelt. Materialets egenskaper öppnar för användningsområden nästan överallt, och har möjlighet att revolutionera flertalet industriområden. Vi djupdyker i hur materialet framställs och hur det kan tillämpas som komponent i olika produkter samt hur detta möjliggör nya användningsområden för produkter och effektivare produktionsprocesser. Lyssna för att inspireras om hur användning av supermaterialet gör morgondagen redo för framtiden! Vill du lära dig mer? Gå vår kurs i Grafen den 12 mars! Klicka här för mer information och anmälan: Grafen - Ny Teknik Education
 • 34. Generativ AI som programmeringsverktyg

  22:41
  Generativ AI som programmeringsverktyg I avsnittet tittar vi närmre på hur generativ AI kan användas för att automatiskt färdigställa syntax, analysera programmeringskod, och var AI kan användas för att ta över monotona uppgifter. Vi pratar om hur man kan utmana sig själv till att göra generativ AI till en aktiv del av sin verktygslåda och kommer in på hallucinerande artificiell intelligens och vikten av att vara tydlig i sina instruktioner.   Med oss har vi stjärnutvecklaren och grundaren till webplatsutvecklingsföretaget Asekio, Hannes Wideteg. Han delar sina tankar om AI-mindset, hur man bäst pratar med AI, och berättar om hur han med hjälp av generativ AI kan producera 5-10 gånger så mycket kod som förut.   Kurstips: Tillsammans med Hannes Wideteg har vi tagit fram en kurs om hur AI kan användas inom programmering. Där får du verktyg och inspiration att arbeta smartare och effektivisera ditt programmeringsarbete. Klicka här för att komma till kursen!
 • 33. Digitala tvillingar och AI – en lyckad mix för optimerade affärs- och produktionsprocesser

  25:29
  Det har nog aldrig pratats och skrivits om Artificiell Intelligens lika mycket som nu. Nästan varje dag nås vi av nyheter som talar om de enorma möjligheterna som AI öppnar upp för, men också om de utmaningar som den snabba teknikutvecklingen medför. För företag som arbetar med produktutveckling är AI ett otroligt kraftfullt verktyg, speciellt när det kan kopplas till digitala tvillingar. Men vad är egentligen digitala tvillingar, och hur kommer AI in i bilden? I detta avsnitt gästas vi av Martin Kwasniewski från AFRY, som med sin långa erfarenhet av verksamhetsledning i kombination med djup kunskap inom AI ska hjälpa oss att få klarhet i dessa frågor. Kurstips: Tillsammans med Martin Kwasniewski har vi tagit fram en kurs som fokuserar på AI inom Digitala Tvillingar där du inspireras till att utforska och driva innovation, produkt och processutveckling. Klicka här för att komma till kursen!
 • 32. Carbon Capture Storage (CCS) – koldioxidlagring och EU:s utsläppshandelssystem

  26:00
  Carbon Capture Storage (CCS) – koldioxidlagring och EU:s utsläppshandelssystemCCS-tekniken går ut på att samla koldioxid från en fast utsläppspunkt och lagra den långsiktigt i berggrunden under havsbotten. En så kallad kolsänka. Genom att satsa på sådan teknik kan företag och industri minimera sina utsläpp av växthusgaser och även öppna för möjligheten att sälja utsläppsrätter genom EU: utsläppshandelssystem. I avsnittet hör vi Hannes Sonnsjö, forskare på Lunds universitet och elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis, lyfta vad EU ETS innebär och vilka förändringar som är att vänta i EU ETS 2. Vi pratar om vilken roll direktivet spelar för att främja övergången till en mer koldioxidsnål ekonomi, och hur företag och industrier kan ta ansvar för sina utsläpp och samtidigt som de gör affär på en restprodukt.Kurstips: Vill du lära dig mer om CCS? Ta då del av vår kurs ” Carbon Capture Storage & Utilization”. Läs mer om kursen här: Carbon Capture Storage & Utilization - Ny Teknik Education
 • 31. Generativ Geo-AI – tillämpning, datainsamling, strategi och promptteknik

  22:44
  Generativ Geo-AI –tillämpning, datainsamling, strategi och promptteknikI en värld som ständigt står inför utmaningar kopplat till klimatförändringar och naturkatastrofer är förståelse för geografiska data mer avgörande än någonsin. För att bygga hållbara, resurseffektiva och motståndskraftiga samhällen behöver vi verktyg som kan förutse och mildra de faror som hotar vår infrastruktur och våra samhällen. Här kommer Geo-AI, eller geografisk artificiell intelligens, in i bilden. Under de senaste åren har intresset för - och användningen av Geo-AI skjutit i höjden då fler och fler börjar inse teknikens potential. Men vilka möjligheter erbjuder Geo-AI egentligen, hur skiljer sig tekniken från andra typer av artificiell intelligens och vad är dess utmaningar och begränsningar? I detta avsnitt av Thought leadership-podden gästas vi av Anders Elias, konsult och föreläsare inom ämnet öppna data, datavisualisering och generativ Geo-AI. Kurstips: Vill du har mer praktisk kunskap om hur du kan skapa interaktiva kartor med hjälp av Geo-AI? Ta då del av vår kurs ” Generativ Geo-AI – Tillämpning, datainsamling, strategi & promptteknik”. Läs mer om kursen här: Generativ GeoAI - Tillämpning | Datainsamling | Strategi & Promptteknik - Ny Teknik Education
 • 30. CSDD – Direktivet som ska stärka företagens sociala och miljömässiga ansvar

  14:23
  CSDD – Direktivet som ska stärka företagens sociala och miljömässiga ansvarSom en del i EU:s strävan att underlätta den industriella omställningen och skapa en mer resurseffektiv, hållbar och konkurrenskraftig ekonomi ligger nu ett nytt förslag på bordet – ett direktiv som syftar till att öka företagens kontroll och ansvar över sina värdekedjor. Det föreslagna direktivet går under namnet CSDD – Corporate Sustainability Due Diligence. I en tid där flera andra direktiv kopplat till EU:s gröna giv, såsom CSRD och ESRS sett dagens ljus utgör direktivet för CSDD ett spännande tillägg som hjälper företag att ta ytterligare steg mot en mer hållbar framtid. Men vilka företag är det som kommer omfattas av direktivet, hur ser tidsplanen ut och hur förväntas verksamheter kunna identifiera och adressera eventuella risker i sina värdekedjor? I detta avsnitt av Thought leadership podden gästas vi av Anna Lindstedt, Vd och Senior rådgivare på Evaluate, som ska hjälpa oss att räta ut alla frågetecken gällande CSDDD. Kurstips: Funderar du också på hur ditt företag kan förbereda sig för det kommande direktivet på bästa sätt? Ta då del av vår kurs Corporate Sustainability Due Diligence (CSDD), som går av stapeln den 11 oktober.
 • 29. Generativ AI – användningsområden, affärspotential och risker

  40:47
  Generativ AI – användningsområden, affärspotential och risker Just nu ser vi att användningen av AI ökar i en dramatisk takt och nya tjänster såsom ChatGPT gör entré på marknaden. I dagens affärsklimat kan AI användas för att automatisera processer, förbättra kundupplevelser, effektivisera beslutsfattande och öka produktiviteten. Dessa möjligheter har en betydande inverkan på affärsstrategier och kan bidra till ökad konkurrenskraft, innovation och tillväxt för företag och organisationer.  Samtidigt är AI-landskapet komplext och ständigt föränderligt. Det består av olika teknologier och metoder som kan vara svåra att navigera i. Hur kan företag på bästa sätt implementera AI i sina organisationer och vilka affärsmodeller kan man bygga med hjälp av AI-teknologier? Vad är de största riskerna med AI och finns det några etiska frågor som företag måste överväga?  I detta avsnitt i Thought leadership podden gästas vi av Charlotte Mattfolk som delar sin kunskap och sina perspektiv på hur AI kan användas för att utveckla och framtidssäkra våra verksamheter.  Vill ni lära er mer om hur AI kan få ditt företag att växa? Anmäl er till vår kurs ” Tillämpad AI – Teknikorientering, värdepotential, strategi”. 
 • 28. Solenergi i det svenska energisystemet: Från vision till verklighet

  19:35
  Skyhöga elpriser har utlöst en solcellsboom och under första kvartalet anslöts 23 200 nya solcellsanläggningar i Sverige, en ökning med 160 procent, visar nya siffror från branschorganisationen Svensk Solenergi. Enligt Energimyndighetens bedömningar kan solenergi stå för cirka 10-15 % av den svenska energimixen år 2030. För att fördjupa oss i detta ämne så har vi bjudit in Lars Andrén, en av Sveriges främsta auktoriteter i ämnet solenergi. Var befinner vi oss i utvecklingen just nu? Vilka är de främsta utmaningarna? Vad är egentligen skillnaden mellan olika anläggningar som använder solenergi för att producera el? Vill du fördjupa dig ännu mer inom ämnet? Missa inte vår populära kurs Lönsam solenergi – kommersiell potential, teknisk fördjupning och systemperspektiv!