Share

cover art for Θέση Παράθυρο: 7 - Αργεντινή & Αισιοδοξία

Θέση Παράθυρο

Θέση Παράθυρο: 7 - Αργεντινή & Αισιοδοξία

Season 1, Ep. 7

Αργεντινή είναι ο Μαραντόνα και το φλογερό τανγκό. Είναι, όμως, και μια χώρα με πλούσια αλλά και ταραγμένη ιστορία, με μεγάλους κοινωνικούς αγώνες στο χθες και το σήμερα. Την επισκεπτόμαστε ενώ παράλληλα εξερευνούμε την τόσο σημαντική ψυχολογική δεξιότητα της αισιοδοξίας!

More episodes

View all episodes

 • 5. Θέση Παράθυρο: 20 - Βουδαπέστη και Ταυτότητα

  01:33:32
  Αχ όμορφη Βουδαπέστη! Ο απόλυτος Χριστουγεννιάτικος προορισμός, οι βόλτες στις παρυφές του Δουνάβη, η τέλεια αρχιτεκτονική, τα θερμά λουτρά, τα γκούλας! Αυτή είναι η ταυτότητα της Βουδαπέστης στα μάτια ενός τουρίστα. Είναι όμως η μοναδική της; Έχουμε μονάχα μία ταυτότητα ή πολλαπλές ταυτότητες ανάλογα με τον περιβάλλον που βρισκόμαστε κάθε φορά; Είναι η ταυτότητα κλουβί ή απελευθέρωση; Πότε Βούδα πότε Πέστη, πότε Αυστροουγγαρία, πότε συνεργασία και κατοχή με τους ναζί, πότε κομμουνισμός και πότε Όρμπαν. Στη νέα Θέση Παράθυρο σας σερβίρουμε την... Βουδαπέστη στο πιάτο σας, με ολίγη πάπρικα, όπως κάθε ουγγρικό έδεσμα που σέβεται τον εαυτό του.
 • 4. Chupitos: 3 - Ο σκυλάκος Bobby

  03:31
  Πώς συνδέονται η τριχωτή ουρά του Bob Marley της Γαύδου, η χνουδωτή μουσούδα του Bobby του Εδιμβούργου, ο εμβληματικός σκύλος της Φωκίωνος Νέγρη και... ο σκύλος μου ο Αλέκος; Το τρίτο Chupito είναι αφιερωμένο στα αποτυπώματα που οι τετράποδοι φίλοι μας ανά τον κόσμο αφήνουν πίσω τους και στη λήθη. Τι συμβαίνει όταν αυτές ξεθωριάζουν - αν ξεθωριάζουν ποτέ;
 • 3. Θέση Παράθυρο: 19 - Νάπολη και η Διαχείριση της Νίκης

  01:32:27
  Nάπολη! Το πρώτο επεισόδιο Θέση Παράθυρο που είναι αφιερωμένο σε μια πόλη και όχι σε μια ολόκληρη χώρα. Τι είναι αυτό που κάνει την ταυτότητα της πόλης τόσο ξεχωριστή σε σχέση με την υπόλοιπη Ιταλία;  Πώς συνυπάρχουν, στη σκιά του Βεζούβιου, η ομορφιά και το χάος, η ξακουστή Καμόρα, το πάθος για ζωή, για το ποδόσφαιρο και για τον, Θεό των πάντων, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα;  Στο τελευταίο ταξίδι μας πετύχαμε την πόλη να παρουσιάζει το τρίτο scudetto της ιστορίας της. Όλη η πόλη, μια γιορτή. Αλλά μετά την νίκη τι; Σε αυτό το επεισόδιο μιλάμε επίσης για τις ψυχολογικές δεξιότητες που χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε την νίκη, για να μη μας ρουφήξει το κενό που συνήθως έρχεται μετά από αυτή. Μαζί μας ο ειδικός Ναπολιτολόγος Κώστας Διαμαντής Μπαλάσκας ο οποίος μοιράζεται αυτό το ταξίδι μαζί μας, με βαθιά αγάπη για την πόλη αλλά χωρίς να είναι... Ν-απόλυτος!
 • 2. Chupitos: 2 - Ταξιδιωτικές διάρροιες και εμετοί (που δεν σας λένε τα social media)

  05:11
  Όταν ταξιδεύεις, η ζωή σου στα social media μοιάζει σαν ένα παραμύθι. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το ροζ συννεφάκι γίνεται ξαφνικά... καφέ και η ανάγκη για μια τουαλέτα πιέζει ασφυκτικά; Αυτό το chupito είναι μια κλεψύδρα που αδειάζει. Θα προλάβουμε; #alejandroΜία παραγωγή της Θέσης Παράθυρο.
 • 1. Chupitos: 1 - Τι είναι αυτή η άρνηση στον κρύο καφέ παγκοσμίως;

  02:31
  Δεν βρίσκω ΕΝΑΝ αξιοπρεπή ΚΡΥΟ και οικονομικό καφέ ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο. Αυτό το chupito είναι μία κραυγή απόγνωσης. #alejandroΜία παραγωγή της Θέσης Παράθυρο.
 • 6. Θέση Παράθυρο: 18 - Κολομβία & Μεταμόρφωση II

  58:35
  Και μετά τη βία, τι; Η Κολομβία στο συλλογικό μας υποσυνείδητο έχει συνδεθεί με σκηνές βίας και αγριότητας. Από το 2016 και μετά, όμως, όταν υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης, η Κολομβία έχει μπει σε μια τροχιά μεταμόρφωσης.Είχαμε την τύχη να βρεθούμε στην κοινότητα Σανταντέρ, στο Μεδεγίν, όπου σύμφωνα με τους ντόπιους,  τη δεκαετία του '90, ήταν η πιο βίαια γειτονιά της πιο βίαιης πόλης του κόσμου.Εκεί γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να μετατρέψουν το μίσος σε αγάπη. Ποιες είναι άραγε οι ψυχικές δεξιότητες και διαδικασίες που επιτρέπουν σε έναν άνθρωπο και σε μια κοινωνία  να αφήσει πίσω του τις πληγές του παρελθόντος και να κοιτάξει με αισιοδοξία το μέλλον;Πιάστε θέση παράθυρο και μοιραστείτε  μαζί μας το ταξίδι της μεταμόρφωσης της Κολομβίας...
 • 5. Θέση Παράθυρο: 17 - Κολομβία & Μεταμόρφωση

  37:55
  Κολομβία. Η χώρα της Σακίρα και του Μαλούμα, μα και μια χώρα πλούσια σε ιστορία, της οποίας ο λαός έχει υποφέρει τα δεινά του πολέμου, της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Πώς οι συνθήκες αυτές τους σχημάτισαν και τι ουλές τους άφησαν; Πώς οι άνθρωποι αυτοί μεταμορφώθηκαν, ώστε να χτίσουν σιγά σιγά μια νέα ζωή, μακριά από τη βία, αλλά με την υπόσχεση μιας κοινότητας αλληλέγγυας, γεμάτης θαυμάσιο καφέ, μουσική και χορό, που κρατάει φρέσκες τις μνήμες φίλων και συγγενών που δεν είναι πια μαζί τους; Το νέο επεισόδιο Θέση Παράθυρο είναι εδώ!
 • 4. Θέση Παράθυρο: 16 - Κένυα & Χακούνα Ματάτα II

  34:55
  Στο δεύτερο μέρος του οδοιπορικού μας στην Κένυα μιλάμε για τον απίστευτο ρυθμό που κουνήσαμε τα τουπέ μας μαζί με τους ντόπιους και την ενέργεια και σύνδεση που νιώσαμε συμμετέχοντας στα τελετουργικά τους. Τι ρόλο έχει η γυναίκα και η μητέρα στην κοινότητα της Λουάντα; Πώς είναι να σε φλερτάρει μια ομάδα fishlets; Γιατί όλοι οι μεγάλοι μαραθωνοδρόμοι είναι Κενυάτες; Μιλάμε επίσης για τον απίστευτο τρόπο με τον οποίο ο φίλος μας ο Ιζάκ... τσάπισε την αφρικανική γη. Guest Star η Μαίρη Μαρινοπούλου. Αφιερώστε μισή ωρίτσα για να ακούσετε τη νέα Θέση Παράθυρο και δεν θα χάσετε!
 • 3. Θέση Παράθυρο: 15 - Κένυα & Χακούνα Ματάτα I

  33:18
  Έχεις άγχος που δεν βγαίνουν πιο συχνά επεισόδια Θέση Παράθυρο; Άραξε! Χακούνα Ματάτα! Σε αυτό το επεισόδιο ταξιδεύουμε στη μαγευτική Κένυα, στη ξακουστή Λουάντα και περνάμε μια εβδομάδα στο κοινοτικό κέντρο του χωριού με τους ντόπιους. Κάνουμε το μπανάκι μας με νεράκι και γαβάθες στην εξοχή, παίζουμε ποδόσφαιρο υπό βροχή σε ένα γήπεδο που κυριολεκτικά γέρνει και δεν σταματάμε να γνωρίζουμε και να χαιρετάμε ανθρώπους με τεράστια χαμόγελα. Μια φιλοσοφία ζωής που είτε ως ανάγκη είτε ως επιλογή πραγματικά γοητεύει!