Share

cover art for Blev Volkswagen plötsligt bra på elbilar?

Elbilsveckan

Blev Volkswagen plötsligt bra på elbilar?

Peter och Christoffer har varit ute och rest. I de södra delarna av Frankrike har man först kört Kia EV9 och sen Volkswagen ID.7. Det här är så stort så hjälp behövs för att förklara dessa bilar och vem passar inte bättre än Fredrik Sandberg, chefredaktör på tidningen Elbilen? Tillsammans går dom igenom bilarna i detalj, vad som är bra och vad som är dåligt. Fredrik har också kört Xpeng P7, den bil som Christoffer just nu har på test. Dessutom så blir det såklart lite nyheter, denna gång om agenter, en amerikan och en säl. Det vill du bara inte missa!

More episodes

View all episodes

 • Otydlig effekt på både Volvo, strejk och laddboxar

  51:33
  Det ekar tomt på besökarstolen denna vecka vilket betyder att Peter och Christoffer får styra skutan själva. Peter har försökt förstå Volvos hemsida men det fortsätter snurra och IF Metall har gjort det enklare att reparera sin Tesla... om man dansar regndansen samtidigt som Jupiter och Venus linjerar med varandra. Det finns alltså krav till detta som reds ut i podden. Dessutom är en gammal goding tillbaka, Easee vs Elsäkerhetsverket - Det går sådär! Sist men inte minst så pratas det lite om ljud i bilarna, både pip pip men även vroom vroom.
 • Är elbilen på dekis?

  01:01:48
  I veckans avsnitt så behöver duon bli uppbackad av en nyhetskung och vi tackar ödmjukast Kristofer Rask från Allt om elbil för att han vill hänga med oss. Tillsammans diskuteras det nya BMW i5 Touring, sänkta priser hos Ford och att ett land nu har förbjudit fossilbilar och som får fördomar att krossas. Det visar sig också att om man får en skada på sin bil så kan det bli problem, det vet iallafall två av tre i dagens podd (två av tre kör också Tesla, go figure). Krockad eller ej, är elbilar på dekis? En perfekt storm av intressen har dykt upp och frågan är vad som händer, vart är tillverkarna påväg och vad kan vi förvänta oss? Tack till Kristofer Rask på alltomelbil.se för ditt deltagande
 • Semi-LIVE från eCarExpo

  01:00:35
  Den här veckan befinner sig Peter och Christoffer på eCarExpo i Stockholm för att bevaka händelser och nyheter. Men inte bara det, upp på scen ska dem också tillsammans med Joakim Dyredand från tidningen Elbilen. Här är det livepodd på gång och det tas fram gäster för att diskutera elbilskonvertering, batterikemi och publik laddning. Gäster: Marcus Sörlin, Sir MMagnus Karlström, omEVLukas Heijkenskjöld, Chargefinder
 • Årets bilpremiärer på eCar Expo

  53:42
  Tidningen Elbilens Joakim Dyredand be-dyr-ar att eCarExpo i slutet av veckan kommer bli en riktigt höjdarevent – inte mindre än 17 premiärer kommer till golvet och trion går igenom hur peppade de är. Dessutom lottar vi ut 2 mässbiljetter till 10 lyckliga vinnare – där du dessutom kommer att få höra oss livepodda under söndagen.
 • Går det bota trött vinterladdning?

  01:23:21
  I veckans avsnitt så har Christoffer och Peter med sig en expert på laddning, Haris Dzafic från Elmacken. Tillsammans pratar herrarna om att motorjournalister behöver ha högre krav ställda mot sig, man kan inte skriva vad som helst eftersom det får konsekvenser. SEB har i veckan gått ut och sagt att Polestar är värt 0kr, vad gör det för moderbolaget Volvo? Hur går det för Volvo egentligen? Det ryktas att tålamodet börjat ta slut i koncernen. För andra går det dock bättre och Tesla har sänkt priserna igen, eller har man det? Hur som helst så kommer det iallafall att fortsätta gå att ta emot leveranser av nya Teslor eftersom Transportstyrelsen inte har något problem med hur det sköts just nu. Sen pratar vi såklart om elbilsladdning, hur vi kan kan komma framåt och inte bara för dig och mig utan även för andra förare som inte lyssnar på elbilspoddar, kollar på YouTube-videos om elbilar eller läser elbilstidningar. Det listas de bästa och de sämsta vinterbilarna i podden. Tack till Haris Dzafic för att du var med. Elmacken hittar man vid Smålandia handelsplats i Gislaved och på https://elmacken.com.
 • Sveriges billigaste elbil kommer inte från Kina

  01:14:27
  Peter och Christoffer är i studion men är inte helt ensamma, en man (med ny mikrofon, äntligen!!) från Norrbotten är med oss: chefredaktör på tidningen Elbilen Fredrik Sandberg. Fredrik berättar om att köra elbil i -40 och och är sur på Teslapappor som åker till fjällen en gång om året. Dessutom har han kört nya MG4 Xpower, en bil som lovar mycket men håller inte hela vägen. Android Auto kan snart se hur mycket batteri bilen har, vad kan det betyda för framtiden? Christoffer har hittat lite nya priser som Skatteverket har skvallrat om innan tillverkaren och vi har en ny bil på tronen för "Sveriges billigaste elbil" och sen har Peter grävt lite mer i det här med 800V-system och laddning på olika stolpar. Går det verkligen på Teslas V4-laddare? Vi får en genomgång av plingplong-ljud i bilarna och varför de ens behövs och sist men inte minst så talas det om vårprimörer, vad är på gång nu närmast? Japp, Peter pratar Audi...Glenn Lindberg besöker Grufmans bil: https://www.youtube.com/watch?v=ArilrlaVoFU&t=2s&ab_channel=GlennLindberg
 • Zeekr söker högerfil

  01:02:35
  Det har gått ett år sedan Elbilsveckan kom igång, vilket är helt galet. Det firas genom att Peter får prata om sin älskade Audi Q8 men Christoffer får även möjlighet att kontra med betydligt mindre bilar. Mobility Sweden håller inte med gänget om 50% elbilar under 2024 och Kia EV9 har problem med 12V-batteriet. Behöver Kia gå igenom 12-stegsprogrammet kanske? Dessutom så diskuteras det vad man bör tänka på när man ger sig ut i det kalla vädret med sin elbil och sist så har Christoffer, som en av de första i Europa, fått köra Zeekr 001 på svenska vägar och... det gick väl sådär!
 • När når bilförsäljningen 50% elbilar?

  01:10:02
  Det är första dagen på det nya året och även om denna dag kanske blir lugn för många så är det fullt upp i virtuella poddstudion. Peter och Christoffer snackar om elbilsåret 2024 och till sin hjälp har man motorjournalisten Joakim Dyredand från tidningen Elbilen samt chefredaktören från samma tidning Fredrik Sandberg. Tillsammans diskuteras olika teorier om hur bra det kommer gå för dieseln, om kombis verkligen är det vi vill ha i Sverige, hur det kommer gå i Tesla-strejken och mycket mer. Välkomna till årets första avsnitt av Elbilsveckan.
 • Vi vill också kora en "Årets elbil"

  53:27
  Det är dags för årets sista avsnitt och det behöver firas med något stort: Kristofer Rask från Allt om elbil befinner sig i den virtuella studion. Kristofer har precis kört Tesla Model 3 Highland i en vecka och vi får höra ett litet hack för att veta vilken pil som är vilken. Kia har lanserat flera versioner av EV9 och nya ID.4 går att beställa. Men framförallt så ser vi bakåt i backspegeln och korar "Årets småbil", "Årets familjebil", "Årets överraskning", "Årets besvikelse" och "Årets elbil". Även om detta är sista avsnittet för 2023 så tar vi ingen paus utan Elbilsveckan är tillbaka redan den 1/1 i din poddspelare. God jul och gott nytt år önskar Peter, Christoffer och Kristofer. Tack för i år!