Share

cover art for ”Inget grönt stål utan grönt kalk”

Tekniksnacket podcast

”Inget grönt stål utan grönt kalk”

Season 1, Ep. 29

Avsnittet är producerat i betalt samarbete med gästen.


Kalk används överallt – från uppförandet av nya byggnader till böndernas matproduktion. Trots detta kan samhällets kalkberoende vara en av vår tids bäst bevarade hemligheter. Nu satsar en av Sveriges största kalkproducenter, SMA Minerals, på ny teknik från Nasdaq First North-listade teknikföretaget SaltX som bidrar till mycket efterfrågad produktion av grönt kalk.

More episodes

View all episodes

  • 33. Så hjälper AI till att rädda liv inom vården

    34:00
    Avsnittet är producerat i betalt samarbete med det gästande bolaget.Smarta AI-maskiner har användningsområden långt bortom att svara på frågor och skriva texter, bland annat inom diagnostik av sjukdomar som cancer – inom vården ska AI vara med och rädda liv. Tekniksnacket möter i det senaste avsnittet två gäster med stenkoll på maskininlärning och AI. Carl-Johan Ivarsson leder börsnoterade Qlucore – ett svenskt bolag som utvecklar och säljer ett AI-baserat verktyg som används för att diagnosticera cancer snabbare och med högre precision. Han ackompanjeras av Magnus Fontes, en av Qlucores grundare och styrelseledamot i bolaget. Han är även General Manager på Institut Roche och professor i matematik på Lunds universitet.
  • 32. Stora steg för Sveriges stundande elektrifiering

    44:30
    Avsnittet är producerat i betalt samarbete med SaltX som medverkar i podden. Alla, från basindustrin till slutkonsumenter, har stora behov av elektrifiering och fossilfri energiproduktion för att möta framtidens stora krav på energiförsörjning. Efter en vacklande start har regeringen nu presenterat lösningar som kan möjliggöra den snabba utveckling som kommer att krävas om vi ska kunna möta efterfrågan på grön energi. I det senaste avsnittet av Tekniksnacket lyssnar vi till Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige och Carl-Johan Linér, vd för SaltX som bland annat arbetar för att möjliggöra fossilfri produktion av kalk. Bland annat berör man de många och hoppfulla framsteg som sker inom såväl teknik som politik kopplat till elektrifiering och en fossilfri industri. ”På Romina Pourmokhtaris presskonferens uttalade man sig äntligen om den havsbaserade vindkraften. Både att leverera beslut från regeringens sida, eftersom det här ligger utanför kommungränserna och att få en helt ny ordning för vindkraftsetableringar”, säger Svante Axelsson.
  • 31. Så förverkligas energins heliga graal

    40:31
    Avsnittet är producerat i betalt samarbete med Freemelt som är gäst i programmet. Fusionskraften är nog det närmaste vi har ett ljus i slutet på energikrisens mörka tunnel. Samtidigt som vi behöver fördubbla energiproduktionen till 2050 så ska vi ställa om energiproduktionen till förnybar sådan – en otrolig utmaning, där fusion kan stå för den avgörande lösningen. I avsnitt 31 av podden Tekniksnacket får du höra de senaste nyheterna i den banbrytande fusionsindustrin där två svenska bolag är med och försöker lösa en av vår tids största utmaningar. ”En viktig aspekt som måste till för att fusionskraften ska bli av är att det krävs att den blir lönsam”, säger Ulric Ljungblad, i dag CIO och medgrundare och tidigare vd för Freemelt. Freemelt tillverkar 3D-skrivare med elektronstråleteknik som producerar material som testas inom fusionsindustrin. ”Kraftverken kommer att vara mycket stora och innehålla många delar i mycket dyra material som kan behöva bytas ut ofta. Det är där vår teknik kommer in i bilden eftersom vi kan tillverka komponenter i material med mycket längre hållbarhet.”
  • 30. "Okänd miljöbov hotar klimatomställning"

    42:59
    Avsnittet är producerat i betalt samarbete med gästen.Svensk industri har högt satta mål vad gäller att ställa om till klimatneutral produktion. För att klara omställningen och möta klimatkrisen krävs bland annat att man klara av att hantera en okänd miljöbov.Podden Tekniksnacket är tillbaka med ett nytt avsnitt och den här gången behandlas behovet av grön kalk och cement och hur energifrågan påverkar industrins gröna omställning. Med i studion är Carl-Johan Linér, vd för SaltX Technology och Filip Johnsson, professor i energisystem vid Chalmers Universitet. Nasdaq First North-noterade SaltX Technology ska tillsammans med kalkproducenten SMA Mineral ta fram världens första gröna kalk.Podden är producerad i betalt samarbete med SaltX.
  • 28. Den dolda energiboven i tillverkningsindustrin

    24:57
    Avsnittet är producerat i betalt samarbete med gästen.Cirka 50 procent av all energi som går åt till att producera tryckluft är rent läckage. För enskilda företag handlar det om stora kostnader. Det förklarar Anders Sjögren, vd för Enersize – ett bolag som arbetar med att hitta just läckage av tryckluft i tillverkningsindustrin.
  • 27. Patenterad lösning sänker kostnaden för mobiltäckning

    20:48
    Avsnittet är producerat i betalt samarbete med gästen.Svenska antennbolaget Radio Innovation har tagit fram en patenterad lösning som sänker kostnaden upp till 80 procent för att skapa mobiltäckning.Genom att sänka investeringskostnaden så kraftigt blir det ekonomiskt försvarbart för operatörer att skapa täckning även på exempelvis landsbygd.Det berättar Dusyant Patel, vd för Radio Innovation, som har en stor erfarenhet från telekomvärlden, bland annat Ericsson, i Tekniksnacket.
  • 26. Så löser vi energiutmaningar för hållbara städer

    24:12
    Avsnittet är producerat i betalt samarbete med gästen.I detta avsnittet av Tekniksnacket diskuterar Tomas Harju-Jeanty vd för Sumitomo SHI FW med SaltX vd Carl-Johan Linér utmaningar kring framtidens städer, och hur de kan lösas. Vi får höra hur en jätte som Sumitomo SHI FW ser att man kan vara med att lösa energiförsörjningen för framtidens städer.   
  • 25. Det här behövs för att klara omställningen till grön elproduktion

    23:09
    Avsnittet är producerat i betalt samarbete med gästen.Sverige står inför stora utmaningar i omställningen mot en hållbar energiproduktion. Inte minst om man ska ta tillvara på de intressen som finns att investera i produktionsanläggningar och bolag. Dessutom skapar omständliga och framför allt långdragna tillståndsprocesser betydande utmaningar. Hör Claës af Burén berätta hur WSP tar sig an utmaningen.