Share

cover art for Virtuella influencers

Techsplain

Virtuella influencers

Nittonåriga Miquela har över 3 miljoner följare på Instagram - trots att hon inte finns på riktigt. Miquela är en påhittad karaktär, men det bryr sig hennes följare inte om. Fenomenet virtuella influencers blir allt större, så hur påverkar det influencer marketing? Influencern Anitha Clemence och Sarah Krusell från Nakd ger sin syn på vad det innebär när influencern kanske är en robot. Katarina och Ola diskuterar vad som händer när gränsen mellan det verkliga och det påhittade suddas ut, att nya storytellingformat föds i sociala medier och varför det här händer just nu. Är morgondagens sociala stjärnor helt digitala?

More episodes

View all episodes

 • Facebooks tuffa höst - inifrån

  29:50
  Hösten 2021 blev den svettigaste någonsin för Facebook, som också bytte namn till Meta. När visselblåsaren Frances Haugen presenterade sina läckta dokument hamnade Facebook i en virvelstorm av förödande kritik. Den röda tråden i läckorna var att sociala medier-giganten sätter vinst före människor och medvetet mörkat studier om hur algoritmer skadar användarna. Tonårstjejers stress över kroppsideal på Instagram skapade svarta rubriker. I det här avsnittet berättar svenske Facebook-toppen Janne Elvelid om stämningen inne på Facebook under turbulensen och hur han ser på kritiken. Är allt business as usual nu efter att Facebook blivit Meta? Eller kommer Frances Haugens vittnesmål förändra spelreglerna för algoritmföretagen för gott?
 • Hit the road, Jack!

  27:10
  Twittergrundaren Jack Dorsey kliver av vd-posten. Det förklarade han i en tweet förra veckan. Vad betyder det att techvärldens mest ovillige ledare lämnar sitt bolag? Plattformen har ständigt befunnit sig i hetluften när mäktiga twittrare som Donald Trump går loss i versaler. Ola spekulerar i Twitters chanser att bli USA:s första superapp och Kat berättar att hon träffat twittergrundaren i egen hög person. Mötet med techstjärnan har etsat sig fast - och det har sin förklaring.
 • WTF är NFT?

  30:21
  Kryptotrenden NFT exploderade i våras när digitala prylar och konstobjekt på nätet plötsligt såldes för skyhöga belopp. En ögonbrynshöjare var kreatören Beeples JPEG-bild som gick under klubban för hisnande 69 miljoner dollar. Obegripligt för många - andra talar om en revolution. Hur ska man förstå det här fenomenet? Vi frågar entreprenören Leo som vill skapa ett NFT-community och tjäna pengar på att verifiera digitala prylar. Och NFT-experten Kari som vill bli först i Sverige att sälja sin lägenhet som NFT.
 • Techstjärnornas krig

  30:53
  Om den infekterade kampen om rymdherraväldet mellan techmiljardärerna Jeff Bezos och Elon Musk - en tävling som kantas av bråk och stämningar. Och om hur en svensk rymddelegation för 20 år sedan satte sig på ett plan till Los Angeles, klampade in på SpaceX startup-kontor och försökte övertyga Elon Musk att skjuta upp sina raketer i Kiruna. Vi pratar också om hur techtopparnas rymdvisioner faktiskt kan komma att ta död på drömmen om liv på planeten Mars.
 • Trailer - Techsplain

  01:27
  Techsplain är podden om allt som är tech. Om trenderna, maktkamperna och stjärnorna - och hur de påverkar dig och samhället omkring oss. Idag och i morgon. Följ oss nu så du inte missar premiäravsnittet 17 november 2021!