Share

cover art for 4:e teatern — Stresstestet

Teatercentrum pod

4:e teatern — Stresstestet

Season 1, Ep. 1

vad skönt det ska bli till hösten, när det här är över … "


I början av mars 2020 är många teatrar fyllda av optimism: Turnerandet pågår för fullt. På många ställen sitter förväntansfulla barn i förskola och grundskolan och väntar; Kanske är det första gången man ska få se teater? Två veckor senare är allt förändrat. Corona har stängt Sverige och all kultur ställs in. Teatrarna står inför en svår kris: Kommer vi någonsin att kunna möte vår publik igen? Överleva, men hur?


Nu finns berättelserna om vad som hände teatrar som drabbades hårt av nedstängningen. Möt konstnärliga ledare som fick teatern att leva vidare, mot alla odds! Ett unikt tidsdokument om när covid lamslog kulturen?


Fredrik Lundqvist regissör och teaterchef på 4:e teatern i Västerås. I detta avsnittet samtalar han med Carina Ehrenholm om att vara teaterchef under en osäker tid. Hur tankarna gick på teatern den första tiden.


Teater under pandemin — är en poddserie i sex avsnitt

Producerad av Teatercentrum 2022

Inspelade mellan oktober 2021 och februari 2022

Upphovspersoner är Carina Ehrenholm och Anders Lorentzon

More episodes

View all episodes

 • 6. Masthuggsteatern — Turister i förorten

  01:26:32
  Carina pratar med Kristina Ros som är konstnärlig ledare och dramaturg på Masthuggsteatern i Göteborg. Vi pratar bland annat om att skapa scenkonst tillsammans med barn, att aldrig vila och om behovet av att alltid göra något nytt. Kristina Ros har sin fasta bas på Masthuggsteatern i Göteborg där hon är dramaturg och konstnärlig ledare. Hon även projektledare för Barnteaterakademin (sedan 2013) och sitter för närvarande i Författarfondens dramatikerråd.Utopi och verklighet är säsong 2 av Teatercentrums nya poddserie där teaterarbetaren Carina Ehrenholm möter sex olika konstnärliga ledare på fria teatrar runt om i landet: Vad händer inom den fria scenkonsten just nu? Hur ser den konstnärliga visionen kontra verkligheten ut? Och hur skulle kulturpolitiken fungera i deras drömsamhälle? Carina Ehrenholm har själv bakgrund som konstnärlig ledare på Turteatern i Kärrtorp, och har därefter tagit en konstnärlig master samt undervisat i konceptuell scenkonst på Teaterhögskolan i Malmö. Det var en miljö som präglades av ett pågående samtal om scenkonst: Hur skapas gynnsamma förutsättningar för intressant scenkonst? Vad är intressant scenkonst? Vad väcker intresse? Vad skapar engagemang? Vad gör att ett koncept funkar och ett annat inte? Hur kan vi dra ur kunskap ur vår pågående praktik? När hon sedan flyttade tillbaka till Stockholm fanns en längtan att låta detta samtal fortsätta i någon form. Anders Lorenzon är verksamhetsledare för Teatercentrum Öst. Under våren 2021 beviljades Teatercentrum ett stöd för att göra någon form av dokumentation av den pågående Pandemin och Anders var projektledare för detta. Under ett telefonsamtal mellan Anders och Carina föddes idén om att låta dokumentationen bestå av fördjupade samtal med konstnärliga ledare på fria teatrar runt om i landet. Detta resulterade i den första säsongen av Teatercentrum podd: Teatrarna och pandemin och en bärande idé har varit att låta de medverkande formulera och dela med sig av erfarenheter, insikter och nyvunnen kunskap utifrån den unika period som pandemin utgjorde. I säsong 2 kretsar samtalen kring den konstnärliga verksamheten i stort, och om scenkonstens förutsättningar, möjligheter och svårigheter. Hur bildades gruppen och vilka visioner låg till grund för drivkraften framåt? Var befinner sig de konstnärliga ledarna i sin praktik just nu? Hur skulle en välfungerande kulturpolitik se ut, om de själva fick bestämma?
 • 5. Teater Tropos — Att fängsla de som är stökigast!

  01:24:57
  Teater Tropos drivs av Lina och Conny Petetsén som som också står för konstnärligt innehåll och utveckling. Idéer arbetas fram gemensamt och Conny skriver manus. Samtliga premiärer sedan starten 1999 har varit urpremiärer. Här är text och skådespeleri i centrum och gruppen har utarbetat en form som fängslar och tar med även de stökigaste målgrupperna in till de mänskliga komplexa frågorna. Teatern rör sig genom flera genrer och har ofta valt frågeställningar utifrån patos och samhällsengagemang. Teatern arbetar alltid uppsökande och spelar i hela Sverige.Utopi och verklighet är säsong 2 av Teatercentrums nya poddserie där teaterarbetaren Carina Ehrenholm möter sex olika konstnärliga ledare på fria teatrar runt om i landet: Vad händer inom den fria scenkonsten just nu? Hur ser den konstnärliga visionen kontra verkligheten ut? Och hur skulle kulturpolitiken fungera i deras drömsamhälle? Carina Ehrenholm har själv bakgrund som konstnärlig ledare på Turteatern i Kärrtorp, och har därefter tagit en konstnärlig master samt undervisat i konceptuell scenkonst på Teaterhögskolan i Malmö. Det var en miljö som präglades av ett pågående samtal om scenkonst: Hur skapas gynnsamma förutsättningar för intressant scenkonst? Vad är intressant scenkonst? Vad väcker intresse? Vad skapar engagemang? Vad gör att ett koncept funkar och ett annat inte? Hur kan vi dra ur kunskap ur vår pågående praktik? När hon sedan flyttade tillbaka till Stockholm fanns en längtan att låta detta samtal fortsätta i någon form. Anders Lorenzon är verksamhetsledare för Teatercentrum Öst. Under våren 2021 beviljades Teatercentrum ett stöd för att göra någon form av dokumentation av den pågående Pandemin och Anders var projektledare för detta. Under ett telefonsamtal mellan Anders och Carina föddes idén om att låta dokumentationen bestå av fördjupade samtal med konstnärliga ledare på fria teatrar runt om i landet. Detta resulterade i den första säsongen av Teatercentrum podd: Teatrarna och pandemin och en bärande idé har varit att låta de medverkande formulera och dela med sig av erfarenheter, insikter och nyvunnen kunskap utifrån den unika period som pandemin utgjorde. I säsong 2 kretsar samtalen kring den konstnärliga verksamheten i stort, och om scenkonstens förutsättningar, möjligheter och svårigheter. Hur bildades gruppen och vilka visioner låg till grund för drivkraften framåt? Var befinner sig de konstnärliga ledarna i sin praktik just nu? Hur skulle en välfungerande kulturpolitik se ut, om de själva fick bestämma?
 • 4. Bombina Bombast — Gaming och virtuell scenkonst

  01:13:43
  Bombina Bombast är ett scenkonstkompani med bas i Malmö under konstnärlig ledning av Emma Bexell och Stefan Stanisic. Sedan starten 2011 har kompaniet skapat över 50 originalverk för scen och film karaktäriserade av mötet mellan scenkonst och innovativa teknologier. 2020 tilldelades Bombina Bombast det prestigefulla Thaliapriset tillsammans med Sara Cronberg för föreställningen Ögonvittnen på Unga Malmö stadsteater.Carina Ehrenholm pratar med Emma Bexell som tillsammans med Stefan Stanisic driver scenkonstkompaniet Bombina Bomast i Malmö. Utopi och verklighet är säsong 2 av Teatercentrums nya poddserie där teaterarbetaren Carina Ehrenholm möter sex olika konstnärliga ledare på fria teatrar runt om i landet: Vad händer inom den fria scenkonsten just nu? Hur ser den konstnärliga visionen kontra verkligheten ut? Och hur skulle kulturpolitiken fungera i deras drömsamhälle? Carina Ehrenholm har själv bakgrund som konstnärlig ledare på Turteatern i Kärrtorp, och har därefter tagit en konstnärlig master samt undervisat i konceptuell scenkonst på Teaterhögskolan i Malmö. Det var en miljö som präglades av ett pågående samtal om scenkonst: Hur skapas gynnsamma förutsättningar för intressant scenkonst? Vad är intressant scenkonst? Vad väcker intresse? Vad skapar engagemang? Vad gör att ett koncept funkar och ett annat inte? Hur kan vi dra ur kunskap ur vår pågående praktik? När hon sedan flyttade tillbaka till Stockholm fanns en längtan att låta detta samtal fortsätta i någon form. Anders Lorenzon är verksamhetsledare för Teatercentrum Öst. Under våren 2021 beviljades Teatercentrum ett stöd för att göra någon form av dokumentation av den pågående Pandemin och Anders var projektledare för detta. Under ett telefonsamtal mellan Anders och Carina föddes idén om att låta dokumentationen bestå av fördjupade samtal med konstnärliga ledare på fria teatrar runt om i landet. Detta resulterade i den första säsongen av Teatercentrum podd: Teatrarna och pandemin och en bärande idé har varit att låta de medverkande formulera och dela med sig av erfarenheter, insikter och nyvunnen kunskap utifrån den unika period som pandemin utgjorde. I säsong 2 kretsar samtalen kring den konstnärliga verksamheten i stort, och om scenkonstens förutsättningar, möjligheter och svårigheter. Hur bildades gruppen och vilka visioner låg till grund för drivkraften framåt? Var befinner sig de konstnärliga ledarna i sin praktik just nu? Hur skulle en välfungerande kulturpolitik se ut, om de själva fick bestämma? 
 • 3. Ögonblicksteatern — Undersökande bastubyggare

  01:00:44
  Johanna Salander är konstnärlig ledare och regissör på Ögonblicksteatern i Umeå. Hon är också tvillingmorsa till tonåringar och just nu dessutom småbarnsförälder. Hjärtat har hon i norra Sverige, I Umeå och på Höga Kusten. En stark drivkraft i Johannas arbete är att skapa bredare representation och fler verkligheter på scenen. Bland annat har hon under tre år jobbat med projekt Normal för att tillgängliggöra scenkonsten för människor med olika funktionsvariationer. Och med projektet Minoritet i en minoritet för att synliggöra personer med dubbla minoritetsidentiteter, i Palestina, Sverige och Sápmi.Linjen i Johannas arbete är att arbeta med det som skaver i samtiden genom att gestalta utopiska verkligheter inom räckhåll. Att presentera bilder och berättelser som kan skapa förändring genom att publiken vill spegla sig i dem. Och att genom scenkonsten bereda plats för berättelser som tidigare osynliggjorts, både på scen och i publiken. Johanna skapar föreställningar för olika åldersgrupper och med olika bärare av de berättelser som lyfts fram, når hon många olika publikgrupper.Johanna debuterade som dramatiker med föreställningen KILLARNA där heteronorm och machoideal problematiseras genom gestaltning av systerskap. Och I projektet Bastuklubben fortsatte hon att gräva i systerskapets praktik genom att låta bygga en bastu på hjul där både skådespelare och publik tog plats för att undersöka systerskap och förtrolighet. Ett sätt att genom scenkonst skapa efterlängtade rum.Hur ser den konstnärliga visionen kontra verkligheten ut? Och hur skulle kulturpolitiken fungera i deras drömsamhälle? Carina Ehrenholm har själv bakgrund som konstnärlig ledare på Turteatern i Kärrtorp, och har därefter tagit en konstnärlig master samt undervisat i konceptuell scenkonst på Teaterhögskolan i Malmö. Det var en miljö som präglades av ett pågående samtal om scenkonst: Hur skapas gynnsamma förutsättningar för intressant scenkonst? Vad är intressant scenkonst? Vad väcker intresse? Vad skapar engagemang? Vad gör att ett koncept funkar och ett annat inte? Hur kan vi dra ur kunskap ur vår pågående praktik? När hon sedan flyttade tillbaka till Stockholm fanns en längtan att låta detta samtal fortsätta i någon form. Anders Lorenzon är verksamhetsledare för Teatercentrum Öst. Under våren 2021 beviljades Teatercentrum ett stöd för att göra någon form av dokumentation av den pågående Pandemin och Anders var projektledare för detta. Under ett telefonsamtal mellan Anders och Carina föddes idén om att låta dokumentationen bestå av fördjupade samtal med konstnärliga ledare på fria teatrar runt om i landet. Detta resulterade i den första säsongen av Teatercentrum podd: Teatrarna och pandemin och en bärande idé har varit att låta de medverkande formulera och dela med sig av erfarenheter, insikter och nyvunnen kunskap utifrån den unika period som pandemin utgjorde. I säsong 2 kretsar samtalen kring den konstnärliga verksamheten i stort, och om scenkonstens förutsättningar, möjligheter och svårigheter. Hur bildades gruppen och vilka visioner låg till grund för drivkraften framåt? Var befinner sig de konstnärliga ledarna i sin praktik just nu? Hur skulle en välfungerande kulturpolitik se ut, om de själva fick bestämma? 
 • 2. Dockteatern Tittut — I visionen är vi fria!

  01:18:45
  Carina Ehrenholm pratar med Sophia Segrell som är konstnärlig verksamhetsledare på Dockteatern Tittut i Stockholm. Vi pratar bland annat om kultur som kunskap, att möta objekt och om att sväva i ovisshet.Utopi och verklighet är säsong 2 av Teatercentrums nya poddserie där teaterarbetaren Carina Ehrenholm möter sex olika konstnärliga ledare på fria teatrar runt om i landet: Vad händer inom den fria scenkonsten just nu? Hur ser den konstnärliga visionen kontra verkligheten ut? Och hur skulle kulturpolitiken fungera i deras drömsamhälle? Carina Ehrenholm har själv bakgrund som konstnärlig ledare på Turteatern i Kärrtorp, och har därefter tagit en konstnärlig master samt undervisat i konceptuell scenkonst på Teaterhögskolan i Malmö. Det var en miljö som präglades av ett pågående samtal om scenkonst: Hur skapas gynnsamma förutsättningar för intressant scenkonst? Vad är intressant scenkonst? Vad väcker intresse? Vad skapar engagemang? Vad gör att ett koncept funkar och ett annat inte? Hur kan vi dra ur kunskap ur vår pågående praktik? När hon sedan flyttade tillbaka till Stockholm fanns en längtan att låta detta samtal fortsätta i någon form. Anders Lorenzon är verksamhetsledare för Teatercentrum Öst. Under våren 2021 beviljades Teatercentrum ett stöd för att göra någon form av dokumentation av den pågående Pandemin och Anders var projektledare för detta. Under ett telefonsamtal mellan Anders och Carina föddes idén om att låta dokumentationen bestå av fördjupade samtal med konstnärliga ledare på fria teatrar runt om i landet. Detta resulterade i den första säsongen av Teatercentrum podd: Teatrarna och pandemin och en bärande idé har varit att låta de medverkande formulera och dela med sig av erfarenheter, insikter och nyvunnen kunskap utifrån den unika period som pandemin utgjorde. I säsong 2 kretsar samtalen kring den konstnärliga verksamheten i stort, och om scenkonstens förutsättningar, möjligheter och svårigheter. Hur bildades gruppen och vilka visioner låg till grund för drivkraften framåt? Var befinner sig de konstnärliga ledarna i sin praktik just nu? Hur skulle en välfungerande kulturpolitik se ut, om de själva fick bestämma? 
 • 1. Teater Pero — Slapstick för barn och överjordisk back-hand

  01:20:02
  Utopi och verklighet är säsong 2 av Teatercentrums nya poddserie där teaterarbetaren Carina Ehrenholm möter sex olika konstnärliga ledare på fria teatrar runt om i landet: Vad händer inom den fria scenkonsten just nu? Hur ser den konstnärliga visionen kontra verkligheten ut? Och hur skulle kulturpolitiken fungera i deras drömsamhälle?Carina pratar med Peter Enqvist som är regissör och konstnärlig ledare på Teater Pero i Stockholm. I det här samtalet pratar vi bland annat om konstnärlig integritet, om idrottsmentalitet och om att arbeta med hemliga mål. Carina Ehrenholm har själv bakgrund som konstnärlig ledare på Turteatern i Kärrtorp, och har därefter tagit en konstnärlig master samt undervisat i konceptuell scenkonst på Teaterhögskolan i Malmö. Det var en miljö som präglades av ett pågående samtal om scenkonst: Hur skapas gynnsamma förutsättningar för intressant scenkonst? Vad är intressant scenkonst? Vad väcker intresse? Vad skapar engagemang? Vad gör att ett koncept funkar och ett annat inte? Hur kan vi dra ur kunskap ur vår pågående praktik? När hon sedan flyttade tillbaka till Stockholm fanns en längtan att låta detta samtal fortsätta i någon form. Anders Lorenzon är verksamhetsledare för Teatercentrum Öst. Under våren 2021 beviljades Teatercentrum ett stöd för att göra någon form av dokumentation av den pågående Pandemin och Anders var projektledare för detta. Under ett telefonsamtal mellan Anders och Carina föddes idén om att låta dokumentationen bestå av fördjupade samtal med konstnärliga ledare på fria teatrar runt om i landet. Detta resulterade i den första säsongen av Teatercentrum podd: Teatrarna och pandemin och en bärande idé har varit att låta de medverkande formulera och dela med sig av erfarenheter, insikter och nyvunnen kunskap utifrån den unika period som pandemin utgjorde. I säsong 2 kretsar samtalen kring den konstnärliga verksamheten i stort, och om scenkonstens förutsättningar, möjligheter och svårigheter. Hur bildades gruppen och vilka visioner låg till grund för drivkraften framåt? Var befinner sig de konstnärliga ledarna i sin praktik just nu? Hur skulle en välfungerande kulturpolitik se ut, om de själva fick bestämma? 
 • 7. Turteatern — Vår närhet blev pekpinnar …

  01:02:13
  Marie Nikazm Bakken, konstnärlig ledare och regissör. Hösten 2020 repeterar Turteatern Nibelungens Ring: Ett femtimmar långt epos efter Wagners operacykel med samma namn. När det äntligen är dags för premiär tar Corona ny fart och restriktionerna tvingande teatern att ställa in. I detta avsnitt hör vi Marie Nikazm Bakken berätta om arbetet med Nibelungens Ring och om betydelsen av att ta konstnärliga risker.Teater och pandemin — är en poddserie i sex avsnitt + BonusavsnittProducerad av Teatercentrum 2022Inspelade mellan oktober 2021 och februari 2022Upphovspersoner är Carina Ehrenholm och Anders Lorentzon
 • 6. Teater Sörmland — Gästabudet

  01:07:38
  Varje år brukar Sörmlands Teater sätta upp ”Nyköpings Gästabud” som sommarteater. En normal sommar brukar 460 personer ta plats i gradängen. 2020 är ingen ”normal sommar.Maja Lundqvist, regissör och visuell chef på Sörmlands Teater berättar om när teatern blev tvungna att skapa ett helt nytt koncept för sin sommarteater. Där man skapade tre mindre föreställningar med tre helt olika perspektiv istället för en stor helaftonföreställning. Allt baserat på restriktionerna. Och hur man kunde kommunicera med sina fans under arbetet med den nya föreställning genom att ”streama” processen.Teatern och pandemin — är en poddserie i sex avsnittProducerad av Teatercentrum 2022Inspelade mellan oktober 2021 och februari 2022Upphovspersoner är Carina Ehrenholm och Anders Lorentzon
 • 5. Skuggteatern — Född i Operans garderob

  01:11:36
  I början av mars 2020 är många teatrar fyllda av optimism. Två veckor senare är allt förändrat. Corona har stängt Sverige och all kultur ställs in.Nu finns berättelserna om vad som hände teatrar som drabbades hårt av nedstängningen. Möt konstnärliga ledare som fick teatern att leva vidare, mot alla odds! Ett unikt tidsdokument om när covid lamslog kulturen?Emil Nilsson-Mäki är konstnärlig ledare på Skuggteatern. Han kommer från spelvärlden. Samtal med Carina Ehrenholm handlar om varför han valde att starta en professionell teater redan på gymnasiet. Där det oförutsägbara och irrationella som fanns i spelvärlden också blev teaterns drivkraft: med nya spelformer och andra format. Hur bilismen räddade kvar teatern under covid. Och vad händer när barn inte får ta del av scenkonst.Teater under pandemin — är en poddserie i sex avsnittProducerad av Teatercentrum 2022Inspelade mellan oktober 2021 och februari 2022Upphovspersoner är Carina Ehrenholm och Anders Lorentzon