Share

cover art for Jakso 19: Legendojen jalanjäljissä osa 1 – Alvin Ailey & Martha Graham

Tanssistudio

Jakso 19: Legendojen jalanjäljissä osa 1 – Alvin Ailey & Martha Graham

Ep. 19

Tämänkertainen jakso aloittaa uuden teemasarjan, jossa käsittelemme legendaaristen tanssijoiden elämää sekä heidän vaikutustaan tanssikulttuuriin. Teemaan liittyviä jaksoja tullaan julkaisemaan säännöllisen epäsäännöllisesti muiden jaksojen lomassa.

 

Keskiviikon kuva-arvoituksen oikeina vastauksina ja tämän päivän jakson päähenkilöinä toimivat Martha Graham sekä Alvin Ailey. He olivat yhdysvaltalaisia tanssijoita ja koreografeja, jotka vaikuttivat omalla toiminnallaan suuresti modernin tanssin kulttuuriin ja nämä vaikutukset ovat nähtävissä vielä tänäkin päivänä.

 

Martha Graham oli aikansa kapinallinen. Yhdysvaltojen kongressi jopa tuomitsi yhden hänen tanssiteoksistaan, mutta silti hän oli ensimmäinen Valkoisessa talossa esiintynyt tanssija. Vuonna 1936 hän kieltäytyi esiintymästä Berliinin Taidefestivaaleilla, koska se olisi tarkoittanut hänelle Adolf Hitlerin hallintojärjestelmän juhlimista. Martha Graham tanssi ja opetti yli seitsemänkymmentä vuotta. Häntä on kutsuttu ”tanssin Picassoksi”, koska hänen merkitystään ja vaikutustaan moderniin tanssiin voidaan pitää samanarvoisena kuin Pablo Picasson vaikutusta modernille kuvataiteelle.

 

Alvin Ailey ja hänen vuosikymmeniä kestänyt uransa tanssijana ja koreografina muutti modernia tanssia ja mullisti afroamerikkalaisten tanssijoiden roolin tanssitaiteessa. Hän pyrki teoksillaan heijastamaan mustien ihmisten historiaa ja tuomaan esiin heidän tarinoitaan. Alvin Ailey jätti lähtemättömän vaikutuksen modernin tanssin kentälle. Yhdistelemällä klassista ja modernia tyyliä ja käyttämällä monipuolisia tanssijoita hän toi tanssin täysin uudelle yleisölle. Ensimmäisten esitysten jälkeen vuodesta 1958 alkaen Alvin Ailey American Dance Theatre on kasvanut pienestä tanssiryhmästä isoksi monikulttuuriseksi organisaatioksi, joka tunnetaan ympäri maailman.

 

Kuuntele näiden legendaaristen tanssijoiden tarinat tämän päivän jaksosta eli kaffekuppi käteen ja podia korville!


Jaksossa käytetyt lähteet:


https://fi.wikipedia.org/wiki/Alvin_Ailey_American_Dance_Theater


https://fi.wikipedia.org/wiki/Alvin_Ailey


http://www.the-ballet.com/ailey.php


https://www.loc.gov/exhibits/alvin-ailey-american-dance-theater/exhibition-items.html


https://nmaahc.si.edu/blog-post/transforming-dance-around-world


https://www.nytimes.com/1989/12/10/arts/dance-view-alvin-ailey-believer-in-the-power-of-dance.html


"TIME 100: Martha Graham". Time. August 6, 1998. Archived from the original on July 6, 2011.


The Dancer Revealed, American Masters: Season 8, Episode 2, PBS, May 13, 1994


Jowitt, Deborah (2012). "Martha Graham (1894–1991)"(PDF). Dance Heritage Coalition.


Martha Graham: A Dancer's Life by Russell Freedman, p. 20


"Music Films", Standard-Examiner (Ogden, Utah), May 21, 1922, p. 5


Debra Craine; Judith Mackrell (August 19, 2010). The Oxford Dictionary of Dance. Oxford University Press. pp. 196.


Martha Graham Dance Company – History Archived April 13, 2012


Martha Graham Timeline: 1894–1949, The Library of Congress


Franco, Mark (June 2012). Martha Graham in Love and War: The Life in the Work. Oxford University Press. p. 139.


Martha Graham: A special issue of the journal Choreography and Dance, by Alice Helpern


LaMothe, Kimerer L. Nietzsche's Dancers: Isadora Duncan, Martha Graham, and the Revaluation of. p. 203.


Klenke, Karin (2011). Women in Leadership: Contextual Dynamics and Boundaries. Bingley: Emerald. p. 208.


Graham, Martha (1991). Blood memory. Doubleday. ISBN 978-0-385-26503-4.


Kisselgoff, Anna (April 2, 1991). "Martha Graham Dies at 96; A Revolutionary in Dance". The New York Times.


Susan Ware (1998). Letter to the World: Seven Women who Shaped the American Century. W.W. Norton.


Bondi (1995) p. 74 quote: "Picasso of Dance ... Martha Graham was to modern dance what Pablo Picasso was to modern art."


"Martha Graham: About the Dancer". American Masters. NPR. September 16, 2005.


Gerald, Newman (1998). Martha Graham: Founder of Modern Dance. Danbury, Connecticut: Franklin Watts.

More episodes

View all episodes

  • 138. Jakso 138: Miksi tanssin? – vieraana Marina Manderoos

    44:08
    Tänään jatkuu kuuntelijoiden paljon toivoma Miksi tanssin? -sarja, jossa haastattelemme erilaisia tanssin harrastajia. Tällä kertaa vieraaksemme saapuu FRLSS CREW:n uusin tanssija, Marina Manderoos! Minkälaisia fiiliksiä Marinalla oli, kun hän astui ensimmäistä kertaa tanssisaliin? Minkälainen on hänen mielestä hyvä opettaja tai valmentaja? Entä, mitä tanssi on antanut Marinalle? Myös sä voit vastailla näihin kysymyksiin ja lähettää niitä meille. Ei muuta kuin kaffetta keittymään, joulukuusen koristeluun tai lahjojen paketoimiseen sekä jakson pariin!
  • 137. Jakso 137: Dance hacks osa 3

    32:16
    Tänään julkaistussa jaksossa ratkaistaan tanssiin liittyviä haasteita. Niin kuin edellistäkin Dance hacks -jaksoa varten, on tätäkin jaksoa varten tehty hurja määrä tutkimuksia, unohtamatta tietenkään niitä omia kokemuksia. Tämän päivän jakson haasteet liittyvät muun muassa kehittymiseen ja pakkopullaan, mutta millä tavoin? Kerro meille meinaatko kokeilla jotain heittämistämme ratkaisuista ja vinkeistä! Jakso playlle, let’s go!
  • 136. Jakso 136: Ulkonäköpaineet & syömishäiriöt osa 2 – vieraana Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä

    50:27
    Tänään julkaistussa Tanssistudio-podcastin jaksossa keskustelemme syömishäiriöistä sekä ulkonäköpaineista ja studiossa on vieraana Syömishäiriöliiton asiantuntija, Katri Mikkilä! Miksi tanssijat ja muut niin sanotusti esteettisten lajien harrastajat, kuten esimerkiksi voimistelijat ja luistelijat, kokevat paljon ulkonäköpaineita ja ovat alttiita sairastumaan syömishäiriöön? Mitkä asiat viestivät alkavasta syömishäiriöstä? Entä miten valmentajat ja tanssinopettajat voisivat omalla toiminnallaan ennaltaehkäistä valmennettaviensa ja oppilaidensa syömishäiriöitä? Muun muassa näihin kysymyksiin syvennytään tämän päivän jaksossa. Lämpimästi tervetuloa mukaan!
  • 135. Jakso 135: Dance hacks osa 2

    53:40
    Tänään julkaistussa jaksossa ratkaistaan tanssiin liittyviä haasteita. Tätä jaksoa varten on tehty monia empiirisiä tutkimuksia eri haasteiden kohdalla, unohtamatta tietenkään isoa määrää omakohtaista kokemusta. Jakson haasteet liittyvät muun muassa loukkaantumisiin, esiintymiseen, korkokenkien valintaan, ilmaisuun, kuvauspäiviin, kehittymiseen ja pakkopullaan, mutta millä tavoin? Kerro meille otatko jostain vinkistä tanssiarkeesi jotain mukaan! Kaikki viestivälineet toimii paitsi savumerkit, ne ei välttämättä tuu perille. Jakso playlle, let’s go! 🤪🎧💫💗
  • 134. Jakso 134: Musiikkivideot & artistien kanssa työskentely – vieraana tanssija, tanssinopettaja, ohjaaja-koreografi & muusikko Sebastian Visa

    52:33
    Tänään julkaistussa jaksossa keskustelemme musiikki- ja tanssivideoista sekä artistien kanssa työskentelystä. Vieraana studiossa on Sebastian Visa! Sebastian Visa on tanssija, tanssinopettaja, ohjaaja-koreografia sekä muusikko. Miten Sebastian kuvailisi itseään tanssijana? Sebastian julkaisee musiikkia taiteilijanimellä Visa Venus ja lokakuun lopussa hän julkaisi uuden biisin nimeltä Illuusio. Miten Sebastianin musiikkiura sai alkunsa? Entä, mitä musiikkivideoissa tulee ottaa huomioon esimerkiksi koreografian kohdalla? Muun muassa näistä keskustellaan tämän päivän jaksossa. Kuulokkeet korville ja jaksoa playlle! 🤪🎬💖✨ Ps. Sebastian antaa muutamat superit vinkit ilmasuun – näitä et haluu missata!
  • 133. Jakso 133: Pitääkö taiteilija erottaa taiteesta?

    51:16
    Tänään julkaistussa jaksossa keskustelemme siitä, pitääkö taiteilija erottaa taiteesta. Mitä mieltä me ollaan asiasta ja minkälaiseen lopputulokseen päädyimme? Mitä mieltä sä oot? Laita meille viestiä ja sun omia pohdintoja asiasta, me luetaan teidän viestejä enemmän kuin mielellämme.
  • 132. Jakso 132: Reija Wäre

    01:09:00
    Tällä kertaa Tanssistudion vieraana on kukas muukaan kuin… Reija Wäre! 😍 Reija on koreografi ja ohjaaja, joka on tehnyt koreografioita muun muassa musikaaleihin, oopperoihin, tv-lähetyksiin sekä tunnetuille artisteille kuten esimerkiksi Antti Tuiskulle ja Cheekille. Hänellä on takanaan yli 80 tanssiteosta, näytelmää ja musikaalia, mutta miten hänen ammatillinen uransa alkoi? Millainen on Wäreen luomisprosessi? Minkälaisia haasteita hän kokee työssään? Mitä vinkkejä Wäreellä on tanssijoille, jotka tavoittelee ammattitanssijan uraa? Entä mihin suuntaan hän näkee Suomen tanssikentän kehittyvän? Ei muuta kuin jakson pariin – tätä sä et halua missata! 😍🎬🎭🎧#podcast #podcastfinland #tanssi #dance #acast #spotify #applepodcasts #googlepodcasts #dancerslife #dancepodcast #tanssipodcast #tanssistudiopodcast #suomipodcast #podcastfi #reijawäre
  • 131. Jakso 131: Palautuminen

    01:01:06
    Tänään julkaistussa jaksossa keskustelemme palautumisesta – miksi palautuminen on tärkeää ja miksi aihe on juuri nyt meille ajankohtainen. Millaisista merkeistä tietää, ettei palautuminen ole ollut riittävää? Jaamme myös meidän parhaat vinkit palautumiseen. Ei muuta ku kahvit, teet tai muut aamujuomat kupposeen, hommat tulille ja jakso playlle!
  • 130. Jakso 130: Miksi tanssin? – vieraana Muay Thai -valmentaja sekä tuore tanssin harrastaja Harri Nieminen

    40:46
    Tänään jatkuu kuuntelijoiden paljon toivoma ”Miksi tanssin?”- sarja ja jaksomme vieraaksi saapui tuore tanssiharrastaja, Harri Nieminen. Miten kamppailulajivalmentaja päätti aloittaa juuri tanssin harrastamisen? Minkälaisia fiiliksiä hänellä oli, kun hän ensimmäisen kerran astui tanssisaliin? Miten Harrin mielestä kamppailijat voisi hyödyntää tanssia, jotta kehittyisi paremmaksi kamppailijaksi ja toisinpäin? Mitä vinkkejä hänellä olisi aikuisille ihmisille, joilla ei ole mitään aiempaa tanssikokemusta ja jotka haluaisivat aloittaa tanssiharrastuksen? Varsinkin jos sulla on ollut haaveissa aloittaa tanssi ilman minkäänlaista tanssikokemusta, tämä jakso on enemmän kuin sulle. Jotain sun lempparijuomista kupposeen, luontoon kävelylle tai imuri sauhuamaan ja jakso playlle!