Tänk om...?

Share

32. Knutbyflickan, del 1 – med Linnéa Kuling

Vad får en människa att ansluta sig till en församling, där åtminstone delar av den uppvisar sektbeteende? Hur är livet i en sluten grupp, där tron på Gud är det viktigaste, och tron på sig själv är underordnad? Vad hände egentligen i Knutbys Filadelfiaförsamling, innan och efter själva mordet?


Följ med Tänk om...? på en såväl skrämmande som trösterik och viktig resa in i Sveriges mest omskrivna församling. Er guide på resan är f.d. församlingsmedlemmen Linnéa Kuling, som öppenhjärtligt berättar om sina upplevelser – såväl bra som dåliga – med bland andra kvinnan som i media kom att kallas "Kristi Brud", men även om tron, pastorerna och mycket mer.


Detta är del ett. Del två av intervjun släpps om två veckor.


Medverkande:

  • Linnéa Kuling – författare och artist, f.d. församlingsmedlem
  • Tobias Henricsson – programledare


MUSIK:

Life Decisions av Remember the Future (intro och outro)

Övrig musik och bakgrundsljud levereras av Epidemic Sound


Glöm inte att sponsra oss på patreon.com/tankom för att få fler och längre avsnitt!


Du kan också Swisha ett engångsbidrag på nummer 123 356 17 01 (betalningsmottagare: Tobias Henricsson)


Slutligen finns också Acasts Supporter-tjänst för engångsbetalningar. Den hittar du på http://supporter.acast.com/tankom.

More Episodes

2/6/2021

31. Qanon och "sanningen"

Den senaste tiden, inte minst runt valet i USA 2020, började man höra mer och mer om något som kallades "Qanon". Är det en konspirationsteori? En sekt? Är den farlig? Och vilken roll spelade f.d. presidenten Donald Trump i allt det här?Det och mycket mer försöker vi svara på i veckans avsnitt av "Tänk om...?""!KÄLLOR (I URVAL):https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/far-right-struggling-contain-qanon-after-giving-it-life-n899741https://www.washingtonpost.com/politics/trump-praises-baseless-qanon-conspiracy-theory-says-he-appreciates-support-of-its-followers/2020/08/19/e50f8d46-e25e-11ea-8181-606e603bb1c4_story.htmhttps://www.vox.com/2020/10/9/21504910/qanon-conspiracy-theory-facebook-ban-trumphttps://www.nytimes.com/2018/08/01/us/politics/what-is-qanon.htmlhttp://www.newsweek.com/how-storm-biggest-fake-news-story-796725https://www.energy.gov/ehss/security-policy-guidance-reports/departmental-personnel-security-faqshttps://www.lamag.com/citythinkblog/qanon-gop/https://www.dailydot.com/debug/qanon-failed-predictionshttps://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/qanon-trump-biden-inauguration-storm-b1790243.htmlhttps://qz.com/1960146/how-fox-news-and-newsmax-reacted-to-bidens-inauguration/https://www.vice.com/en_us/article/ywex8v/what-is-qanon-conspiracy-theoryhttp://www.newsweek.com/how-storm-biggest-fake-news-story-796725https://444.hu/2018/08/07/trump-tamogatoi-kozott-elkezdett-terjedni-hogy-az-elnok-az-egyesult-allamokat-iranyito-satanista-pedofilok-ellen-harcol (på ungerska, översatt med Google Translate)https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/conspiracy-theory-donald-trump-genius-hilary-clinton-roseanne-barr-barack-obama-george-soros-america-politics-latest-a8293806.htmlArtiklar från bl.a. Aftonbladet, Expressen, CNN, CBS News m.fl.MUSIK:Life Decisions av Remember the Future (intro och outro)Övrig musik och bakgrundsljud levereras av Epidemic Sound.Glöm inte att sponsra oss på patreon.com/tankom för att få fler och längre avsnitt!Du kan också Swisha ett engångsbidrag på nummer 123 356 17 01 (betalningsmottagare: Tobias Henricsson)Slutligen finns också Acasts Supporter-tjänst för engångsbetalningar. Den hittar du på http://supporter.acast.com/tankom.
1/21/2021

30. Land of the free (svensk version), del 1 – med Dan Hörning

Schiaffino "Schif" Musarra är skådespelare och manusförfattare till bland annat succéserien "We got this" i SVT. Men han är också amerikan bosatt i Sverige, och han har bra koll på vad som händer i landet och varför det ser ut som det gör.Tobias och Schif försökte tillsammans reda ut hur amerikaner, till och med i senaten, kan tro på ganska befängda konspirationsteorier, samtidigt som Schif gav oss en bild av hur USA ser ut idag. Det skedde i det förra avsnittet, där intervjun var på engelska.I det här avsnittet gestaltar Dan Hörning och Tobias Henricsson intervjun, fast på svenska för att göra den mer tillgänglig för er lyssnare. Avsnittet är översatt ord för ord från det engelska originalet, inklusive felsägningar, stakningar med mera, för att göra det så autentiskt som möjligt.Den svenska versionen av intervjun har av tidsskäl delats upp på två avsnitt på mellan 35-40 minuter vardera. Hela intervjun, på engelska, finns publicerad på Tänk om...? Den andra delen av den svenska versionen släpps torsdagen den 4 februari 2021.Medverkande:Dan Hörning  – intervjuarens röst (intervjuare var Tobias Henricsson i originalinspelningen)Tobias Henricsson – Programledare samt Schiaffino "Schif" Musarras röstMUSIK:Life Decisions av Remember the Future (intro och outro)Övrig musik och bakgrundsljud levereras av Epidemic Sound.Glöm inte att sponsra oss på patreon.com/tankom för att få fler och längre avsnitt!Du kan också Swisha ett engångsbidrag på nummer 123 356 17 01 (betalningsmottagare: Tobias Henricsson)Slutligen finns också Acasts Supporter-tjänst för engångsbetalningar. Den hittar du på http://supporter.acast.com/tankom.